Ağzı olan konuşuyor!

 

Görünüşe bakılırsa savaşların biteceği yok. Filistin başta olmak üzere Saray Bosna’da, Ukrayna’da haber değeri olmayan başka yerlerde çatışmalar devam ediyor.

Birinci Dünya Savaşı yılları, Çanakkale savaşı, Kurtuluş savaşı yıllarında büyük acılar yaşandı.

Çok geçmeden İkinci Dünya Savaşı ülkelere yıkım getirdi. Öldürülen insan sayısı milyonları buldu.

Savaş bittiğinde askerlik görevini bitirenler eski mesleklerini yapmak için geri döndüler. Esnaf olarak çalışanlar yine esnaflık yaptı. Köylüler yine köylerine dönüp çiftçilik yapmaya başladı.

Savaşa giren batılı ülkeler, kısa sürede yeniden sanayilerini kurmuş.

Peki bizimkiler ne yapmış biliyor musunuz? Bizimkiler ne yapmış?  Şapka giymeyen din adamlarını asmış (!), sadece heykel yapmış (!)...

Yalandan kim ölmüş!

 

*

İkinci Dünya savaşında milyonlarca insan öldürüldü. Açlıktan ölenler oldu. Sakat kalanların, kayıpların, aklını oynatanların sayısı belli değil. Savaşın acıları günümüzde bile yürekleri yakıyor. Savaşı kazanan ülkelerden kaç tanesi ülke sınırlarını büyüttü?

Batılı ülkelerde savaş bittiğinde sağ kalanlar eski mesleklerine geri dönüp yıkılan fabrikalarda sağlam kalan makinelerle yeniden üretim yapmaya başlamışlardı.

Peki, bizim Batı Cephesi Komutanı, “asker kaçağı” Sağır İsmet Paşa (!) ne yapmıştı İkinci Dünya Savaşı’nda?

 

“Asker kaçağı General”, ayağına gelen fırsatı geri tepmiş. Savaşa girip neden ülkemizin sınırlarını büyütmemiş!..Kendi halkına düşman olduğu için buğdayları çürütmüş!.. İnsanlara karne ile ekmek dağıtmış!..

Sormak gerekir: Karne ile ekmek dağıtılan ülkemizde kaç kişi açlıktan ölmüş?

Birileri çıkıp matbaayı buluyor. El yazması kitapların yerini matbaada basılan kitaplar alıyor; fiyatları ucuzluyor. Batılı ülkelerde insanlar daha çok kitap okumaya başlıyor. Yıllar sonra başka birileri matbaayı Osmanlı topraklarına getiriyor. Gavur icadı matbaayla basılmayacak kitapların listesi hazırlanmış. Satışa sunulan kitaplar, kitapçılarda alıcı bekliyor. Sonunda matbaa sahibi iflas ediyor.

Çokbilmişler konuşuyor. İsmet İnönü kağıt paranın üzerine kendi fotografını bastırmış. Ne zaman yapmış; kaç kez aynı işlemi yinelemiş? Para basımıyla ilgili çıkarılan yasalarda neler yazıyor? Kimse bunları araştırmıyor.

Bilgisayarın, cep telefonlarının gelişmesiyle birlikte internet yaşantımızın bir parçası oldu. İnsanlar kısa sürede dilediği bilgilere ulaşabiliyor. Yapay zeka, kısa sürede yaygınlaştı. Bilimin yolundan gidenler, yeni teknoloji ürünlerinin yardımıyla büyük başarılar elde ediyor. Kullandığımız her eşya yeniden şekillendiriliyor. Gökyüzünün derinlikleri araştırılıyor. Bilimin her alanında bilgilere yeni bilgiler ekleniyor.

Aynı kişilerin ağzına sakız yaptıkları bir yasa varmış. Bu yasayla Atatürk korunuyormuş. Yasayı kim çıkardı? Atatürk’ün heykellerine saldırılanlar sağlık raporları alıp temize çıkıyor. Hakareti, küfür etmeyi demokratik hak olarak görenler Ruslara, Çinlilere, İran yöneticilerine, İsrailliler, ya da başka ülkelerin yöneticilerine, onların değer verdikleri liderlerine benzer hakaretleri yapabilirler mi?

Bilimin yolundan giden ülkelerin yurttaşları, bütün kurumları eğitimin önemini kavramış. İlkokulu okumamış sadece kendini bilgili kabul edenler kitaplar yazıyor. Sadece ama sadece konuşuyor. Aynı inancı paylaşan iki milyar insanın içinde petrol zengini, dolar milyarderi olanların sayısı az değil.

Ne hikmetse onlar sadece konuşuyor!