“14. YÜZYILDAN GÜNÜMÜZE ÇORUMLU ŞAİRLER”
Başta Hitit Uygarlığı olmak üzere birçok uygarlığın merkezi olan, nice uygarlığı da bağrında barındırıp yaşatan Çorum toprakları; sanatçı, yazar ve bilim adamı yetiştirmede de oldukça verimlidir. Bu insanlarımızın ürettiği kültürel birikimler çağımıza kadar ulaşıp, köklü ve varsıl bir kültür kaynağı oluşturmuştur. Şairlerimizin yazdığı şiirler de bu kültür birikimlerinin sadece bir bölümüdür.
Şairler, kendilerine ve dönemlerine özgü duygu ve düşüncelerini en duyarlı biçimde şiirlerinde anlatmış, şiirlerinde yansıtmışlardır. Bu şiirlerin kimi yazılı kaynaklarla kimi de dilden dile söylenerek ulaşmıştır günümüze.
İşte bu çağlar boyu süren şiirsel birikimi Çorum’un son senatörü, şair ve yazar Abdullah Ercan, uzun ve titiz bir araştırma sonucu gün yüzüne çıkarmıştır. Kırk yıllık araştırmamın ürünü dediği bu çalışama, “14. Yüzyıldan Günümüze ÇORUMLU ŞAİRLER” adı altında bir kitapta toplamış.
Kitap, Çorumlu sanatçı Sait Maden tarafından basıma hazırlanmış; Çorum’da 1981 yılından beri düzenlenmekte olan Uluslar arası Hitit Festivali Komitesi’nce de bastırılarak okur önüne çıkarılmıştır. Kitaba, Çorum Valisi Şevket Ekinci, Belediye Başkanı Turhan Kılıçcıoğlu ve kitabın hazırlayıcısı Abdullah Ercan birer sunu yazmışlardır.
Kitabın sunuş yazısında Vali Şevket Ekinci:
“…Birçok medeniyete beşiklik eden, köklü bir kültür ve zenginliğe sahip Çorum’un daha kalkıcı olarak tanıtımını sağlamak için Festival faaliyetleri bünyesinde 1991 yılından başlamak üzere her yıl Çorum’u tanıtıcı bir eserin hazırlanmasına çalışılmıştır…” diyerek, bu yıl Çorumlu Şairler kitabının hazırlandığını belirtmiştir.
Çorum Belediye Başkanı Turhan Kılıçcıoğlu da, “Geçmişten Günümüze Kültür Köprüsü” başlıklı sunuş yazısında:
“… Çorum insanı sevincini, hüznünü, sevgisini ve acısını mısralara döküp söyleye gelmiştir çağlar boyu. Ve geriye, emsalsiz bir “Şiir Denizi” kalmıştır.
Ulaşılabildiği ya da günümüze ulaşabildiği kadarıyla, Çorumlu şairlerin şiirlerini bir kitapta toplamak, Çorum’un geçmişine ve seçkin eserler yaratmış ozanlarımıza saygının bir gereğidir…” demektedir
“Bu yapıtı gerçek sahibine Çorum’a ve Çorumlulara adıyorum.” Diyen kitabın hazırlayıcısı Abdullah Ercan ise giriş yazısında, kitabın hazırlanışıyla ilgili bilgiler verdikten sonra, şöyle sürdürmektedir yazısını:
“…Çağdaş şairlerin arka arkaya getirilmesine özen gösterilmiştir. Ancak geçmiş yıllarda yaşamış şairlerin salt bu kitapta yer alanlardan ibaret olduğunu sanmıyorum. Şiirlerin kim bilir hangi bilinmez divanların, cönklerin, yazma şiir mecmualarının sararmış, yıpranmış yapraklarında kalmış nice divan ve halk şairimiz vardır. Onlar, gün ışığına çıkmak için yeni araştırmacılar beklemektedirler…”
Gerçekten de bu tür araştırmalar, geniş bir zaman dilimi içinde yüzlerce, binlerce kaynağı gözden geçirmeyi; inatla sabırla, bıkıp usanmadan çalışmayı gerektirmektedir. Abdullah Ercan işte bu zor işi başarmıştır. Kendisinden sonra bu alanda çalışacak olanlara da büyük bir çığır açmıştır.
Çorum’da kültür ve sanatın ne değin zengin ve köklü bir geçmişi olduğunun en güzel kanıtı. 80 şairin yer aldığı kitap 14. Yüzyılda Elvan Çelebi’yle başlıyor, günümüzde Orhan Kuyu’yla sonlanıyor. Özellikle Cumhuriyet Dönemi sonrasına ait yaşayan, ya da yaşamayan bazı şairlerin kitapta yer almadığını gözlemledik. Bunlar ya unutuldu ya da bunlara ulaşılamadı. Bu eksikliği zaten Abdullah Ercan da vurguluyor. Bunun kitabın ikinci baskısında en aza indirgeneceğini umuyoruz. (SÜRECEK)