(...) “Konuşkan olması, lafı kazaya bırakmamayı sevmesi, medeni cesareti ve gıpta ettiğim hafıza gücü çalışmamızı çok koaylaştırdı. Benim için çok zevkli  çalışma oldu. Keşke böyle bir tanışma, konuşma fırsatını on yıl önce bulabilseydim. Böylelikle prensiplere sadakat, insana ve sağlığa kıymet vermek yönünden eksiiğim olan pek çok şeyi, daha önce öğrenme fırsatını yakalamış olurdum.”

(...) “Sevgili okurlarımız şu anda içinde bulunduğum ruh halimi ifade edecek olursam sanki Ramazandan yeni çıkmış gibiyim. Başladığımız bir işi tamamlamanın, müşterek bir zevki paylaşmanın sevincini duyuyorum.

Okurlarımızın verdiği olumlu tepkiler, yazan insanlara güç veriyor, şevk veriyor. Tenkitler de taktirler kadar kıymetli. Tenkitler pişiriyor, yetiştiriyor, olgunlaştırıyor insanı.”

(...) “Elli iki yılı çoktan aşmış hizmetle Çorum’da eczacılığın ve halka hizmetin yaşayan bir sembolü olmuş, bu sembollerimizin anıları saklı kalamazdı. Talat Ceritoğlu sadece gören, bilen ve hizmetinden istifade edenlerin hafızalarında kalmamalıydı. Mutlaka biyografisi yazıya geçirilmeliydi. İsmi hem kitaplarda hem hafızalarda yer tutmalıydı. Hatıraları dinlenmeli, kent üstüne teklif ve tenkitleri değerlendirilmeliydi...

Zira Edirne’den ötesini görmemiş ‘Şu Yemen ne menem yerdir’ diyerek kalkıp 1965 yılında Ortadoğu’da tek başına on bin km.lik bir seyahati tek başına gerçekleştirmiş bir insandı Talat Ceritoğlu. Çorum basın yayın tarihinde özel teşebbüscü olarak haftalık gazete çıkaran ikinci isimdi.

Çorum’un kalkınması lüzumuna, iç ve dış dünyada tanıtımında turizm olgusunun önemine yürekten ianmış, Çorum’a müze kurulmasında önder olan isimler arasınd ayer almıştır.

Bugün adı bile unutulan Hasan Paşa Çamlığı’nı oluşturan çevre gönüllüsü olmuştu.

1930’lu yıllarda Sungurlu’ya şeker fabrikası kurulması için İstanbul Gazetelerine yazılar yazmış, daha sonra Çorum Şeker Fabrikasının kurulması için 1950’li yıllarda halk hareketi diye adlandırdığı toplantılar düzenlemişti.

Çatak’ta bir orman parkının düzenenmesi ihtiyacını ilk dile getirenlerdendi.

Çorum’da eski eserlerin kurulması, toplanması, sergilenmesi yolunda ilk tespitleri yapan heyetin içindeydi. Çorum’a bir müze binası kazandıranlar arasında adı ve hizmeti vardı.

Çorum’da  Kan Bankası’nın kuruluşunda, hatta en önde bulunanlardandı.”

İşte böyle, Çorum’un canlı belgesi sayılan eczacı Talat Ceritoğlu ile yaptığı Abdulkadir Ozulu’nun bu röportajını mutlaka okumalısınız. Belki kendinizi de bulacaksınız içinde...

*

Araştırmacı yazar Abdulkadir Ozulu Çorum sevdalısı bir yazarımız. Bunun içindir ki Çorum’la ilgili olan her olayı araştırmış. Bunlardan bir ilginç araştırması da 2. Dünya Savaşında, Türkiye’de bulunan Alman vatandaşlarına Türk Cumhuriyeti hükümetinin zorunlu iskan uyguladığı Alman vatandaşları ile ilgili.

Bu araştırma 1009 tarihini taşıyor. Zor ve özverili bir araştırma. Onların iskan ettiği mahallelerde onları tanıyan yaşlı insanları bulacaksın, yaşayışlarını, anılarını, yemelerini içmelerini, ibadetlerini, arkadaşlık ve komşuluk ilişkilerini, uyumluluk uyumsuzluklarını anlattıracaksın çünkü. Gerçekten zor bir araştırma.

Abdulkadir Ozulu zor işlerin yazarı ya, bunun da üstesinden gelmiş ve 21 sayfalık bir yazı dizisi ile günümüze belge niteliğinde bir yapıt bırakmış. Bunun için de bir anlatım planı yapmış. Anlatı planını 4 ana bölümde  toplamış: (ilgi duyanlar için veriyorum)

(SÜRECEK)

Ozulu Z

Çorum’un önceki Belediye Başkanı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Danışmanı Zeki Gül, dün Öğretmenler Günü nedeniyle, merhum eğitimci-yazar Abdulkadir Ozulu ile bir fotoğrafını paylaştı.