Bugün kalın sac konteynır devri başladı. Ama bence bu, en doğrusu, en verimlisi ve en iyisi değil. Neden?
Şöyle ki;
1- Pahalı. Yani maliyeti var. Maliyeti bir kere alınmasında olsa önem arz etmez. Ama ,
(a) Yakıyorlar, yanıyor tekrar almak gerekiyor.
(b) Pis ve yaş maddeler çabuk çürütüyor. Yenilemek gerekiyor.
2- Konteynır ya çabuk doluyor, ya da çöp arabası geç geliyor. Çöpler taşıyor. O mahal başkaları içinde çöp mahalli gibi oluyor. Millet içine dışına çöplerini atıyor. (Aynı eski zamanlardaki gibi). Yine görevli arkadaşlar ellerinde süpürgeler sokak temizliği yapıyorlar.
3-Sahipleri çalınmasın diye zincirle direğe, duvara kilitliyorlar. Kamyon konteynırı alıp lifte boşaltacak. Ama ne mümkün. Bu defa görevliler ya almıyorlar ya da devirip yerden toplamak zorunda kalıyorlar. Çünkü zincirle bağlı.
4-Paslandıkça çirkin görünüm sergiliyor. Artık konteynırların bulunduğu yerde kirliliğe, görüntü kirliliği de eklenmiş oluyor.
5-Ağır kapağı kadın-kız-çocuklarda kullanım zorluğu yaratıyor. Zaten dolduktan sonra kapak kapanmıyor ve bir işe yaramıyor. Gene kedi köpek içine girip çıkıyor.
6-20-30 kullanım sonra tekerlekleri kırılıyor. Ki bu azami üç-dört ay demektir. Görevli arkadaşlar yerine çekmekte zorlanıyorlar. Gene eskisi gibi zaman kayıpları başlıyor.
7-Eskiden çöp günlerinde halk çöpünü çıkarır sadece o gün apartman önleri ve sokaklar kirlenirdi. Şimdi her gün orası çöplük olarak göz önünde duruyor.
Bütün bu olumsuzlukların ortadan bir anda kalkması bizim projemizde mümkündür. Bütün çöpler poşette ve ilgili renginde ve ilgili gününde dışarı bırakılacak. Eğer dün ki çöp arabası gelip o günün çöpünü almamışsa evler o günkü çöplerini çıkarmayacaklar ki sokaklar çöp dolmasın. Bu gibi bazı kurallar zaman içinde yürürlüğe konabilir.
EK 4:
Pillerin maalesef geri kazanımı yok. Piller, cıva ve kadmiyum gibi içerdikleri ağır metaller yüzenden çevreye uzun yıllar boyunca zarar vermekte ve zararları bitki, hayvan ve insanda ölümlere sebep olmaktadır. Bu konu tamamen ayrı bir araştırma ve proje konusudur.
Mümkün olduğunca pilli cihazlara adaptör takılması, dolan ‘şarj olan’ ve yeşil yapraklı yani Cıva ve Kadminyumu az olan pilleri tercih etmeleri tavsiye olunur. Piller ve pil toplama ile ilgili yarışma açılması yeni fikirler getirecektir.
(1) Beşte bir 1/5 araç oranı uygulamada değişecektir. Çünkü her atık miktarı eşit olmayacaktır. Eskiye göre bütün çöpler sokağa ve bidonlara yığılmadığı için hem hacim olarak çöpler küçülecek hem de tür olarak çöp tek kaleme inecek. Bunun manası çabuk kolay ve temiz toplama yapılabilecek demektir. Aynı zamanda görevli kamyonlar bir günde çok daha geniş bölgeyi gezme imkânına kavuşacaktır. Böylece kısa bir dene çalışmasından sonra araba miktarı- çöp toplama günleri- bir arabanın çöp toplama alanı, en verimli şekilde planlanabilecektir.
(2)- Yani burada malî bir değer vardır. Bu işleri Belediye ihale ile özel sektöre vererek herhangi bir mali külfete girmeyecektir. Devlet yani Belediye hizmet eden değil, hizmet ettiren ve hizmetleri halk adına denetleyen durumuna yükselecektir. Hizmet etme sorumluluğu ile hizmet ettirme ve hizmetleri denetleme sorumluluğu arasında çok fark vardır.
Üstelik Devlete vergi geliri sağlayan birçok sektör meydana gelmesine sebep olur.
(3) Sisteme uygun dediğimiz şudur: Mahallelerde iki veya üç eve (apartmana) hitap eden beş renkli özel şekle sahip konteynır olabilir. Beş renkli özel bir mekân olabilir. Beş renkle ayrı ayrı özel yer olabilir. Her site kendi beş ayrı cins için özel yer veya konteynır yapabilir. Bu çalışma ayrıca yapılacaktır. Veya Avrupa’da örnekleri var mı bakılacak.
YARIŞMAYA GÖNDERİLEN PROJE BURADA BİTTİ.
Buradan aşağısı yarışmadan sonra elde edilmiş bilgilerdir. Halkımıza faydalı olur düşüncesi ile paylaşıyorum.
BAZI MADDELERİN TABİATTA ÇÜRÜME VE YOK OLMA SÜRESİ
C İ N S İ YIL C İ N S İ YIL
Aliminyum 50-90
Bakır -
Cam 5000 Cilt bezi 3
Demir
Gazete kâğıdı 6 Kâğıt peçete 3,5
Kibrit çöpü 8 Kalay -
Kemik (organik) - Kauçuk -
Mika -
Plastik 100 Pil 1000
Poliüretan 1000
Naylon poşet 200
Sigara 1
Sakız 1-5 Sarı -
Telefon kartı 500 Tunç -
Tahta 5-10
(SÜRECEK)