Gayrimenkul;
Bir yerden başka bir yere niteliğini ve değerini kaybetmeden götürülmesi mümkün olmayan taşınmazlar anlamına gelir.
Ev, bina, dükkan, ofis, arsa, bağ, bahçe, tarla, arazi vb. gayrimenkul kavramının içinde olarak tanımlanır.
Menkul;
Bir yerden başka bir yere taşınabilir nitelikteki, ekonomik değeri olan mallar anlamında ifade edilir.
Otomobil, döviz, televizyon, buzdolabı, tekne, kayık vb. bu kapsamdaki mallar menkul olarak tanımlanır.
Uçak ve gemi özel durumları dolayısıyla ayrı merasimlere tabidir.
Gayrimenkulün alım/satım, ipotek, intikal, bağış durumunda el değiştirmesi Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından yapılır.
Gayrimenkul sahibi vasiyetname ile vermek istediği ev, bina, dükkan vb. gibi gayrimenkulünü Tapu Sicil Müdürlüğü yerine Notere yazılı belge düzenlenmesi için müracaat eder.
Noter vasiyet edecek kişiyi fiil ehliyeti raporu alması için Devlet Hastanesi psikiyatri polikliniğine sevk eder. Verilen olumlu rapora göre Noter tarafından vasiyetname hazırlanır ve Nüfus Müdürlüğü'ne kapalı zarf ile gönderilir.
Vasiyetname Nüfus Müdürlüğü'nün bünyesinde vasiyet edenin vefatına kadar saklanır. Açılmaz.
Vasiyet eden kişinin vefatı halinde mirasçılar_ Nüfus Müdürlüğü'ne veraset ilamı_ alabilmek için nüfus kayıt örneği talebinde bulunur. Talebe istinaden Nüfus Müdürlüğü vasiyetname olması nedeniyle mahkeme tarafından açılması gerektiğini bildirerek vasiyetname adliyeye gönderilir.
Sulh Hukuk Mahkemesi'nin; murisin vasiyeti hakkında mirasçıların olumlu/olumsuz görüşleri sonucu verdiği karara istinaden Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından gereği yapılır.
Vasiyetname, evlatlıktan ret vs. duruma göre mirasçılık belgesi isim ve payları yazan kişilere göre düzenlenir.
Normal alım/satım yapan alıcı/satıcı için yeni tapu kaydı işlemleri her iki tarafa zorluklar veriyor.
Tapu Sicil Müdürlüğü, sabah mesai saatinin başlaması ile saat 12.00’ye kadar aldığı başvuruları işin yoğunluğuna göre aynı gün akşam mesai saati sonuna kadar bitiriyor. Bitmeyen işlemler ertesi gün ya da sonraki günlerde bitiyor.
Yurt dışından, şehir dışından gelenler, iş yerlerinden yeterli izin alamayanlar, aynı gün alım/satım işlemleri bitmediği durumda ikamet yeri yoksa, masraflarının daha da ağırlaşması ile maddi/manevi bir yıkım yaşıyor.
E-devlet üzerinden alınan randevu ile her ne kadar ilk müracaat yapılsa da, randevu alabilmek için zorluklar yaşayanların sayısı yüksek.
Vatandaşların başka şehirden gelmelerine bile gerek yok. Yeni sistemde Türkiye'de nerede yaşarsanız yaşayın, alıcı/satıcı farklı şehirlerde olsa bile Türkiye'de bulunan gayrimenkullerin alım/satımı sorunsuz yapılabiliyor.
Alıcı ya da satıcı bulundukları farklı bir il veya ilçeden alım/satım yapmak için karşılıklı imzalar atılıyor. Yan yana gelmelerine bile gerek yok.
*
Menkul olarak ifade edilen araçların alım/satımı noterler tarafından iş yoğunluğuna göre 10-15 dakikada yapılıyor.
Noter, araçlara alım/satım sözleşmesi yaparken satıcı adına düzenlenmiş zorunlu trafik sigortası istiyor.
Satıcı satış sonrası trafik sigortasını hemen iptal ettiriyor. Satış gününden poliçe bitim tarihine kadar süredeki kullanmadığı sigorta parasını geri alıyor.
Alıcı zorunlu trafik sigortasını yaptırmadan trafiğe çıkıyor. Olabilecek bir kaza sonucu karşı tarafa vereceği maddi hasarlı ve ölüm durumunda taraflar büyük zarar görmektedir.
Zorunlu trafik sigortası suçsuz sürücüleri koruyor. 50 bin TL maddi hasar, 500 bin TL kişi başı aktüer raporuna göre ölüm bedeli ödemesi yapıyor.
Trafik Sigortası olmadığı durumda işte sözün bittiği yer.
Sigortasız araç sayısı artıyor. Satış sonrası alıcı adına sigorta zorunluluğu getirilmelidir.
*
Türkiye'nin dört bir tarafında milyonlar değerindeki araçlar Noterlerde bu kadar kısa zamanda satışı yapılabiliyor da; ev, bina, arsa vb. gayrimenkuller için Tapu Sicil Müdürlüğü önlerinde vatandaşlar neden zorluklar yaşıyor?
Bankalar vereceği kredilerde her müşterisinin imza örneği, kimliğinde olan fotoğrafı bilgisayarlarında mevcut. Banka memurları bilgisayar ekranında müşterinin fotoğrafı benzemediği, imzası tutmadığı durumda kredi onayı vermiyor. Şartlar uygunsa kredi onayı anında hazır.
Tapu Sicil Müdürlüğü alım/satım işlemlerinde sahteciliği önlemek için el/parmak izleri, göz resmi ve fotoğrafları bankalar gibi kayıtlarında tutarsa vatandaşlara eziyet edilmemiş olur. İşlemlerin hızlanması personele, vatandaşlara kolaylık sağlar. Zaman kaybı yaşanmaz.
*
Veraset ilamı;
Sulh Hukuk Mahkemeleri
Noterler
E-devlet sistemi üzerinden çıkartılır.
Murisin herhangi bir mirası_ yoksa veraset ilamı çıkarmaya gerek yoktur. Borcu varsa mirasçılar reddi miras yapabilir.
"Veraset belgesinin iptali" davası Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılır.
*
•Vasiyetname; kişinin ölümünden sonra geçerli olmak üzere, bir veya birden fazla kişiye belirli bir mal bırakması işlemidir.
•Fiil ehliyet raporu; akıl hastalığı veya zayıflığı, akli dengesinin yerinde olup olmadığı yönünde verilen rapor.
•Mirasçı; miras kalan kişi.
•Mirasçılık belgesi; miras payının ne kadar olduğunun ispatı için alınan belge.
•Muris; miras bırakan kişi.
•Miras; mal varlığı.