Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Murat Emir, Çarşamba günü X hesabında yayınladığı bir gönderide, kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak bilinen yasa teklifinin geri çekildiğini duyurdu.

Emir, “...kanun teklifi, haftalardır sürdürdüğümüz gerek halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ile, gerek meclisteki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibari ile geri çekildi” dedi.

Evet Etki Ajanlığı yasası geri çekildi. Elbette bu yasanın halktan büyük tepkiler gördüğü doğrudur. Halk artık mevcut iktidarın toplumda konuşan, yazan, çizenlerin sesinin kısılması ile toplumun kör, sağır ve dilsiz bırakılacağının farkında. Ancak gerçek şu ki bu geri çekilme söylendiği gibi  CHP’nin büyük uğraşları sonucu filan olmadı.

Bu geri çekilmenin X platformundan birkaç mesaj atarak, ya da ayaküstü mesajlarla olmayacağı kesin. Gerçek halk muhalefeti ve Sosyal Medya Platformları CHP’den daha önde ve etkilidir. CHP Türkiye’nin birinci partisidir, ancak toplumsal muhalefeti hak ettiği gibi kucaklayamamakta. İktidarın belirlediği gündemin dümen suyunda yuvarlanıyor. Etken değil edilgen muhalefet görünümü sergiliyor.

Etki Ajanlığı Yasası kökten geri çekilmiş değil. Yeni düzenlemelerle ve daha katısı ileride yeniden gündeme gelecek. Etki Ajanlığı Yasası hala bu ülkenin, aydın, demokrat ve yurtseverlerinin kâbusudur. Etki Ajanlığı Yasası öylesine korkunç bir yasa ki toplum zifiri karanlıklara boğulacak, iktidarı eleştirenin, iktidara karşı hık diyenin dili kesilecektir. Hık diyene 3 ile 7 yıl arasında ceza verilecektir.

Bazen daha uzağa atlamak için üç-beş adım geri çekilmek gerekir. İktidar etki ajanlığı yasasını ne kökten geri çekti, ne de daha demokratik hale getirmek için. Daha katı, daha baskıcı, toplumu daha da kör, sağır ve dilsiz bırakma çalışmaları için geri çekti. Muhalefet etkisiz eleman rolündedir.

Muhalefet Anayasaya Saygı Mitingini iptal ederek, o fırsatı daha baştan kaçırdı. O güveni yitirdi. Anayasaya uyulmadığı, anayasanın ihlal edildiği bir ortamda, muhalefet Anayasaya Saygı Mitingi yapamıyorsa yok hükmündedir. Bu çağda anayasasız bir toplum nasıl olur? İlkel kabilelerin bile yazılı veya yazısız bir anayasası vardı. Örneğin etki ajanlığı yasası çıkarsa şahsen bu satırları yazamayacağım.

Mevcut iktidar döneminde otelleri olan kişiden, Turizm Bakanı yapıldı. Özel okulları olan kişiden Milli Eğitim Bakanı, özel hastanesi olanlardan da Sağlık Bakanı yapıldı. O Sağlık Bakanı’nın hastanesinin kapısına kara kilit vuruldu. Gerekçe; bebekleri katletmişler. Bebeklerin kanını emmişler. Bundan daha korkunç ne olabilir?

Ülkenin ne iktidarı ne de muhalefeti bebeklerine bile sahip çıkamıyor. Sonra üzerine demokrasi sosu eklenerek Etki Ajanlığı Yasası geri çekildi deniyor. Keşke öyle olsa. Daha katısı tekrar gündeme gelecek.

Anayasası hiçe sayılan, hastanelerinde bebek katliamları yapılan, bebeklerin kanı emilen, üstelik Sağlık Bakanlığı yapmış kişinin hastanesinde…Demokrasi sosu ile süslenmiş türküler söylemek komik kalmıyor mu? Siz türkülerinizi söyleyedurun. Ben bugün Orhan Baba’dan arabesk takılacağım: “Batsın bu dünya”