Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, lise hazırlık ve 9’uncu sınıf düzeyinde uygulanacak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ilişkin genelge yayımlandı.

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı aşağıdaki programı yayımladı: (sayfa1/6)

MEB internet sayfasından indirebildiğim altı sayfalık Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli başlıklı tasarı esas olarak iki ana başlıkta toplanmış:

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları Ortak metin

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü

Temel Eğitim Genel Müdürlüğü

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü

Sırayla açmaya çalışalım:

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları Ortak metin

“Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 26/04/2024 tarihli ve E-21658195-101.02- 101123899 sayılı yazısı üzerine Kurulumuzda görüşülen ve hazırlanan/hazırlanacak olan tüm öğretim programlarının çerçevesini belirleyen “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları Ortak Metni” kabul edilmiştir.

Bu ortak metne göre ders konuları ve okutulacak dersler aşağıdaki sınıflarda yürütülecektir: “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları Ortak Metni, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar), Peygamberimizin Hayatı Dersi (5, 6, 7 ve 8. Sınıflar), Kur’an-ı Kerim Dersi (5, 6, 7 ve 8. Sınıflar), Peygamberimizin Hayatı Dersi (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar), Kur’an-ı Kerim Dersi (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar), Anadolu İmam Hatip Lisesi Temel Dinî Bilgiler Dersi, Hayat Bilgisi Dersi (1, 2 ve 3. Sınıflar)”

Yukarıdaki din bilgileri ağırlıklı derslerin dışında azaltılmış fen ve matematik dersleri ile birlikte diğer dersler de aşağıdaki sıralamayla verilmiştir:

“Türkçe Dersi (1, 2, 3 ve 4. Sınıflar), Matematik Dersi (1, 2, 3 ve 4. Sınıflar), İnsan Hakları, Vatandaşlık ve Demokrasi Dersi (4. Sınıf), Sosyal Bilgiler Dersi (4, 5, 6 ve 7. Sınıflar), Fen Bilimleri Dersi (3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar), Türkçe Dersi (5, 6, 7 ve 8. Sınıflar), Matematik Dersi (5, 6, 7 ve 8. Sınıflar), T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi (8. Sınıf), Matematik Dersi (Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar), Fizik Dersi (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar), Kimya Dersi (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar), Biyoloji Dersi (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar), Tarih Dersi (9, 10 ve 11. Sınıflar), Coğrafya Dersi (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar), Felsefe Dersi (10 ve 11. Sınıflar), Türk Dili ve Edebiyatı Dersi (Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar), T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi (12. Sınıf)”

Bu sıralamanın arkasından Temel eğitim ve Orta Öğretimde her sınıfta hangi derslerin açılacağı madde madde sıralanmaktadır.

Program Prof. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Dr. Cihad DEMİRLİ ve altı üye tarafından imzalanarak ve Milli Eğitim Bakanı tarafından uygun görülerek yayımlanmıştır.

MEB’in benimsediği program içerik ve biçim açısından öğretmen sendikaları tarafından incelenmiş; bilim, teknoloji ve matematik dersleri ders saatlerinin azaltıldığı, çağdaş, laik, bilimsel eğitim anlayışından uzak olduğu görüşü ağır basmıştır.

Benim de emekli oluncaya dek bir üyesi olduğum EĞİTİM-SEN aşağıdaki açıklamayı yapmıştır:

Milli Eğitim Bakanlığı'nın “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adıyla açıkladığı yeni müfredatı kabul etmiyoruz! Çünkü bu müfredat;

-Yaratıcı, eleştirel düşünen öğrenciler yetiştirmiyor.

-Sermayenin ve iktidarın çıkarlarına hizmet ediyor.

-Bilimsel, demokratik ve laik bir eğitim içeriğine sahip değil.

-Öğrencileri geliştiren değil, eleyen ve seçen not sistemi üzerine kurulu.

-Toplumsal cinsiyet eşitliğini esas almıyor.

-Çok dillilik temelinde anadilinde eğitime imkân sağlamıyor.

-Çevre ve doğa bilinci kazanmış bireyler yetiştirmiyor.

Aydınlık yarınlar için #BuMüfredatıKabulEtmiyoruz

*

Yine bir öğretmen sendikası olan “EĞİTİM-İŞ “ ise aşağıdaki açıklamayla Müfredat Programının eleştirisini yaptıktan sonra, ciddi sorunlarla karşılaşacağımızı belirterek programı konu edip yürütmenin durdurulması doğrultusunda yargıya taşımıştır:

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" müfredatına dava açtık;

İsmiyle dahi AKP parti programını ortaya koyan, eğitim sistemimizin köklü değerlerine, laik, bilimsel ve çağdaş eğitim ilkelerine aykırı nitelikte hazırlanan, içerisinde Cumhuriyet Devrimleri ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün yer almadığı, dogmatik ve ideolojik bir yaklaşımın ürünü olan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" müfredatının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay nezdinde dava açtık.”

Müfredat konusunda ana muhalefet partisi CHP de bir açıklamayla programın uygulanabilirliği konusunda eleştirel tavrını sürdürmektedir:

CHP'li Özçağdaş yeni müfredat taslağı için, "Bu, eğitim bilimleri çerçevesinde hazırlanmış bir eğitim programı değil, bir dizi ideolojik saplantının yansıdığı bilimsel olmayan politik bir metindir. Eğitimin biliminin geldiği nokta ile uzaktan yakından ilişkisi yoktur" dedi.

CHP açıklamasında şu görüş dikkat çekicidir:

“Nitelikli bir eğitim programının hangi eğitim kurumlarına ve eğitim felsefelerine dayandırıldığının belli olması gerekir. Sunulan taslak program içinde yer alan kavramların tutarlılığı yoktur, kavramlar arası ilişkiler çelişkilerle doludur.”

Görüldüğü üzere her iki büyük eğitim sendikasında ortak görüş olarak ortaya çıkan bildirilerden ve ana muhalefet partisi açıklamasından anlaşıldığı kadarıyla iktidarın siyasal anlayışına uygun bir model otaya çıkmış ve 2024-2025 öğretim yılında uygulamaya konmuştur. Bu anlayışın genel olarak eğitim ve bilimsel çalışmalarda dünya sıralamasında çok geride seyreden ülkemizi daha da geriye, en dibe çekeceği açıktır.

İktidarın bu eleştirileri dikkate alarak çağdaşlıktan uzak olduğu sonucu çıkan bu programın uygulanmasından vaz geçmesi ve tüm eğitimcilerin üzerinde çalışacağı bir ortak metin üzerinde anlaşma sağlaması gerekir.

Beklentimiz ve olması gerektiğini düşündüğümüz program taslağı umarım ayrıntılarıyla ele alınır.

Eylül 2024

Sami̇ Aydoğan Görsel 3