1936 doğumlu İSMET ÇENESİZ’in “6 Haziran” doğum günü idi. Yazar, şair, araştırmacı, iş adamı, Çorum Efendisi ve örnek insan İsmet Ağabeyimi uzun zamandır görmüyorum. Her ikindi namazında hazır bulunduğu otoparka da gelmiyor. Sık sık uğrayıp sorarım çocuklar hep İstanbul’da olduğunu söyler. Selâm bırakır giderim. Bir iki ay geçer yine uğrarım, yine aynı cevaplar. İçimden bir ses bir dahaki sefer gelmiş olur der, selâm bırakır ayrılırım. Bir dahaki sefer gelir uğrarım yine aynı cevap. Telefonu da çıkmıyor. İsmet Ağabeyimden haber alamıyorum. Fakat aklımdan da çıkmıyor. Nasıl ulaşsam diye düşünüp duruyorum. Nihayet ona ulaşmanın bir yolunu buldum.
Ben de onun Çorum Haber’de ki köşesine gider otururum dedim. Bu yüzden bu günkü yazımı İsmet Ağabeyimin PAZARTESİ YAZILARI köşesine yazıyorum.
Ben İSMET ÇENESİZ’İ yirmi yıldır tanıyorum. Keşke onun okul, arkadaşı, mahalle arkadaşı olsaydım.
Sayın İSMET ÇENESİZ’İ 2001 yılında Sanat Dostlarında ‘ÇEKVA’ da tanıdım.
Gayet samimi, efendi, kibar, sâkin, kalender, mütevazı bir insan. Çok sonra anladım ki ECE SERAMİK (ECE BANYO) un sahibi imiş. Ece Seramik yurt dışına ihracat yapan kaliteli ürünleri olan hatırı sayılır bir fabrika imiş. İsmet Abide zerre kadar ben şuyum ben buyum, havası görmedim. Daha sonra Yunus Emre İş merkezinde ziyaretlerim oldu. İsmet Çenesiz orada da aynı İsmet Çenesizdi.
Çok genç, yaşta hakkın rahmetine kavuşan bu yazıhanede görevli Nejdet Beye arkadaş gibi davranıyordu. .
Samimiyetle yazıyorum ki İSMET ÇENESİZ örnek alınacak, hayatı film olacak bir büyüğümüz. Yirmi yıllık tanışıklık ile onu tamamen tanıdığımı söylemem. Bir Çorum eniştesi olarak, bu zaman zarfında bile gördüklerim takdire şayan şeylerdir. Çorumlu dostlarımın da böyle düşündüğünü çok iyi biliyorum. İsmet Abi onu tanıyan herkesçe sevilen, sayılan değerli Çorumludur.
NASIL SEVİLEN VE SAYILAN BİR KİŞİ OLMASIN Kİ;
ÇEKVA Sanat dostlarını birkaç kere bağında ağırladı. Rahmetli büyüğümüz SALİM SAVCI Hocamızın köyü ÇAMPINAR’A fabrika servisi ile Sanat dostlarını iki kere götürdü getirdi. Her toplantıya ta Ortaköy’den gelerek katılan 90 yaşındaki MURAT KÖYMEN’in daveti üzerine ÇEKVA olarak Ortaköy’e giderken yine fabrika servisini devreye sokan İsmet Çenesiz idi. Çıkrıklı MUZAFFER GÜNDOĞAr Çıkrık’ta yapılan bir etkinliğe davet etti, onca işi gücü olmasına rağmen kırmadı bu toplantıya katıldı. Derneğe gelir olarak satışa çıkarılan bazı eşyaları bilerek fazla, fazla satın aldı. Şiir yazan her gence destek olmak için hepsine reklam verdi. Kim olursa olsun hatır için kitaplarından onar tane satın alıp eşe dosta bedava dağıttı.
Bildiğim kadarı ile Çorum Vakfının kurucusu; Türkiye Tabiatını Koruma Vakfı Çorum Şube Başkanı; ÇEKVA ‘nın da. Bunlar yetmezmiş gibi başka vakıflara, hayır kurumlarına destek olmuştur. Sadece bu tür yardımlar için aylık belli bir bütçe ayırdığını biliyorum. Nereden biliyorum. Yunus Emre İş merkezindeki büroda çalışan elemanı Nejdet Bey’den biliyorum.
Bir keserinde sanat dostlarını fabrikasına götürüp gezdirdi. Bazılarına bu hareket basit bir gezi gelebilir. Belki gösteriş yaptı bize hava attı diyenler olabilir. Ben şahsım adına söylüyorum. Fabrika gezmeyi çok severim. Çünkü bence fabrika gezmek ekonomi kültüründen bir parçadır. Bir mamulün kaç safhadan geçerek kullanabileceğimiz hâle geldiğini bizzat görmüş oluruz. Çarşıdan alıp (afedersiniz bazıları için) hoyratça kullandığımız eşyalar ne zahmetlerle elimizin altına geliyor. Mühim bir bilgidir bu.
(SÜRECEK)