Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinden çok değerli iki arkadaşım Osman ve Saliha Çolak Köse.

Osman, TRT-1 Haber Müdürlüğü, Sabah Haberleri, TRT-2 Haber ve Bilgi Kanalı, TRT Dış Yayınlar Dairesi Başkanlığı Haber Müdürlüğü ve Radyo Haber Müdürlüğü’nde çalıştıktan sonra emekli oldu. Saliha ise, Anka Haber Ajansı, Milliyet Gazetesi, Habertürk Gazetesi, Habertürk Televizyonu'nda çalıştı. Halen Haber Global kanalında çalışma hayatına devam etmektedir. Ben bu yazımda arkadaşlarımın kızları Defne ve damatları Caner Borçbakan’ın şehirde başlayıp köyde devam eden yaşamlarından bir kesit sunmaya çalışacağım.

Şehirde çalışan birçok genç çift, özellikle evlilik sonrası daha düzenli ve sağlıklı bir hayat arayışına giriyor. Fakat metropollerde bu hiç de kolay olmuyor. Sabah trafiğinde kaybedilen saatler, iş yerindeki bitmeyen toplantılar, dijital ekranlara kilitlenmiş akşamlar… Zamanla hem fiziksel hem de ruhsal yorgunluk baş gösteriyor. Modern yaşamın dayattığı bu tempoda, insanlar doğayla bağ kurmak bir yana, kendileriyle bile baş başa kalamaz hale geliyor. Bu zorlukları aşmak ve daha anlamlı bir yaşam kurmak isteyen bazı gençler, köye dönmeyi tercih ediyor.

İşte Defne ve Caner de köye dönüp tarımla uğraşıyı kendilerine iş edinen genç bir çift. Defne, İngilizce Bilgisayar Mühendisliği, Caner İngilizce İş Yönetimi lisansından mezun olduktan sonra 2020 yılını Caner, İngiltere’de Leeds Meanwood Valley Urban Farm’da, Defne ise Türkiye’nin çeşitli noktalarındaki ekolojik ve organik üretim yapan çiftliklerde gönüllülük yaparak geçirdi.

Wqdqwq

Tarih, doğa, kültür bilinci, merakı, sevgisi ve saygısıyla kırsala göç eden ve çiftçiliği meslek edinmeye çaba gösteren Defne ve Caner Borçbakan “Biz 20'li yaşlarının ortalarında şehirden köye göç etmiş, herkes kadar toprağa muhtaç iki kişiyiz. Kendi içimizde nasıl yaşamak, neye yakın olmak istediğimizi araştırdıkça yolumuz çiftlik oldu, Bir Umut Çift'lik diyerek güçlerimizi birleştirdik” diye anlatıyorlar kendilerini.

“Dünyada görmek istediğimiz değişime önce kendimizden başlıyoruz” diyen Defne ve Caner, doğadaki, topraktaki canlılığı ve çeşitliliği gözeterek, yerli üretim ve kırsal kalkınmayı, bereketli coğrafyamızın kadim tohumlarının çoğaltılmasını ve gelecek nesiller için sürdürülebilir tarım yöntemlerini benimseyerek; 2021 yılından bu yana Kazdağlarının kuzey coğrafyasında Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde göç ettiğimiz Zeytinli Köyü’nde temiz ve adil gıda üretimi yapıyoruz” diyerek yerli, organik üretime dikkat çekiyorlar.

Binlerce yıllık zeytincilik kültürüne, hasadına hayatlarında ilk defa zeytin toplayan aileleri ile birlikte, güçlerini birleştirerek, büyük bir istek ve heyecan ile başladıklarını söyleyen Defne ve Caner, “İlk senemizde (2022) İstanbul Uluslararası Zeytinyağı yarışmasına gönderdiğimiz yağımız bronz madalyaya layık görüldü.

Ekim ayının sonlarına doğru başlanılan hasat süresince toplanan zeytinlerin 5-10 saat içerisinde modern makine ve yöntemlerle işlenmesini sağlıyor, nitelikli zeytinyağı üretiyoruz. Yüzeysel işlemeyle organik gübrelediğimiz zeytinliklerimizi artık sürmüyoruz. Toprak biyotasını korumaya, ot ve budanan dalları parçalayıp bırakarak toprağı örtülü tutmaya çalışıyoruz” diyerek yaptıklarını anlatıyorlar.

Dfsfwdds

Ekolojik dengeyi gözeterek, hiçbir zirai kimyasal kullanmadan, hayvan gübresi ağırlıklı yalnızca organik gübreleme ve yüzeysel işleme teknikleri ile yerel buğday çeşitlerinden Karakılçık, Akkunduz ve Sarı Buğday, köyde 200 yılı aşkın süredir ekilmekte olan yerli Susam ve yine yerel halktan tohumunu edindikleri yerli nohutu münavebeli olarak ektiklerini, nohut ve susamı el ile hasat ettiklerini söyleyen Defne ve Caner çifti, “Gıda ve tarımdaki çatlaklara yakından bakmak, ekolojik dengeyi ve gelecek nesilleri gözeten bir şekilde üretime katılmak, öğrenmek ve öğrendiklerimizi bulaştırmak için bu yoldayız.

Tohum nedir, toprak nedir, tarım nedir, kırsal hayat nedir, üretim ve tüketim etikleri nelerdir gibi soruların cevapları ve önemiyle ilgiliyiz. Köyde kurduğumuz bu küçük işletme ile yerel pazarlara, hatta sosyal medya aracılığıyla şehirdeki tüketicilere ulaşarak ekonomik anlamda da sürdürülebilir bir düzen kurmayı amaçladık. Bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyoruz” diyerek sözlerine son veriyorlar.

45454

Bir Umut Çiftlik İletişim Bilgileri:

Web Sayfası: https://www.birumutciftlik.com/

https://www.instagram.com/birumutciftlik/#