“Oğlum senin öldü haberin şubeden gelince karını köyün çobanı Şevket ile evlendirdik” der. Ali yıkılmıştır. Uzun bir süre konuşmaz. Amcası “Eğer oğlunu görmek istiyorsan karşıda cami içinde oynayan çocuklardan irice olan senin oğlundur” der.
Ali oğlunun yanına gider. Oğlunu kucaklar öper koklar. Cebine doldurduğu leblebiden oğluna leblebi verir. Yavaş yavaş kalkar, hiç kimseye bir şey demeden çeker gider. Gidiş o gidiştir bir daha kendisinden haber alınamaz….
Çanakkale içinde vurdular beni,
Ölmeden mezara koydular beni!
Bu türkü her halde Ali gibi olanlara yakılmıştır.
*
ÇANAKKALE KARA SAVAŞLARI
25 Nisan 1915- 9 Ocak 1916
Müttefiklerin deniz harekâtındaki başarısızlığı bütün dünyada büyük yankı buldu. Olay müttefiklerin prestijine bir darbe indirdi. Karadan taarruza geçmeye karar verildi. Akdeniz Birleşik Kuvvetleri komutanlığına J.Hamilton atandı . Emrine 75.000 kişilik bir kuvvet verildi.
Osmanlı Devleti de düşmanın nereden saldıracağını kestiremediği için Alman Genarali Liman Van Sanders 80.000 kişilik bir kuvveti toplu halde tutuyordu.
Düşman ilk şaşırtma çıkartmasını 25 Nisan’da yaptı. Türk kuvvetleri hemen geri püskürttü. Çoğu Anzak (Avusturya ve Yeni Zelandalı” birliklerden oluşuyordu.
Müttefikler esas çıkarmayı Seddülbahir bölgesine yapacaklardı. Bunun için 24-25 gecesinden itibaren bombalamaya başladılar. Daha sonra Seddülbahir ve Teke koyuna çıkarma yaptılar.Düşman 26 Nisan günü bir çıkarma daha yaptı. Seddülbahir’den düşman çıkarıldıysa da Teke koyundan atılamadı. Düşman Zığındere ve Teke koyu hattını ele geçirdi.
Türk ordusu 1-2 Mayıs’ta ve 3-4 Mayıs’ta yaptığı saldırılarda başarılı olamadı. Bunu fırsat bilen düşman 6 Mayıs’ta karşı taarruza geçti. Düşman 4 km ilerlemişti, fakat geri püskürtüldü.
Düşman ikinci çıkartmasını da 25 Mayıs’ta Arıburnu tepesine yaptı.Az sayıda ki Türk birlikleri büyük başarılar gösterdi.Yine de düşman kıyıda tutunmayı başardı. Düşmanın amacı Kocaçimen tepeyi almaktı. Çünkü burası çevreye hakim konumda bir yerdi. Bura alınırsa Türklerin savunması çöker ve her şey kaybedilebilirdi.
Alman komutanlar orduyu yanlış yere konuşlandırmışlardı. Bu ise tam bir felaketti. Mustafa Kemal 17. Piyade Alayını Conkbayırı’na yerleştirerek vaktinden önce Kocaçimen Tepe’nin düşman eline geçmesini önledi. Süngü savaşları oldu. 57. Alayın askerlerinin hepsi şehit oldu.10 000 şehit verdik. Düşmanın 5 Haziran’da yaptığı saldırısı geri püskürtürdü. Mustafa Kemal’in rütbesi albaylığa yükseltildi. Komuta yeri de Anafartalar bölgesi komutanlığına getirildi. Şimdi bu savaşın detaylarına inelim.
CONKBAYIRI SAVAŞI
kara muharebeleri başlamıştır. Düşmandan gelen haberler, düşmanın Arıburnu’na asker çıkarması yönündedir. İngilizler ve Fransızlar var güçleri ile saldırıYa geçtiler. 25 Nisan sabahı düşman topları sahillerimizi yoğun top atışına tutuyorlardı. Seddülbahir - Eskihisarlık-Tekeburnu 6 kilometrelik bir kıyı şeridine sahipti. Arıburnu bölgesinin komutanı Esat Paşa idi. Gelen haberlerde Arıburnu’na asker çıkarıldığı belirtilerek,bir tabur asker gönderilmesi istenmektedir.
57. Alay’ın tamamı şehit oldu.
(SÜRECEK)