Diyanet İşleri Başkanlığının geçtiğimiz haftaki Cuma Hutbesinde, "hileye bulaşmadan, fırsatçılık, stokçuluk ve karaborsacılık yapmadan, kul ve kamu hakkına girmeden helâl kazanç elde etmenin yollarını insanlığa İslam öğretmiştir" deniliyordu.

Teori doğru, İslam helal kazanç elde etmeyi emrediyor, diğerlerini de yasaklıyor. Acaba pratik doğru mu? Ne yazık ki İslam’ın yasakladığı bu işler en çok İslam ülkelerinde yaşanıyor. Yani teori ile pratik çelişiyor.

İslam insanlığa sade bunları mı öğretiyor? Yolsuzluğun, hırsızlığın, vurgunculuğun, fırsatçılığın, kamu mallarının yağmalanmasının, rüşvetin, ihale yolsuzluğunun, kolay yoldan zengin olmanın, lüks araba ve saray saltanatının yasak ve haram olduğunu öğretmiyor mu? Bir Cuma Hutbesinde de bunlardan bahsetseniz inanın İslam’a daha iyi hizmet etmiş olursunuz. Ne yazık ki bunlar da en çok Müslüman ülkelerde yaşanıyor. Maalesef teori ile pratik burada da çelişiyor.

Acaba bu çelişkilerin nedenlerini hiç düşündük mü? Bu nedenleri araştıran, bu konuda biz dahil kafa yoran bir İslam ülkesi var mı? Sanmıyorum, çünkü İslam ülkeleri bu işlerden hiç şikayetçi değiller. Bu işleri becerenler akıllı, beceremeyeler akılsız sayılıyor.

En başta İslam ülkelerinin neden geri kaldıklarının irdelenmesi ve bu yanlışların yapılmasının geri kalmışlıkla ilgisinin araştırılması lazım. Öncelikle yönetenlerin ve halkın Kuran'ın emir ve yasaklarına ne kadar uydukları, yani ne kadar İslami oldukları araştırılmalıdır.

Bu konuda 2018 yılında ABD’de kurulan "İslamilik Vakfı"nın kurucuları Hossein Askari, Hossein Mohammadhan ve Fara Abbas, 2020 yılında yaptıkları "İslamcılık Endeksi" araştırması ile dünya ülkelerinin İslamcılık derecesini ölçmeyi amaçlamışlardır. Sorular şu şekildedir:

Milli kaynaklar vatandaşların yararına kullanılıyor ve eşit olarak paylaştırılıyor mu?

Adil, tarafsız iyi bir devlet yönetimi var mı?

Resmî kurumlar sağlıklı ve tarafsız çalışıyor mu?

Vatandaşlar ekonomik ve politik özgürlüğe sahip mi?

Yönetimde yolsuzluk ve hırsızlık var mı?

Yöneticiler seçimle mi geliyor?

İnsanlar kanunlar önünde eşit mi?

Gelir dağılımı adaleti var mı?

Sorunların çözümünde diyalog ve uzlaşma yöntemi uygulanıyor mu?

Din dahil her konuda düşünce özgürlüğü var mı?

Yönetimde baskıcılık ve adaletsizlik var mı?

Bu araştırmanın sonucunda Müslüman ülkeler için düşündürücü sonuçlar elde edilmiştir. Sonuçlar şöyledir:

1. İrlanda, 2. Danimarka, 3. Lüksemburg, 4. İsveç…9. Norveç, 11. Almanya, 15. İngiltere,  16. Japonya, 26. ABD, 29. İtalya, 41. Yunanistan, 42. İsrail…

Sıralamaya giren ilk Müslüman 33.sırada Malezya (%61'i Müslüman), 51.sırada Katar, 54.sırada Kazakistan, 64.sırada Birleşik Arap Emirlikleri… TÜRKİYE ise 71.sırada…91.sırada Suudi Arabistan, 129.sırada Mısır, 139.sırada İran, 168.sırada Suriye ve 180.sırada Yemen yer alıyor.