414-Göz kalbin aynasıdır, penceresidir. Bakınca kalbini görürsün. Çünkü göz ağız gibi değildir. Yalan söylemez.

415-Aynalar da açık sözlüdür. Kişinin aslını yansıtır. Aynaya kızma, seni çirkin göstermesinde aynanın bir suçu yoktur.

416-Zengin olanların zenginliğinin 3 sebebi vardır.

-Akıl,

-Çalışma,

-Allah’ın takdiri.

Aklın zenginliğe tesiri vardır ama her akıllı zengin olamaz.

417-Dil bedende en küçük azadır. Ama cürmü şu an en çok olandır.

418-Gıybet zindandan daha tehlikelidir. Zina iki kişi arasındadır, gıybet topluma yapılır.

419-Zalimin uykusu abidin ibadetinden hayırlıdır. Çünkü zalim uyurken kimseye bir zarar vermez.

420-Balın yok, bal dudağın da yok, tatlı söz, güler yüz sadakadır ve emirdir.

421-Zalimin birisi yaşadığı beldede zulmü ile insanları yaşamdan bezdirmiş. Yaşlanan zalim uslanmış, kime zulmetti ise gelsinler benden haklarını alsınlar diye ilan vermiş. Zalimde hakları olanlar teker teker gelip haklarını almışlar ama zalimin malı bitmiş. Zalim bende hakkı kalanlar, ben ölünce beni şu dört yolun başındaki çınar ağacına asın, herkes bana sopa ile vursun, böylece haklaşalım demiş. Zalim ölmüş, ölüsünü çınar ağacına asmışlar, hakkı olan gelip bir kamçı vuruyorlarken, zaptiye geliyor, adamları yakalayıp adliyeye teslim ediyor ve hepsini hapsedince hapishanedekilere hangi suçtan yattıklarını açıklarken zalimin ölüsüne vuranlar (bu zalimin zulmü bize dünyada iken yetmişti, şimdi ise ölüsü başımıza bela oldu) demişler.

422-Kaza gelirken gören göz görmez, işiten kulak sağır olur, gök yere iner de insan farkında olmaz. (Kaza gelirken gök yere iner, göz onu görmez)

423-Hayvanlar içinde en sadık olanı köpeklerdir. Sahibi döve döve öldürse yine o kapıdan ayrılmaz. (Süt emen çocuğu annesinin dövmesi gibi... Yine gider annesinin memesine sarılır.)

424-Günahınızın çokluğu nedeni ile ümitsizliğe düşmeyin. Allah’ın rahmeti kulun günahına aşıktır. Tövbenin sonu mutlak aftır.

425-İlim bir kuştur, amel ise onun kanadıdır. Amelsiz ilim kanatsız kuşa benzer.

426-Yılan insanı düşmanlığından dolayı sokmaz. Cehennem insanı kendiliğinden yakmaz. Yılanın kabiliyeti ısırıp sokmak, cehennem ateşinin görevi özellikle küfür ehlini yakmaktır.

427-Senden daha bilgili söze başlarsa ve sen onun konşutuklarını bilginden dhaa iyi bilsen ve bilgini aşkla dinlersen bu bir fazilet ve olgunluktur.

- BİTTİ -