Tarım ve hayvancılık her ülkenin ekonomisinde yaşamsal bir öneme sahiptir. Bazı ülkelerin coğrafi koşulları ve iklim yapısı tarım ve hayvancılık için uygun değilse, kendini sanayinin gerektirdiği farklı üretim dallarında geliştirmişler, tarıma dayalı ürünleri dışarıdan almaktalar.
Bilgi ve iletişim çağında teknolojisini ona göre kurmuş olan ülkeler, el kadar bir elektronik araç, kit üretiyor, bir kamyon tarım ürününe denk düşüyor. Örneğin cep telefonu konusunda markalaşan ülkeler bu gerçeği dolu dolu yaşamaktadır. Bir el çantası ile götüreceğin cep telefonu onlarca tır domatese eşit olabiliyor.
Endüstri 4 sıfırı tartıştığımız şu günlerde, Türk ekonomisi nasıl şekilleniyor. Tarım ülkesi miyiz? Sanayi ülkesi mi? Halk deyimi ile Türk ekonomisi “Deve mi? Kuş mu?”
Tarım ülkesiyiz diyemiyorum, zira bugünkü mazot, gübre, tohum, ilaç, tarım aletleri ve yedek parça fiyatları ile tarım yapılamaz. Zaten çiftçiyi anası ile birlikte tarladan kovalı yıllar olmuş…
Sadece bu mu? Aslında tarıma nasıl baktığımızı AKP’li Cumhurbaşkanı için hazırlanan kitabın kapak fotoğrafı özetliyor. “Aşkınan koşan yorulmaz” Kitabın kapağında, 2019 Temmuz’unda, TİGEM 69. Geleneksel Hasat Bayramı etkinliği kapsamında Ankara Polatlı’da tarlada çekilmiş bir fotoğraf kullanılıyor. Cumhurbaşkanı’nın ayağında galoş ve elinde buğday başağı var. Aynı etkinlikte, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın da tarlaya galoşla girdiği görülmüştü.
Sadece bu fotoğraf bile tarıma ne kadar samimiyetle baktığımızı göstermiyor mu? Kendi vatanının toprağına poşet aracılığı ile ulaşıyorsun. Bu sevgiline sevdiğini, aşık olduğunu
söyleyip, onu eldivenle sevip, okşamak gibi birşey değil mi?
Türkiye’de tütün, pamuk, şeker pancarı, ayçiçeği ekilirdi. Bunlara dayalı fabrikalarımız vardı. Bu iktidar döneminde tüm fabrikalar haraç mezat satıldı. Sanıldı ki üretim olmadan refah, mutluluk olacak. Ukrayna, Rusya savaşında ayçiçek yağı getiren gemiler Karadeniz’de mahsur kalınca “şapka önümüze düştü, kel gözüktü”…
Tarım ve hayvancılıkta durum böyle iken sanayide çok mu farklıyız? Dünya çapında yaratabildiğimiz Türk markaları nedir? Bilimsel alanda yıllık aldığımız patent sayısı Afrika ülkeleri düzeyinde. Üzülerek belirtelim, ülkemiz tarım ve sanayide ne devedir, ne de kuş. Son yirmi yılda daha da geri gitti. Buna dayalı işsizliği ise ne siz sorun ne ben söyleyeyim.
“İthal ineği, ithal samanla beslerken” saf saf et ve süt ürünlerinin ucuzlamasını bekleyelim. Bebek mamaları marketlerde kilit altına alınmış. AKP’li Cumhurbaşkanı henüz açıklamadı, sabah ve öğle yemeklerinde ne yememiz faydalı olur, sabırla bekliyoruz. İyi ki akşam yatmadan evvel ne yememiz gerektiğini açıkladı. Ucuz ve bayat ekmek kuyruğuna girenlerden af diliyorum, onlar bizi duymasın, fakat siz en iyisi akşam yatmadan önce
“Manda yoğurdu, kestane balı, Medine hurması ve yulaf ezmesini” karıştırıp, bir güzel yiyin. Ederi fazla değil canııım 405 liracık yani.