Şimdi buradan sözü O’nun yayımlanan kitaplarına getirip, bu yapıtlarını kısaca tanıtmak istiyorum.
“Vatan İçin” ve “Gecekondu Çocuğu”
Öğretmenliğe yeni başladığı yıllarda çocuklar için yazdığı iki öykü kitabıdır. Bu kitaplar kendisine en zor zamanında parada kazandırmıştır. İlki 1972’de, ikincisi de 1973 yılında İstanbul’da İrfan Yayınlarınca basılmıştır.
“Hititler”
Hititler, Çorum toprakları üzerinde yaşamış büyük bir uygarlıktır. Başkenti Sungurlu ilçesi toprakları üzerinde Boğazkale’dedir. İkinci başkenti olarak nitelenen Şapinuva ise, geçen 20. Yüzyılın sonlarında Çorum’un Ortaköy ilçesinde bulunmuş olup, kazılar halen sürdürülmektedir. Alaca İlçesi topraklarında bulunan Alacahöyük ise ayrı bir yerleşim yeridir. Abdulkadir Ozulu’nun Hititler kitabı, 98 sayfa olup 13 bölümden oluşur. Öğrencileri ve halkı Hititler konusunda bilgilendirmek amacıyla yazılmıştır. 99 konu başlığı altında Hititler anlatılır. Basım tarihi 2004 yılıdır.
“Hatıra Defterimdir”
Ozulu bu yapıtında Mustafa Tütüncü’nün (1894-1965) Birinci Dünya Savaşı öncesi Çorumu, asker oluşunu, Suriye ve Irak cephelerinde askerlik ve savaş günlerini, tutsak düşmesini, Birmanya’daki tutsaklık günlerini, ardından tutsaklıktan kurtulup İstanbul üzerinden Çorum’a dönüşünü anlatır. 800 sayfayı aşan bu anılar kitabını Abdulkadir Ozulu Osmanlıcadan günümüz alfabesine çevirdiği bu çalışmasını 90 sayfayla sınırlamış. “Hatıra Defterimdir” adı altında 2006 yılında kitaplaştırmıştır.
“Milli Mücadele Yıllarında Çorum Gazetelerinde Yayınlanan Makaleler ve Şiirler” kitabı.
1921-1923 yıllarına ait gazete koleksiyonlarından Kurtuluş Savaşı’yla ilgili makale ve şiirler derlenerek 2006 yılında, 172 sayfa toplamında kitaplaştırılmıştır. Sevgili Ozulu bu kitabına da 47 makale, 27 şiirle birlikte; 1921-1922-1923 yıllarına ait kutlamalar, toplantılar ve haberlerden de seçme yazılar almıştır.
Çorum İl Genel Meclisi Tutanakları (1923-1925)
Ozulu bu kitabına da, 1922-1923 yıllarına ait Çorum Mutasarrıfları başkanlığınca toplanan Liva İl Genel Meclisi tutanaklarıyla; Çorum’un 1924 yılında il olup vali atanmasıyla birlikte, vali başkanlığında yapılan İl Genel Meclisi tutanaklarını almıştır. 220 sayfalık kitap 2007 yılında İl Genel Meclisince kitaplaştırılmıştır.
Çorum Gazetesi Çevirileri”
Çorum gazeteleri, Çorum’a ilk matbaanın gelişinden sonra 3 Mayıs 1921 tarihinden itibaren çıkmaya başlar. 43 yıl süreyle toplam 3000 sayı çıkar. 1 Ocak 1964 tarihinde de yayınına son verir.
Ozulu, 3 Mayıs 1921 tarihli Çorum Gazetesinin ilk sayısından başlayarak, 22 Temmuz 1925 tarihine kadar olan 220 sayılık bölümünü, Arap harflerinden bugünkü Türkçeye çevirir. Gecesini gündüzüne katarak, büyük bir sabır ve emekle ortaya koyduğu bu çalışması için, sevgili Ozulu’ya alkış tutmak ve şapka çıkarmak gerekir. O bu çalışmasıyla yalnız başına bir ekip işini başarmıştır.
O’nun bu çalışması, Belediye Kültür Yayınları arasında kitaplaştırıp Çorum kültürüne kazandırmıştır.
Toplam 2304 sayfa ve büyük boy iki ciltten oluşan Çorum Gazetesi Çevirileri, 2008’in Aralık ayında okurla buluşmuştur.
Sevgili Ozulu bu çalışmasıyla Çorum kültür tarihine çok önemli bir başyapıt bırakmıştır. Bu, geçmişle günümüz arasında kültürel anlamda bir köprü oluşturacak belgeler toplamıdır. Çorum Gazetesi Çevirileri başta akademisyenler olmak üzere, sanatın birçok alanında araştırma yapacak olan kişilere ışık tutacak, yol gösterecek niteliktedir.
“Çorum Basın Tarihi Notları”
Abdulkadir Ozulu’nun büyük bir emek sabırla ve titizlikle sürdürdüğü araştırmasının sonucunda 2012 yılında ortaya çıkardığı 500 sayfalık bir yapıtı daha. Çorum basın-yayın hayatının başladığı 1921 yılından başlayarak 1911 yılına kadar geçen 90 yıllık süreyi kapsayan zaman diliminde Çorum’da yayınlanan 77 gazete, 76 dergi, 54 belge ve il dışında yayınlanan Çorum’a yönelik 11 gazete, 9 dergiyi incelemiştir. Kılı kırk yaran bir titizlik ve sabırla elde ettiği verileri, kitapların kapak resimleri ve açıklayıcı bilgilerle kitaba almıştır. Kitap 2012 yılında Çorum’da Tek ofset’te basılmıştır.
Ayaktakiler soldan; Çorum Haber Yazıişleri Müdürü Mehmet Yolyapar, Abdulkadir Ozulu, Gazanfer Eryüksel, Muzaffer Gündoğar.
Oturanlar soldan, Çiğdem Sezer, Şahika Çağlar, Ahmet Özer. 1998.
Çorumlu işadamı İsmet Çenesiz’in baraj altındaki bağında “Sanat Dostları Toplantısı. Oturanlar: Çorum’un son senatörü hukukçu şair yazar rahmetli Abdullah Ercan, yanındaki Abdulkadir Ozulu, Aşık Rifat Kurtoğlu, sağda sandalyede oturan Muzaffer Gündoğar.1998.
(SÜRECEK)