Bugün, (03.01.2025) eğitimci, araştırmacı, şair ve yazar arkadaşımız Can Yoksul'un vefat haberini aldık. Kaç zamandır rahatsızdı. Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yoğun bakımında yatıyordu. Bugün vefat haberini aldık. Acımız sonsuzdur.
1949 Yılında Çorum’un Tolamehmet Köyü’nde doğan Can Yoksul (Selahattin Koçak) ilköğrenimini Çorum Cumhuriyet İlkokulu’nda yaptı. Ardından Ankara-Hasanoğlan Atatürk İlköğretmen Okulu’na girdi. Ancak eğitimini, Diyarbakır – Ergani Dicle İlköğretmen Okulu’nda tamamlayıp öğretmen oldu..
Çocukluğu ve ilk gençlik yılları çobanlık, çiftçilik ve inşaatlarda işçilik yaparak geçti. 1968 -1978 yılları arasında 10 yıl öğretmenlik yapan Can Yoksul, öğretmenlikten ayrılıp uzun süre Tarımsal Amaçlı Köy Kalkınma Kooperatiflerinin üst örgütlenmesi olan Çorum “KÖY-KOOP”ta yöneticilik yaptı.
68 Kuşağı’nın aydın bir bireyi olarak toplumun aydınlanması ve uyanması bağlamında siyası düşüncesi ve çabaları nedeniyle sakıncalı kişi olarak nitelendi. Bu nedenle, 12 Eylül 1980 askeri hareketi sonrası arananlar listesindeydi. O toz duman içinde gerçek yurtseverlerin her birisi bir yana savruldu. Bu süreçte ölümlerle, hapislerle, sürgünlerle yüzleşenler oldu.
Can Yoksul da 12 Eylül’ün o karabasan dolu günleri içinde payına düşeni fazlasıyla aldı. Nice acılarla sarmaş dolaş olup, kaç kez ölümlerle yüzleşip, nice badireler atlattıktan sonra, kılpayı ölümlerden kurtulup Almanya’ya sığındı.
12 Eylül’ün kıygınlarından birisiydi o da. Tek suçu, ülkesini ve insanlarını sevmek; onlar için daha aydınlık, bağımsız ve özgür bir Türkiye istemekti..
1970’lerin başında “Bozkırların Çocuğu” adlı bastırdığı şiir kitabıyla başlayan yazın sevdası Almanya’da, Fakir Baykurtlar’ın, Fethi Savaşçıların ve daha nice ünlü sanat insanlarının da bulunduğu kültür- sanat ortamında epeyce boy verip, serpilip, gelişti. 1980’lerde Almanya’da çıkardığı kültür-sanat dergisi “Allıturna” dergisi; sanat çevrelerinde sanat rüzgarları estirdi barış türküleriyle. Ozanlığının yanı sıra, yaptığı halkbilimi ve tarihsel bağlamındaki araştırmalarıyla da çok değerli çalışmalar ortaya koydu.
Uzun süre Avrupa’da yaşayan Can Yoksul’un gerek Türkiye’de, gerekse diğer ülkelerdeki bir çok gazete ve dergilerde şiirleri, yazıları yayınlandı. Sürekli kültür ve sanatın odağında olan bir sanatçı olarak, Avrupa ülkelerinde birçok kentlerde kültürel ve sanatsal programlara katıldı.
Can Yoksul’un bu güne değin yayınlanan kitapları şunlardır:
1-Bozkırların Çocuğu (1970)
2- Deli (1974)
3-Gündönümü (1980)
4- Zulada Kalan Türküler (1983)
5- Seni Unutur muyum Seni
6-Panzerler, Postallar, Daraağaçları
7-İnsanlığın Türküleri (1986)
8-Ozani ve Şiirleri üzerine (2011)
9- Çorum Sözlü Kültürü (2013)
Sürekli okuyan, araştıran, üreten bir araştırmacı yazar ve ozandı o. Şiirlerine baktığımızda onun daha 20’li yaşların başında ülke sorunlarına ne değin bilinçli, duyarlı, devrimci bir düşünceyle yaklaştığını görüyoruz. Onun şiirleri; umudun, mücadelenin, direncin ve aydınlık yarınlara ulaşmanın özleminin şiirleriydi.
Onu çok özleyeceğiz. Kendisine Tanrı’dan rahmet diliyor; yeri cennet olsun, ışıklar içinde uyusun diyoruz. Sevenlerinin, yakınlarının, aile bireylerinin ve sanatçı dostlarının başı sağ olsun.