“Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir” mutlak kesin sahih hadisi şeriftir. Komşuda pişer, bize de düşyer anlayışı İslam’ın şiarıdır, önerisidir, emridir.

ADALET MÜLKÜN

TEMELİDİR

Yaklaşık 700 sayfalık ve çok önemsediğim şark klasikleri serisinden M.E.B. tarafından neşredilen İstanbul 1993 tarihinde yayınlanan Maddi ve Manevi Yüce Hedefler isimli kıymetli eserden günümüz Türkçesine aktarılan bir bölümü yorumuyla beraber arzediyorum. Çok önemli olduğu için sizlerle paylaşıyorum.

Adalet güneş gibidir veya geceye nisbetle gündüz gibidir. Hava ve su gibidir. Adaletin olmadığı yerde sonu zulme varan haksızlıklar vardır. Yani fert aile toplum ve toplumlar için yaşam kaynağıdır. İnsanlar dünyaya, dünyayı iman etmek, adaleti, sosyal barışı, bölüşüm ve paylaşımı yani adaleti müsavati-eşitlik gerçekleştirmek için neticede dünya ve ebedi olan ahiret saadetini kazanmaları için gönderilmiş ve acısıyla tatlısıyla çetin bir sınava tabi tutulmuşlardır. Bu konuda a’dan z’ye köleden krala herkes sorumludurlar. Herkes mesuliyet içerisinde söz ve eylemle katkı sunacaktır. R.SAV.in komşusu aç iken tok yatan bizden değildir, tam bölüşümü anlatan sosyal adaletin bir parçasıdır. Kişiler bunu yapabilmek gücüne sahiptirler. Aynı zamanda bu ilke, bu kural bir görev olmanın ötesinde toplum içinde sevilmenin, sayılmanın gücüdür. Bu ise gerçek adaletin ekonomik ayağını teşkil eder ki, biz bu ve benzeri hayri işlere İslam’da sosyal dayanışma, bölüşme ve paylaşmada teşkilatlanmış yardım kuruluşları diyoruz.

Şimdi bu konuya ait örnekleri yukarıda adı geçen kıymetli eserden sizlere aktaracağım:

“Sizin en hayırlınız, insanlar için en hayırlı olanlarınızdır. Sizin en şerliniz ise insanlara kötü davrananlarınızdır.” Buhari Müslim Sahih, en doğru hadisi şeriflerdendir.

Daha ileri seviyede ifade etmek gerekirse$ diğer bir hadiste, idarecilerinizin en hayırlısı siz ona, o size sevgi gösteren, muhabbet besleyen, gösteren, en fenanız ise siz ona, o da sizlerden nefret eden ve siz ona lanet edenlerinizdir, buyurulmuştur ve her yöneticinin buna dikkat etmesi istenmiş, böylece toplumsal adaletin ve toplumsal barışın sağlanması istenmiştir.

Şimdi, konu ile ilgili Aşerei Mübeşşeredeki dünyada iken ölmeden cennetle müjdelenen 10 kişiden birisidir ki bu asil ve yürekli insanlar bizim için önder, örnek, rehber, duayen, mübarek kişilerdir.

(SÜRECEK)