Sizi bilmem ama benim gözüm kulağım, aşağıdaki gibi yazılarda…

Üç çeyrek asrı devirdim…

Yaşayacağımı yaşadım, göreceğimi gördüm…

Ölümden korkmuyorum.

Buyursun gelsin ölüm, başım gözüm üstüne…

Yalnız en yakınlarım dahil, beni hiç kimseye muhtaç etmeden alıp götürsün beni…

*    *    *

Neyse, işin cılkını çıkarmadan biz konumuza dönelim.

İşte 60 yaş üzerindekilere telkin niteliğinde verilen öğütler.[W1] 

* Yaşınıza bağımlı kalmayın, sevginizi hep canlı ve diri tutun.

* Gezintilere, seyahatlere çıkın ve başkalarının hoşuna gidecek şeylerin peşinden koşmaktan vazgeçin.

* Büyük fiziki hareketler gerektirmeyen, sağlıklı bir yaşamınız olsun. Ölçülü bir şekilde jimnastik yapın ve iyi beslenin.

* Küçük şeyler için kendinizi üzmeyin. Anımsamak isteyeceğiniz güzel anlar gibi unutulması gereken kötü anılarınız da olabilir. Söküp atın onları belleğinizden…

* Olabildiği ölçüde her şeyin en iyisini ve de en zarifini alın.

Bu dönemde, ana gaye, paranın sizin tarafınızdan, zevkinize ve arzularınıza göre harcanmasıdır. Unutmayın ki, ölümden sonra para, sadece kin ve nefrete yol açar.

* Kendinize iyi bakın, temizliğinize dikkat edin. Görünüşünüz görkemli olsun: kuaföre gidin, tırnaklarınız bakımlı olsun, düzenli bir şekilde parfüm ve krem kullanın. Artık genç ve yakışıklı olmasanız bile, en azından bakımlı olursunuz.

* Modern olmak önemli değil, iyi bir klasik olmaya çalışın. Saçlarınızı boyatarak ve şatafatlı giyinerek gülünç olmayın.

* Seyahat etmek, yürümek, resim yapmak, dostlarınızla oyun oynamak veya bir şeylerin koleksiyonunu yapmak gibi hoşunuza giden bir hobiniz olsun. Olanaklarınız ölçüsünde bir şeyler yapın…

* Gün, bu gündür. Kitap ve gazeteler elinizden düşmesin. Radyo dinleyin, TV’deki güzel programları seyredin. İnternete girin,  sanal alemde dolanın, Dostlarınızı telefonla da olsa arayın.

* Sadece anılarınızla yaşamayın, “Bizim zamanımızda” deyimini çok sık kullanmayın, sizin zamanınız bu gündür. Değerini bilin…

* Gerektiğinde bir yardımcı kadın bulundurun evinizde. Gündelik yaşamınızı mümkün olduğunca ve imkânlarınız nispetinde kolaylaştırın.

* Yeni veya faydalı bir şey öğrenmeye gayret edin ve zorunuza gitse bile ileri teknolojinin gerisinde kalmamaya çalışın.

* Çocuklarınızın ve torunlarınızın, parasal problemleri ile uğraşmaktan vazgeçin. Onların sizin için harcadıkları paralar için kendinizi suçlu hissetmeyin. Eğitim dahil, onlar için en iyisini yapmaya çalıştınız; şimdi sorumluluk onlarındır..

* Gençlerin düşüncelerine saygılı olun, onlar sizin bildiklerinizi  bilmeseler de, yaşadıklarını yaşamasalar da, sizin yaşınıza geldiklerinde muhtemelen sizin konumunuzda olacaklardır. Kendi düşüncelerini de söyleyin onlara, dinlemesini bilen yararlanır, yanılmış olsalar bile, onlarla tartışmayın.

* Az konuşun, çok dinleyin, yaşamınız ve geçmişiniz, sadece sizi ilgilendirir. Bir şey ile ilgili fikrinizi soran olursa, kısa konuşun ve sadece, iyi ve hoşa giden şeylerden bahsetmeye çalışın. Yavaş bir tonla ve kısa konuşun, eleştirmeyin.

* Her şey gelip geçicidir, olduğu gibi kabul edin. Bir dönemin doğruları bazen başka bir dönemin yanlışları olarak kabul edilebilir.

* Sosyal ve kültürel etkinliklere katılın. Önemli olan, biraz evden uzaklaşmaktır.

* Eğer arzu ettiğiniz bir yere davet edilmezseniz, sakın gücenmeyin. Unutmayın ki, gençliğinizde, siz de birilerini hayal kırıklığına uğratmış olabilirsiniz, anne ve babanızı fazlaca davet etmemiş olabilirsiniz.

*  Her fırsatta gülün, yaşadığınız ve sağlıklı olduğunuz  için mutlu olun. Unutmayın siz şanslısınız.  Hayatınızın geleceği belirsiz olduğu gibi, ölümünüz de başka bir meçhul evre olacaktır.

* Eğer biri size, artık hiçbir işe yaramıyorsunuz derse, duymamazlıktan gelin ve bunu dert etmeyin. Siz de kendi dünyanızda size göre önemli bir şeyler yapmışınızdır. Mühim olan bunu sizin hissetmenizdir.

* Unutmayın, hayat hikayeniz iyi veya kötü olsa da bir daha tekrar etmeyecektir.

Ve daima gülün ve hatta o gülüşü sevdiklerinize de bulaştırın.

* Yaşam boyu tasarruf ettiğiniz parayı kullanma zamanıdır.

Az ya da çok bütün bunları biriktirmek için bulunduğunuz özverileri bilmeyenlere bırakmayınız. Size üzüntü verecek yatırımlar için kullanma zamanı değildir, sizin için huzur ve sükûnet dönemi başlamıştır artık.

* Acılar ve üzüntülerle hep karşılaşılır, onlarla ilgili problemleri fazlaca dile getirmeyin. Azaltmaya gayret edin. Sonuçta, sadece sizi etkilerler. Bu yaşta sorunlarınız sadece sizin ve doktorunuzun problemleridir.