10 Ocak 1961; 212 sayılı kanunun basın çalışanlarının hak ve özgürlüklerine dair hakların yasallaştığı tarihtir. Bu nedenle de ülkemizde, “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanmaktadır.
Böylesine özel bir günün devamında; Dünya basın tarihine geçmiş, cesur bir kadın gazeteciyi yazmak istedim…
1885’de kadınların, “ev dışında bir işlerinin olmadığının propagandasının yapıldığı” yıllarda asıl adı Nell Bly olup, Elizabeth Cochran takma adıyla tanınacak olan bir kadın bu anlayışı eleştiren yazılarıyla öne çıkar.
1885’te Pittsburgh Dispatch gazetesindeki bir köşe yazarı, “Kadınlar Neye Yarar?” sorusunun yanıtı olarak; kadınların evlilik ve annelikten başka bir şeyden anlamayacağına dair yazılar yazmaktadır…
Bir gün gazeteye gelen, “Yetim Bir Kız” imzalı bir mektup yazarı kadınlara karşı görüşünden dolayı ağır eleştirmektedir. Yazı büyük tartışmalara yol açar. Editörün dikkatini çeken henüz 20 yaşındaki Elizabeth, Dünya’da “İlk Kadın Gazeteci” olmayı başarır!
Daha çocuk yaşında annesinin boşanma davasında yaptığı doğru tanıklık onun gerçeğin ve kadınların arkasında ilk duruşudur…
Gazetecilik yaklaşımında sadece cinsiyetçiliğe karşı değil, “insanlığın karşılaştığı tüm sorunları yansıtmak ve çözüm bulmak” amaçlı bir çizgi izler.
En büyük başarısı ise; kötü şartları, şiddeti, görevi kötüye kullanımı gündeme taşımak için ; “Akıl Hastası” rolü yaparak, 10 gün boyunca hastanede diğer hastalarla beraber yaşayarak bir rapor hazırlamaktı.
Word’de yayımlanan makale, çok ilgi gördü!
Özellikle kendisi gibi hasta olmadığı halde orada yaşamaya zorlanan kadınların, hasta bakıcıların hastaya tavırlarının anlatıldığı çalışması ve anlatım dili sadece okurların değil devlet görevlilerinin de ilgisini çekti.
Yaşananlar daha sonra “Tımarhanede 10 Gün” ismi ile kitaplaştırılacak ve filmi çevrilecekti
Elizabeth başarıdan başarıya koştu!
Sonrasında Jules Verne’in “80 Günde Devri Âlem” romanından esinlenerek yola çıkıp bütün Dünya’yı 72 günde gezmeyi başararak yeni bir rekor kırdı…
New York’taki fabrikaları, hapishaneler ve devlet mecralarındaki yolsuzluğu da araştırdı.
Ayrıca; Emma Goldman ve Susan B. Anthony vb dönemin önemli figürleri ile de röportaj yaptı.
Ocak 1922’de Nellie, zatürre dolayısıyla 57 yaşında yaşamını kaybetti!