Ömer Hayyam, İranlı astronom, bilim adamı, şair, bilgin ve filozoftur. Asıl adı Giyaseddin Ebu'l Feth Bin İbrahim El Hayyam' dır. Babası Çadırcı olduğu için çadırcı anlamına gelen Hayyam soyadını almıştır.  Hayyam, Nişabur doğumludur. Yaşadığı dönemin ünlü veziri Nizamül-  Mülk ve Hasan Sabbah ile aynı medresede zamanın ünlü alimi  Muvaffakeddin Abdüllatif ibn el Lübad'dan eğitim görmüşlerdir.  

İstanbul’da Ömer Hayyam’ı andığım bir “Şiir ve Müzik” gecesinde Rubainin Babası üstadımı şöyle tasvir etmiştim:

 

Ömer Hayyam rubaiye can vermiş yaşıyor,

Güzel sözleriyle çağları aşmış taşıyor,

Bir ömürde bin yıl yaşamış gibi Hayyam,

Hikmetle, felsefeyle hayatı anlatıyor… (Mehmet Özata)

 

Beni özene bezene yaratan kim? Sen!

Ne yapacağımı da yazmışsın önceden!

Demek ki, günahı da işleten sensin bana,

Öyleyse nedir o cennet, cehennem? (Ömer Hayyam)

 

Ey kör! Bu yer, bu gök, bu yıldızlar boştur boş!

Bırak onu bunu da, gönlünü hoş tut, hoş,

Şu durmadan kurulup dağılan evrende,

Bir nefestir alacağın, o da boştur, boş… (Ömer Hayyam)

 

Ben olmayınca bu güller, bu serviler yok,

Kızıl dudaklar, mis kokulu şaraplar yok,

Sabahlar, akşamlar, sevinçler, tasalar yok,

Ben düşündükçe var dünya, ben yok, o da yok…(Ömer Hayyam)

*

HAYATIN İÇİNDEN

1—Anzaklar, Çanakkale savaşlarında ölen hiç görmedikleri dedeleri için her sene ta Avustralya’dan, Yeni Zelenda’dan Çanakkale’ye gelirken, bizimkiler dünyanın tanıdığı ve takdir ettiği atasına hakaret ediyorlar. “İşte kültür farkı”

2—Libya’lılar aslen Berberi, Mısır’lılar Kıpti, Cezayir’liler Tuareg, Filistin’liler Girit asıllı, Lübnan’lılar Fenike’li, Suriye’liler Süryani, Irak’lılar Akat asıllı.. Arap işgalleri sonucu bütün milletler Araplaştı, o zengin kültürleri yok oldu. Ve hepsi de yüzyıllardır perişan bir halde yaşam sürüyorlar. Arapların asimile edemediği Türk’ler de maalesef aynı sona doğru ilerliyorlar.

3--Cuma namazında Müftü, “ Kim camiyi ve namazı bırakırsa cennette eşiyle buluşamaz” diyor. Ertesi gün camiye cemaat olarak bir kişi geliyor.

4- Rusya’ya gitmek için Sputnik, Çin’e gitmek için Sinovac, Avrupa’ya gitmek için Biontec, İngiltere’ye gitmek için Astra Zeneca aşısı yaptırmak lazım.

Türkiye’ye girebilmek için ise parmak arası terlik yeterli.

5-- Kadın bir yoldaştır, aldatmayın. Kadın bir ışıktır, söndürmeyin. Kadın bir umuttur, yok etmeyin. Kadın bir annedir, öldürmeyin.

6-- Lozan anlaşmasından sonra işgal kuvvetlerinin generalleri Türk askerini ve Türk sancağını selamlayarak İstanbul’u terk ediyorlar. İngiliz’e Türk sancağını selamlatan kişinin adıdır Mustafa Kemal Atatürk.

7—İslamın sembolü türban, sakal, sarık, cübbe değildir. İslamın sembolü ahlak, adalet, akıl ve bilimdir.

8—400 yıllık Rönesansı 15 yıla sığdırdı. Üstelik 400 yıllık Ortadoğu yobazlığının ortasında. Ondan onca düşmanlık ulu önder Atatürk’e.

9—Tarihte ilk defa bir millet kendi vatanını kendi imkanlarıyla işgal ettiriyor ve bunu milliyetçilere alkışlatarak yapıyor. Bu hainlik yüzyıllarca unutulmayacak.

10—Kadın taifesinde önce göğüsler, sonra beller, sonra da bacaklar festivali başladı. Yobaz değilim ama çok yadırgıyorum bu çılgın festivali!         

4 Eylül 2024