Sevgili Okuyucular;

Eğitim-İş Çorum Şubesi tarafından 10 Aralık İnsan Hakları Haftasında, bir konferans vermesi için çağrılan Eğitim-İş Sendikası Kurucu Başkanı Niyazi Altunya’nın Çorum’a gelişi, bizleri 30 yıl, dokuz ay öncesine götürdü. 1 Mart 1992 günü Çorum Eğitim-İş temsilciliğinin, Genel Başkan Niyazi Altunya tarafından Çorum’da ilk kez şube olarak açılışının Eğitim-İş dergisinde yazdığımız öyküsünü okuyacaksınız.

EĞİTİM-İŞ ÇORUM ŞUBESİ AÇILDI

EĞİTİM-İŞ Çorum Şubesi 1 Mart 1992 günü saat 14.00’te Tekel binası yanındaki Alakoç apartmanında görkemli bir törenle açıldı. Açılışa TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Çorum Milletvekili Cemal Şahin, EĞİTİM-İŞ Genel Başkanı Dr. Niyazi Altunya, Örgütlenme Sekreteri Mustafa Karaarslan, Sayman Raif Tombul ve kalabalık bir halk topluluğuyla birlikte eğitim çalışanları katıldı.

Yerimizi tutmuş, badanasını, boyasını ve temizliğini yaptırmıştık. Yerimizin iç donanımı elbirliği, gönül birliği ve sevgi birliği içinde kısa sürede tamamlandı. Bazı eksiklerimizin de kısa sürede tamamlanacağına inanıyoruz. Birçok dost ve arkadaşın ekonomik yardım ve destekleri takdire değer nitelikteydi.

Bunu başarmada deneyimli, dinamik, çalışkan Çorum EĞİTİM-İŞ Şubesi Başkanı Bilal Nartok’un birleştirici, bütünleştirici, güven verici kimlik ve kişiliğinin de payı büyüktü. Yönetim kurulunda görevli arkadaşlar ve diğer EĞİTİM-İŞ üyeleri de bu konuda üzerlerine düşen görevleri eksiksiz yapmaya büyük çaba gösterdiler.

Açılış heyecanı ve coşkusu günler önceden başlamıştı. Yönetim Kurulu üyelerinden Kamil Akyıl’ın, olaylara espri anlayışı içinde akılcı ve bilinçli yaklaşımı;

Arslan Kaya’nın, örgütlü olma heyecanı ve bilincini tüm eğitim çalışanlarına taşıma çabası;

A.İhsan Barut’un, saçlarını böyle soylu uğraşılarla ağartmış izlenimi veren ağırbaşlı, ölçülü konuşma ve açıklamaları;

Güner Kelek’in, kişiye güven veren sendikal kültür birikimlerini bilinçle harmanlayarak karşısındakilere aktarma gayret ve heyecanı;

Arslan Kılıç ve Ali Ekber Solmaz’ın, yorulmak bilmez çabalarıyla, tüm eğitim çalışanlarına ulaşma çabaları, her tür takdir ve övgünün üzerindeydi.

Yönetim Kurulu, açılış için gerekli evrakı tamamlayıp valilik kanalıyla Emniyete ulaştırmıştı. Emniyetin Sendikalar Masası görevlileri bu konuda oldukça bilinçli ve gelişmelerden haberliydiler. Sıcak bir karşılamayla başvuru evrakı kabul edilmiş, birlikte içilen çaylar da tatlı bir söyleşiyi beraberinde getirmişti. Görevliler her ne değin sendika kurmanın yasak olduğunu ileri sürseler de bizler, sendika kurmadığımızı, Genel Merkezi Ankara’da olan EĞİTİM-İŞ Sendikası’nın Çorum’da bir temsilciliğinin bulunduğunu, bu temsilciliği Eğitim-İş şubesi olarak açacağımızı söylemiştik. Bu evrakı postayla da göndermek mümkünken, sırf tanışmak ve iyi ilişkiler kurmak amacıyla elden getirdiğimizi belirtmiş; kendilerine de sendika kurmalarını tavsiye ederek ayrılmıştık.

Saat.14.00’te açılış töreni başladı. Açışı Çorum Eğitim-İş Şubesi Başkanı Bilal Nartok yaptı. Özetle: “Çok sınırlı olanaklarla yola çıktıklarını, bir buçuk yıl gibi bir zaman süreci içinde şube örgütlenmesini tamamladıklarının mutluluğunu yaşadıklarını” belirtti.

Genel Başkan Niyazi Altunya da: 23 ay önce yola çıktıklarını, zorlu mücadeleler vererek bugüne ulaştıklarını belirterek şöyle sürdürdü konuşmasını: “Bu süreç içinde EĞİTİM-İŞ’in şube ve temsilcilik sayısı 260’ı, üye sayısı ise 25 bini buldu. Eğitim-İş’ten sonra 15 memur sendikası daha kurulup kitle örgütlenmesinde bizleri izledikleri için, onlara öncü olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi. Bu yolda kendilerine yardımcı olanlara da teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

SHP Milletvekili Cemal Şahin de özetle: Tüm kamu çalışanlarının grevli, toplu sözleşmeli bir sendikal hakkı kazanmaları için çalışacaklarını belirterek; “Demokrasi, kitle örgütleriyle ayakta durabilir. Bir ülkede kitle örgütleri yoksa demokrasi askıya alınmış demektir. Buna çeyrek demokrasi denir. Bir ülke çeyrek demokrasi ile yönetiliyorsa bunun ayıbını birlikte aşmalıyız…” dedi.

(SÜRECEK)