İlber Ortaylı 1947; Bregenz, Vorarlberg), Avusturya doğumludur. 

Türk tarihçi, akademisyen ve yazardır. Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesidir.

Annesi Kırım’ın önde gelen ailelerinden Karaşay ailesinden ve Stalingrad'da Rus Dili ve Edebiyatı okumuş olan Şefika Ortaylı (1918-2020), babası ise Kırım doğumlu, Türkçeye Kırım tarihi ve Tatarlar üzerine eserler ve makaleler çevirmiş bir uçak mühendisi olan Kemal Ortaylı'dır.

Ortaylı, Türkçe, Almanca ve Rusçanın konuşulduğu ev ortamında büyümüştür.

İlber Ortaylı’nın “Bir Ömür Nasıl Yaşanır?” adlı kitabını severek okuyorum. 

İlber Ortaylı; yediden yetmişe herkesin faydalanacağı, bilge şahsiyetinden ve yaşam tecrübesinden süzülen tavsiyelerden oluşan bir eserle karşımızda.

İlber hoca bu kitapta, bir insanın, çocukluktan itibaren hayatın hemen her alanında ihtiyaç duyacağı çözümleri nasıl bulabileceğini örnekler vererek anlatıyor.

“Cesur olun. Kendinizi rahat hissettiğiniz alanın dışında pencereler açın. Farklı dünyalarla ancak böyle tanışırsınız. Ben hep yerimde dursaydım, dünyamı değiştirecek insanları aramasaydım, bugün tanıdığınız ben olmazdım. Bir insanın bittiği an miskinliğe esir olduğu andır. İnsan, konforundan vazgeçmeyi göze almalıdır.

“Bir Ömür Nasıl Yaşanır?” kitabı, ülkemizin medarıiftiharı olmuş bir tarihçinin gözünden, insanın hayattaki anlam arayışına, bu arayışın tadını nasıl çıkaracağına ve süreç boyunca karşılaşacağı zorluklarla nasıl baş etmesi gerektiğine dair çok özel bir kılavuzdur.

(Söyleşi : Yenal Bilgici, Kronik Kitap)

ADANMIŞLIK – DİDİER DROGBA, FUTBOLUN EFENDİSİ.

Futbol tüm dünyada evrensel bir spor haline gelmiştir. Kurulan futbol takımları kendi aralarında yaptıkları müsabakalar ile en başarı göstermiş ekibi ve en başarı göstermiş futbolcuları seçerler.

Ben de yıllar önce Didier Drogba hayranı bir futbolsever alarak, Didier Drogba’nın “Adanmışlık” adlı kitabını almış ve koca kitabı iki günde okumuştum. Özgürlük parkından benim gibi Galatasaray’lı arkadaşım Merdivenköy Muhtarı Halil Erdoğan’a kitabı okuması için vermiştim. Halil kardeşim kitabı kaybetmiş. Çok üzüldüm tabii.

Geçen hafta Drogba Bodrum’da Fatih Terim hocamızın misafiri olmuş, hasret gidermişler. Çok sevindim. Facebook’ta Fatih hocamı ve Drogba’yı kutladım.

Bu yüzden bugün İlber hocamla beraber çok sevdiğim Drogba’yı da anmak istedim.  

Didier Drogba, 2012-2013 ve 2013-2014 sezonlarında Galatasaray'da forma giymiş Fildişi Sahilli bir futbol fenomenidir. 1978, Abican doğumludur.

Didier Drogba, Birleşmiş Milletlerin iyi niyet elçisi, ülkesindeki iç savaşın durmasında payı olan bir kahraman. Didier Drogba’nın yaşam öyküsünü okuduğunuzda, uğruna besteler yapılan, her gittiği yerde büyük bir sevgi saygı ile karşılanan, kendisini bugünlere getirmiş insanlara her zaman vefa ve sevgi ile yaklaşan çok özel bir insanı tanıyacaksınız.

İki kez “Yılın Afrikalı Futbolcusu” seçilen Didier Drogba, Fildişi Sahili için 104 maç kazandı, toplamda 65 gol attı ve ülkeyi üç kez Dünya Kupası'na taşıdı.
Didier Drogba Vakfı şu anda Fildişi Sahili'nde klinikler inşa etmektedir. Ülke sivil savaştayken Drogba barış anlaşmalarına aracılık yaptı ve daha sonra hayırsever çalışmalarından ötürü Time dergisi tarafından “Dünyanın En Etkili 100 İnsanı” ndan biri olarak seçildi.

ŞİMDİ SIRA BİLGE BAADDİN’DE

1—Doğrudan bedenle çalışana işçi, beden ve aklıyla çalışana zanaatkâr, akıl ve hisleriyle çalışana da sanatçı adı verilir. (Bernard Shaw)

2—Mutluluk sorunsuz bir yaşam değil, sorunlarla başa çıkabilme yeteneğidir.

3—Para ve ahlak ters orantılıdır. Biri azaldıkça diğeri artar. (Platon/Eflatun)

4—Doğa gençlere kuvvet, yaşlılara hikmet verir. (Aristo)

5—Musiki denilen nutk-u ilâhi / Engin bir denizdir namütenâhi.(Yahya Kemal)

Yıllar önce yazdığım bir dörtlüğümle veda edelim.

Yağarım, buhar olur tüterim topraklarda,

Üşürüm, dua olur titrerim yapraklarda,

Varlığımdan soyunup kemâle ermek için

Sema yapar yanarım, dönerim şafaklarda…

(Mehmet Özata)

                                                           10 Ağustos 2022