Özellikle kış sabahlarında parkların kenarından geçerken görüp imreniriz onlara. Sabahın köründe kalkmış; sıcacık evinden çıkıp soğuk, sıcak, yağmur, kar demeden olanca gayretiyle turlamaktadır yürüyüş alanını. Tıpkı ibadet eder gibi, dünya ile kontağını kapatmış, yalnızca kendine özgü bir âlem içinde düşünceleriyle baş başa ha bire yürüyüp durmaktadır.

Çoğumuz, “yürüme” ve “yürüyüş” sözcüklerinin aynı olduğunu düşünürüz ama oldukça farklı anlamları olduğu bir gerçek. Çünkü “yürüme” deyince aklımıza normal yaşantımız sırasında yapmak zorunda olduğumuz ve yaya olarak aldığımız yol gelir. Oysa “yürüyüş” sözcüğünün anlamı, zorunluluk olmadan, kendi isteğimizle ve sadece yürüme amaçlı yaptığımız sportif bir etkinliktir.

Peki, ama evde oturup çayımızı içerek TV izlemek dururken, kendimizi yürüyüş alanlarına atmamızın nedenleri nelerdir derseniz, bunları yinelemenin anlamı yok. Yürüyüş yapmanın kalp-damar sağlığından, kilo kontrolüne; şekerden, yaşlanmayı geciktirip ömrü uzatmasına kadar pek çok yararının olduğunu hepimiz de çok iyi biliriz.

Benim asıl üzerinde durmak istediğim, yürüyüşün bugüne kadar pek bilinmeyen çok farklı bir başka alandaki yararı. Bazı insanların önemli bir sorunla karşılaştığında, elini arkada birleştirerek oda içinde ileri-geri turladığına ya da “Ben şöyle bir dolaşıp geleyim; o arada da düşünüp bir çözüm bulurum.” diyerek çıkıp gittiğine hepimiz şahit olmuşuzdur. Ayrıca, kendimizin de böyle bir alışkanlığı olabilir. İşte bu yazının asıl konusu tam da bu.

Stanford Üniversitesi araştırmacıları, yürüyüşün kişideki yaratıcı ilhamı arttırdığını keşfetti. Yani, yürüyüş yapanlar oturanlara göre çok daha yaratıcı şeyler ve fikirler düşünüp geliştirebiliyorlar. Hem de bu oran %60 gibi çok çok daha fazla.

Orijinal deneysel çalışmaları Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition’da yayınlanan çalışmada, Oppezzo ve Schwartz, "En iyi fikirlerin yürüyüş yaparken geldiğini söyleyen birçok kişi var. Sonuçta bunun nedenini keşfetme yönünde bir adım atabildik," diye yazıyor. Araştırmacılar, kişinin yürüyüşü bıraktıktan kısa bir süre sonra da yaratıcı suların akmaya devam ettiğini söylüyor.

Burada yürüyüş için evinden çıkmaya üşenip bu işi yürüyüş bandında yapanlara da bir müjdem var: Diğer yönlerdeki farklılıkları için bir şey söylemem mümkün değil ama yaratıcılık açısından dışarıda ya da bantta yürümenin farkı olmadığı ortaya çıktı. Oppezzo, "Dışarda yürümenin fikirleri uçuracağını düşünmüştüm, ancak küçük, sıkıcı bir odada bir koşu bandında yürümek de aynı sonuçları verdi, bu da beni şaşırttı" diye bu duruma da açıklık getirdi.

Apple'ın kurucusu Steve Jobs, zaten yürüyüş toplantıları ile tanınıyordu. Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg’in de yürüyerek toplantılar düzenlediği herkesçe biliniyor. Demek ki adamların bir bildiği vardı da, bizim haberimiz yoktu.

Siz de zaman zaman fikirlerinizi geliştirmek ya da yeni fikirler üretmek için ileri-geri yürüyorsanız, hiç de yalnız değilsiniz. Tarih boyunca, Beethoven, Goethe, Dickens, Darwin gibi yaratıcı zihinler, ister beş dakikalık kısa bir yürüyüş, ister dört saatlik uzun bir gezi olsun, yürümenin beste, yazı yazma, resim ve yaratıcı fikir konusunda kendilerine yardımcı olduğunu keşfedip bunu uygulayanlar arasında.

Eh, bize de “ demek ki bir bildikleri varmış” diyerek onları taklit etmek düşüyor.

Kaynak: stanford.edu

DÜŞÜNEN SÖZLER:

•Sağlık; bir beden işi değil, kafa işidir. SENECA

•Sağlıklı olmayı istemek, sağlığın ek şartıdır. SENEEZ

•İlkbaharda usul usul yürü; toprak ana hamiledir. KIZILDERİLİ ÖZDEYİŞİ

•Sıkılırsın yürümek istersin, bunalırsın biraz yürüyeceğim dersin, sevdiğinle el ele tutuşursun mutluluğuna yollar şahit olsun dersin yürürsün. Kısacası üzülünce de yürürsün, mutlu olunca da yürürsün. M. Murat İLDAN

•Ayaklarınız varsa yürüyün! Kanatlarınız varsa uçun! Neye sahipseniz onu kullanın; paslanmasına izin vermeyin! M. Murat İLDAN

•Kendine zaman harca, yalnızlıklar içinde yürü, zihnini ve vücudunu tazele. Böylece başkalarına zaman harcayabilir ve onlarla birlikte yürüyebilirsin! M. Murat İLDAN

•Bazen zihnimizi rahatlatmak ya da güçlendirmek için ihtiyacımız olan tek şey yalnız ve sakin bir yürüyüştür! M. Murat İLDAN