375-Otlayan kuzular, yavrular hayvanları ve haşeratlar, çocuklar, bebekler, yaşlı insanlar, dilsiz hayvanat, sessiz çığlık atan ağaç ve sebzeler olmasaydı, ruku eden musallilerden içip yağan yağmur yağmazdı, onun için onlara minnettarız.

376-Her canlının evveli suret, şekil, sonra canı ruh verildi.

377-Cennete mülevves, pislikle girilmez. Çünkü cennet temizdir. Temizlerin yeridir.

378-Dünyaya doymayanlar dünyaya sığmayanlar, Karun kadar zengin, Şeddet gibi cennet, Firavun gibi Allahlık iddiasında bulunanlar, neticede boyu kadar toprağa yatırırlar, gerisi hayaldir. Bu gerçeği bilmeyen var mı?

379-Hak, doğru söze gücenmek, şekavet, asilik alametidir.

380-Devşirilmiş eteğe diken batmaz.

381-Aşk kabesinin zemzemi gözyaşıdır.

382-Kibirden uzak dur, tevazu, alçak gönüllü ol. Unutma, ayağını bastığın toprak bil ki hangi dünya güzelinin, hangi dünya zenginin, hangi evliyanın toprağıdır biliyor musun? Yarın sen de toprak olunca senin toprağın da böyle çiğnenecek.

383-Kalbin her atışı, ömür ağacından düşen bir ecel alametidir. Ömrünü boşa eksiltme.

384-Güneş, hava, su, toprak, telafisi alternatifi olmayan, ikinci olmayan eşsiz nimetlerdir. Değer biçilemez, ayırımsız herkese eşit davranır. Hilesi yoktur. Bolluğundan dolayı kıymeteri takdir edilemez, ama yoklukları eceldir.

385-Gönül adamı olma, halkın değil hakkın adamı ol. Rüzgara göre eğilme.

386-Tedbir takdiri bozmaz, insanı sorumluluktan kurtarır.

387-Kadın yaratılışına bağlıdır. Yakınlığı kabiliyetinedir. Onun için kadın nikahta babası ölünce de telkinde anasının adı ile anılırlar.

388-Kaba saftalar, günahlarını hatırlatarak asileri, sarhoşları taan ederler. Allah şarabın sarhoş edici özelliğini açıklamış, günahın şeklini de gizlemiştir. Eğer bunun aksi olsaydı caddelerde günahının sekvinden herkesin yerlere yıkıldığını görürdünüz.

“Beni sarhoş diye kınayanlar kendi günahlarını görselerdi utançlarından yüzüme bakamazlardı.” (Ömer Hayyam)

İran’ın en güçlü filozof, şair ve bilginlerinden birisidir. M. 18 Mayıs 1048 Nişabur matematikçi, filozof, felsefeci, şair, astronom, büyük bilgin, “mübtelal şurup” içki müptelası. “Hatasız kul olmaz. Hatayı yüze vurmak hatayı işleyenden daha kötüdür.” (Ömer Hayyam)

389-Doğum, ölümün postacısı, habercisidir. Ondan kurtulan olmamıştır.

(SÜRECEK)