Havada bulut yok, bu ne dumandır?
Mahlede ölüm yok, bu ne figandır?
Şu Yemen elleri ne de yamandır!

 

Yıllardır dillerden düşmeyen bir türkü vardı. Günümüzde unutuldu. Yemen ellerinde(ülkesinde) ölenler için yazılmıştı. Hüzünle dinlediğimiz bu türkünün sözlerine gizlenmiş büyük acılar yaşandı.

Osmanlı döneminde askere alınan gençler gemilerle Yemen ellerine gönderilir. Yolculuk sırasında ölen gençler, gemilerden denize atılır. Sağ kalanlar çöl ikliminde, savaş alanında yaşamını yitirir.

Yemen’e asker olarak gidenlerin arasında geri dönenler var mı?

Yemen, yoksul bir ülke. Komşuları gibi topraklarından su yerine petrol çıkmıyor. Ülke topraklarında uyuşturucu özelliği olan Kat (bazı kaynaklara göre ‘Gat’) adında bir bitki yetişir.  Afrika kıtasında yer alan birçok ülkede olduğu gibi insanlar bu bitkiyi çiğneyerek uyuşturucu almış olur. Aslına bakarsan bu bitki çok ucuzdur. İşini bilenler için parasızdır!

Yoksulluğun yanı sıra bu türden sorunlarla boğuşan ülkenin sorunları hiç bitmez. Onların sorunlarına maddi destekte bulunması gereken ülkeler uçaklarla, çağımızın en gelişmiş silahlarıyla bomba yağdırır. Kardeş olarak bilinen komşular, çok pahalı silahlar almıştır. Kendilerinden daha güçlü ülkelere saldırıp çocuklarına miras bırakacakları toprakları tehlikeye atacak kadar aptal değillerdir!

Saman alevi gibi yanıp sönen bir haber gündeme geldi. Aslına bakarsan kimsenin dikkatini çekmedi. Yemen’de belli bir gücü olan Husiler, yanlış ata oynadı. Filistin- İsrail savaşında taraf tuttular. Birilerini kınamak yerine körfezden geçen gemilere saldırdılar.  Yaptıkları hatanın(?) bedelini Yemen ellerinde yaşayanlar ödedi.

Nasrettin Hoca’nın bir fıkrası vardı: Nasrettin Hoca, kadı olduğu günlerde biri mahkemeye gelir. “Hoca senin inek benim ineği öldürmüş.” Hoca karşılık verir. “hayvan değil mi olur böyle şeyler” Şikayete gelen yurttaş, hocadan özür diler.  “Hoca ben yanlış söyledim. Benim inek senin ineği öldürmüş.”  Hoca yasaların yazılı olduğu kitabı eline alır.  

Genelde Ortadoğu’da petrol çok gelişmiş devletler için sudan ucuzdur.  Bu ülkelerde topraklar insan kanıyla sulanır.

Yemen türküsünde yer alan sözleri bir kez daha anımsayalım: “ACEP NEDENDİR?”