Mustafa Filiz, 1960 Çorum doğumlu. 1982’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oluyor. Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu’nda 14 yıllık başarılı bir mesleki geçmişin sonunda, 1995 yılında istifa ederek Alarko Holding’e geçiyor. Alarko Holding’de 26 yıl süreyle Mali İşler Koordinatörü ve Mali İşler Grup Başkanı olarak görev yapıyor. Ayrıca halka açık bir şirket olan Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’de 14 yıl süreyle Yönetim Kurulu Başkanlığı yapıyor. Kendi isteğiyle 2021 yılı sonunda emekliye ayrılıyor.

Emeklilik dönemini de boşa harcamıyor, birikimlerini genç kuşaklara aktarmanın sorumluluğunu duyuyor, konu edindiğimiz “Amacın ve Cesaretin Varsa Başarabilirsin” adlı kitabı yazıyor.

Kitap geçtiğimiz ay okuyucu ile buluştu. Sağolsun bana da imzalı bir kitabını göndermiş. İyi ki de yazmış.

Sayın Filiz, iktisatçı olmanın ötesinde, aynı zamanda bir aydın olduğunu da kanıtlıyor. Her ne kadar kitap bir kişisel gelişim türü olarak kamuya sunulsa da, aslında deneme türünde yazılmış bir edebiyat eseri olarak algıladım. Daha doğrusu kişisel gelişimin ve şirketlerin kurumsallaşmasının adeta bir manifestosunu yazıyor. Kullandığı dil ve anlatım yetkinliği açısından ben bu türün ancak bir deneme olacağını düşünüyorum. Eğer kitabın kimlik tanıtımları gizlense, bu kitap kimin eseri diye bana sorulsaydı, içtenlikle yazıyorum bu Fransız düşünürü Montaigne’nin derdim.

Okuyucu Montaigne’nin Denemeler’i ile birlikte Sayın Filiz’in kitabını okursa sanırım bana hak verir.

Sayın Filiz ile aynı toprakların insanıyız. Cumhuriyetin en büyük eğitim hamlesi Köy Enstitüleri ile başlamış. Fakat bizim yöremizde bu nimetten yararlanan bir kişi bile yok. Bölgemizin çoğu köylerinde okullaşma ancak 1960’larda başlayabildi. Köylerde kentin olanaklarından yararlanarak ilkokul sonrası eğitimini sürdürenlerin sayısı parmakla sayılacak birkaç kişiden ibaretti. Sayın Filiz’in köylerdeki okuma heyecanını ve halkasını 4. dalgada yakaladığını düşünüyorum. Ben 4 yaş büyük olduğum için 3. dalgada zar zor yakalamıştım. Aslında birkaç yaş daha büyük olsaydık okullaşma kültürü toplumda henüz oluşmadığından bu fırsatı kaçırmamız an meselesiydi.

Bunu anlatmamın sebebi şudur: Okuyabilme olanağını kıl payı yakalayıp, ülkenin en önemli hesap uzmanlığı beyin takımları arasında yer almak, sonrasında da yine ülkemizin en saygın ve şaibesiz bir holdinginin 26 yıl yöneticisi olmak, azımsanacak, hafife alınacak bir değer değildir. Özel sektörde hak etmeyen insanı değil 26 yıl yönetici, 26 saat misafir bile tutmazlar. Bölgemizde böyle bir beyni ve yetkin bir değeri yetiştirmiş olmanın gururunu ve övüncünü ifade etmekle alçakgönüllülük (tevazu) sınırlarımı zorladıysam, değerli okuyucularımın beni anlayışla karşılayacağını umarım.

Şimdi asıl konumuz olan Amacın ve Cesaretin Varsa Başarabilirsin kitabına dönersek; Kitabın birinci bölümünde kişisel gelişim, ikinci bölümde ise şirketlerin kurumsallaşması düz yazı gibi değil, edebi türü deneme olan adeta bir manifesto niteliğinde anlatılıyor. Yazar, kesin ve keskin bir dil kullanarak, kendine özgü güveniyle, geniş bir bakış açısıyla olayları analiz ediyor. Kesin yargıya ve sonuca vararak veciz bir dil kullanıyor. Veciz diyorum, çünkü kitabın başından sonuna o kadar çok veciz ifadeler var ki, al her bir tümceyi çerçeveleyip duvara as. Abartmıyorum, izninizle birkaç kısa ifadesini örnek vereyim.

* “Hayatta en büyük başarı saygın bir insan olmaktır.” s. 23.

* “Kendinizi iyi analiz ederek belirleyeceğiniz temel hayat amacınız sizin varoluş nedeniniz olmalıdır.” s. 29.

* “Başarı, bütünsel bir kavramdır ve tek boyutlu değildir.” s. 42.

* “Realist olun ve hesaplanmış risk alın. Hesaplanmamış risk almak cahillere özgüdür.” s. 50.

* “Kişisel enerji ve coşku her şeyin başıdır, Enerjinizi düşürenlerden uzak durun. “ s. 61.

* “Başarı geciktirilebilir ancak engellenemez, başarısızlık ise uzatılabilir ancak sürdürülemez.” (S. 89) Anlayışını ilke edinmiş.

Kitaptaki bir paragraftan örnek bir tümce almak istiyorum. İkinci tümce de bağırıyor, “Ben o tümceden daha değersiz değilim” diye. Ardından üçüncü tümce de… Tüm paragrafı alamıyorsun. Öylesine yetkin bir anlatım… Kitap, bir çırpıda okunacak nitelikte ve akıcılıkta. Yalın bir dille yazılmış. Sözü döndürüp dolaştırmıyor. Kısa tümcelerle uzun ve anlamlı konuları vurguluyor. Keşke böyle bir eseri lise yıllarımda okumuş olsaydım. Bu nedenle lise ve üniversite çağındaki öğrencilerimize özellikle öneriyorum. Gençler eğitim ve gelişiminiz için bu altın fırsatı kaçırmayın.

Kitabın verdiği enerji ve dinamizm, çoğu yönleri ile Grigory Petrov'un Beyaz Zambaklar Ülkesinde ’ki yaklaşımı çağrıştırıyor. Bilindiği üzere bu eser Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile okullarda ders kitabı olarak okutulmuştu. Cumhuriyet ruhu o dinamizmde kendini gösteriyor.

134 sayfadan oluşan bir kitap olmasına karşın toplumun her kesimine hitap eden bölümler var. Özellikle ikinci bölümdeki bazı makaleleri yakından mercek altına alarak, satır satır inceleyerek yazma gereği duyuyorum. Aslında kitap içindeki veciz sözlerin başka bir başlık altında bir dökümünü yapmanın da gerekli olduğuna inanıyorum. Kitap, geniş kitleler tanıdığında eminim ki yayın dünyasında ve kendi alanında ciddi bir ses getirecektir.

Sayın Filiz’in bir kitapla kalmayacağına inanıyorum. Şirket ve holding yöneticiliği dönemi bitmiş, aydın sorumluluğu dönemi başlamıştır. Toplumsal sorumluluk gönüllük ilkesine dayanır. Eminim ki ülkesini ve ülkesinin insanlarını birikimlerinden mahrum etmeyecektir. Yeni eserlerde buluşmak dileğiyle...

Mustafa FİLİZ, Amacın ve Cesaretin Varsa Başarabilirsin, Dorlion Yayınları, Ankara 2022, 134 s.


Mustafa Filiz