21 Mart Dünya Şiir Günü bildirisini PEN Şiir Ödülünü kazanan şair Türkân İldeniz yazdı.
PEN Türkiye Yazarlar Derneği tarafından verilen PEN Şiir Ödülü bu yıl Türkân İldeniz’e verildi. Türkân İldeniz bu yılki 21 Mart Dünya Şiir Günü bildirisini kaleme aldı. ildeniz’in hazırladığı bildiri şöyle:
ŞİİR SEN BENİM HER ŞEYİMSİN
İsteme benden canımı Tanrım, / Ne cennet ne cehennem,
Ömrümü şiire adadım, Kimseye vermem.
Vardır bir şiir: Sarnıç suyu gibi durgun
Vardır bir şiir: Batık kent gölü gibi mahzun
Vardır bir şiir: Çığ gibi iner çavlan yaratır
Vardır bir şiir: Dalgaları hem kendisiyle hem kıyıyla çarpışır,
Vardır bir şiir: Zamanla yarışır…
Şiirler ses resmidir, sesle çizilir. Hayatın özünde karılmıştır mayası. Renkleri asla solmaz. Yansıtır çağının gölgesini, güneşini. Yansıtır devranın ölçeğini. Ülkenin gerçeğini. Şairi itilip kakılsa, hapse atılsa, derisi soyulsa, asılsa, kurşunlansa, yakılsa da; şiiri yaşar sonsuza kadar ve dipdiri çıkar sayfalardan, bin yılları aşarak.
Hallac’ı Mansur, Pir Sultan, Nesimî, Nefî, Nâzım Hikmet, Lorca, Rodnoti.
O şiirler zamana kement atar, kemende basar parmak.
Evet hayatın özünde karılmıştır mayası, renkleri ondan solmaz. Bin afetten bir mısra damıtır sırasında, sırasında bir beyit doğar bin kıyametten sonra.
Ve şairler ve onlar; önce İNSAN dediler, sonra İNSAN.
Yanına ekmek, çiçek, gerçek çizdiler. Aysın aydınlansın ortalık, saklanmasın karanlığa kirli işler. Bilinsin çakma denizde kutsanan, yalan dolan, yağma, talan bilinsin diye kelle koltukta gezdiler. Ama hiçbir zaman kalemlerinden eksik etmediler UMUDU. Onlar. Buz Altında Yanardağ. O yüzden, biz yorulmak bilmeyiz.
Bilmeyiz yorulmak biz. Yine insana, yeni insana gideriz.
Gün olur bir şiir açar, gökyüzü büyür tat gelir acıya. Duraklamışsa, dinleniyorsa bekleyin biraz lütfen, bir volkandır az sonra patlayacak. Silahları hile pusu ve tuzak diye, işte biraz ondan; tam yılgınlığın belirdiği yerde bir şiirle yeniden tutunuruz kendimize. Ey nice cendereden süzülen direnç! Hangi acı denenmedi ki bizde. Kitap yakılan yıldan insan yakılan yıla vardık. Katliam katladık, çağ atladık. Gel de içlenme. Nereye çıkar bu çarşı ki…hem kalabalık hem karanlık. Oysa; insanı ve nice dahaları, nice dehaları sevdik. Sevdik aşkla, kutsadık tapmadan da öte.
Ama sevmedik, sevmedik asla savaşları silahları.
Selam gençlik, cömert doğa, kâinat tarihin kanlı sayfalarına inat defolsun yer yüzünden öfke ve kin, işte zeytin dalı, işte güvercin, haydi barış çocukları hep birlikte yeniye, YAŞASIN HAYAT. (Türkân İLDENİZ )
21 Mart Dünya Şiir Gününde şiire övgü dörtlüğüm:
Şiir Tanrı dilidir, ibadettir insana, / Şiir sevgi selidir, saadettir insana,
İlâhi bestedir şiir insan makamında / Aşıktır, sevgilidir, zarafettir insana…
( Mehmet Özata)
ŞİMDİ SÖZ BİLGE ADAM BAADDİN’DE
1-Başka dile uymaz annenin sesi, her sözün ararsan vardır Türkçe’si. (Ziya Gökalp)
2-Kadeh içinde, denizde boğulanlardan çok daha fazla insan boğulmuştur.
3-Tanrı kadınlara geçmişi ve geleceği, erkeklere ise yaşadığı günü armağan etti. Kadınlar geniş bir zamana yayıldıkları için huzursuz, erkekler daracık bir zamana sıkıştıkları için anlayışsız olurlar. (Ahmet Altan-Kültür Kolejinden öğrencim)
4-Meşhur filozof Zenon, 90 yaşında bir gün okuldan çıkarken yanlış bir adım atar ve düşer. Eliyle toprağa vurarak, “Geliyorum, geliyorum ama beni niçin bu tarzda çağırıyorsun ey toprak?” der.
5-Sokrat ölüme mahkûm edildiğinde, eşi: “Haksız yere öldürülüyorsun” diye ağlamaya başladığınca Sokrat: “Ne yani” demiş, “bir de haklı yere mi öldürülseydim?”
6-Fatih çocukluğunda yaramazlık yaptığında babası 2. Murat “Ne kadar yaramaz bir çocuksun, senden adam olmaz” deyince hocası Akşamsettin, hafifçe gülümseyerek “Peder ne der, kader ne der!” demiş.
23 Mart 2022