Bazı gazeteler haber verir, bazıları ise yaşadığı coğrafyanın hafızasını, vicdanını ve aydınlığını taşır. ÇORUM HABER, benim için böyle bir gazetedir.

Bugün 17 Eylül. Bundan tam 42 yıl önce, 17 Eylül 1985’te Çorum’un bozkırında bir gazete doğdu. Önce haftalık çıktı. Sonra, 5 Haziran 1986’da günlük yayına geçti. Tam 42 yıldır, her sabah Çorum’un üzerine yeni bir ses, yeni bir soluk gibi doğuyor.

Dile kolay. Bir gazeteyi kurmak belki mümkündür, asıl zor olan, onu 42 yıl boyunca yaşatmaktır. Özellikle de yerel basında… Her gün yeniden haber toplamak, gerçeğin peşine düşmek, kentin sorunlarını izlemek, yanlışın karşısına doğruyu koymak ve tüm bunları ekonomik, teknolojik ve siyasal değişimlerin ortasında sürdürebilmek…

Bunun adı yalnızca meslek değildir. Emektir. Sebattır. İnançtır. Dahası memleket sevgisidir.

BİR GAZETEDEN FAZLASI

ÇORUM HABER’in 42 yıllık yürüyüşünün başında Mehmet Yolyapar var. 1970’te gazeteciliğe başlayan, muhabirlikten yazı işleri müdürlüğüne, genel yayın müdürlüğünden TRT ve Hürriyet Haber Ajansı muhabirliğine uzanan bir meslek deneyiminin ardından 17 Eylül 1985’te kendi gazetesini kuran bir gazeteci… Fakat Sayın Yolyapar’ın asıl gazetecilik mirası, yalnızca geçen yıllarla ölçülemez. Onun yıllar önce ortaya koyduğu “demokratik platform” anlayışı, bugün de gazetenin yayın çizgisini anlamak açısından önemli bir anahtardır.

Farklı demokratik düşüncelere açık olmak…

Cumhuriyet değerlerini korumak…

Çorum’un sorunlarına sahip çıkmak…

Gazeteciliği kişisel hesapların değil, kamusal sorumluluğun alanı olarak görmek… Bence ÇORUM HABER’in asıl gücü burada. Zira gazetecilik, yalnızca ne yazdığınızla değil, neyi göze alarak yazdığınızla ölçülür.

BENİM HİKÂYEMİN DE

BİR PARÇASI

Benim ÇORUM HABER’le bağım ise yaklaşık sekiz yıl öncesinden başlamıyor. Hikâyenin çok daha eski bir sayfası var. 1973… Henüz ortaokul öğrencisiyim. Yazdığım ilk öykülerden birini Çorum Gazetesi’ne götürüyorum. Karşımda genç bir gazeteci: Sayın Mehmet Yolyapar. O günün genç gazetecisiyle yıllar sonra, bu kez aynı gazetenin sayfalarında buluşacağımı elbette bilmiyordum.

Hayat bazen insanın önüne böyle sessiz köprüler kuruyor. Çocukken bir gazetenin kapısından giriyorsunuz. Yıllar sonra aynı gazetenin sayfalarında düşüncelerinizi okurla buluşturuyorsunuz. Bugün yaklaşık sekiz yıldır ÇORUM HABER’de köşe yazıyorum. Benim için bunun anlamı yalnızca bir gazetede yazıyor olmak değildir.

Cumhuriyet, demokrasi, hukuk, bilim, akıl ve aydınlanma yolunda yıllardır sürdürdüğüm düşünsel mücadelenin, Anadolu’nun köklü bir yerel basın geleneğiyle buluşmasıdır. Bu nedenle ÇORUM HABER ailesinin bir üyesi ve yazarı olmaktan gerçekten onur duyuyorum.

ANADOLU’NUN

AYDINLANMASI

Bugün bilgiye ulaşmak hiç olmadığı kadar kolay. Ama doğru bilgiye ulaşmak? Asıl konu burada. Sosyal medya çağında herkes konuşuyor. Herkes haber veriyor. Herkes yorum yapıyor. Fakat haber ile söylenti, bilgi ile propaganda, gerçek ile algı arasındaki çizgi her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Gazeteciliğin özü ise burada başlıyor.

Yerel basın ise bu sorumluluğun Anadolu’daki en önemli damarlarından biridir. Zira yerel gazeteci kenti uzaktan seyretmez. Sokağı bilir. İnsanı tanır. Sorunu yerinde görür. Yanlışı da doğruyu da kendi mahallesinden, kendi kentinden izler. ÇORUM HABER’in 55’i aşan yazarıyla farklı alanlarda oluşturduğu geniş yazar kadrosu da bu bakımdan önemlidir.

Değişik düşünceler… Değişik uzmanlıklar… Değişik bakış açıları… Fakat ortak bir payda: Ciddiyet. Gazetecilik. Ve Çorum. Bu anlamda ÇORUM HABER, yalnızca haber veren bir gazete değil; Anadolu’nun düşünce hayatına katkı sunan bir kürsüdür. 42 yıldır o kürsü hiç susmuyor.

BOZKIRDA BİR IŞIK

Bir gazetenin 42 yıl yaşayabilmesi, aslında o gazetenin okuruyla kurduğu bağın da göstergesidir. ÇORUM HABER bugün hâlâ her sabah çıkıyorsa, bunun arkasında yalnızca matbaa makineleri yoktur. İnanç vardır. Emek vardır. Okur vardır. Daha önemlisi, gazeteciliğin hâlâ bir toplum görevi olduğuna duyulan inanç vardır.

Mehmet Yolyapar’ın ve ÇORUM HABER emekçilerinin 42 yıllık yürüyüşü bu açıdan yalnızca bir gazetenin kuruluş yıldönümü değildir. Anadolu’da kalemin, düşüncenin ve doğru haberin ayakta kalma mücadelesidir. Ben de bu mücadelenin küçük bir parçası olmaktan onurluyum.

Zira insanın yaşadığı ülkeye, kente ve topluma karşı sorumlulukları vardır. Benim için yazmak da bu sorumluluğun bir parçasıdır. ÇORUM HABER için yazmak ise ayrı bir anlam taşır. Zira bu gazete, bozkırın ortasında 42 yıldır her sabah aynı şeyi söylüyor: “Buradayız. Görüyoruz. Yazıyoruz. Unutmuyoruz.”

42. yayın yılın kutlu olsun ÇORUM HABER. Mehmet Yolyapar’a, gazetenin bütün emekçilerine ve bugünlere taşıyan bütün okurlarına selam olsun.

Çünkü Anadolu’nun aydınlanması, önce doğru haberle, doğru haber de gerçeğin peşinden gitmekten vazgeçmeyen gazetecilerle başlar.