13 (Onüç).

Uğursuzluğu ile nam salmış sayı.

Dünyanın ve ülkemizin birçok yerinde 13 sayısının uğursuzluğuna inanan kişilerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır ve bu sayı kişilerin korkulu rüyaları olmuştur

Bu batıl inancın kökenin nereden gelindiği çok açık ve net değieldir. Ne oldu da insanlar bu sayının kötülük getirdiğini inandı? Farklı hikâyeler, inanışlar, rivayetler vardır.

Ne olursa olsun13 sayısının kötü bir şöhrete sahip olduğunu biliyoruz

Peki, bu sayı ne yaptı da bu kadar kötü bir üne sahip oldu?

İsterseniz rivayetlere bir bakalım:

1-8

1) Leonardo Da Vinci tarafından yapılan ‘’Son Akşam Yemeği’’ tablosunu hatırlarsınız, çok ünlü bir resimdir.

Tabloda; İsa ve 12 havarisi bulunurken, İsa'ya ihanet ederek onun çarmıha gerilmesini sağlayan Yahuda’nın 13. kişi olarak masada yer aldığı düşünülüyor.

Bu sebepten dolayı Hıristiyan topluluğu 13 sayısını uğursuz olarak kabul eder. “Son Akşam Yemeği” bir Perşembe günüydü ve ertesi gün, çarmıha gerilme günü olan Cuma'ydı ve günlerden de 13.

İşte “Kara Cuma” da buradan gelir. 

2) 13 sayısının uğursuzluğunun, asal sayı olmasından geldiğine inananlar da var. 12 sayısı birçok sayıya bölünürken, özellikle paranın olmadığı dönemlerde 13 parçalık bir malı pay etmek her zaman sorunlara ve kanlı kavgalara yol açınca bu sayı, uğursuz olarak ilan edilmiş.

3) İbraniler’e göre 13 sayısının uğursuz olmasının nedeni; İbrani alfabesinin 13’üncü harfinin "Mavet" (Ölüm) sözcüğünün ilk harfi olan "M" olmasıydı.

4) Yunan mitolojisinde, tanrıların evi olan Olimpos Dağı'nda 12 tanrı oturur. Yunan mitolojisine en son katılan tanrı olan Dionysos için Hestia isimli tanrıça, Olimpos'tan ayrılarak insanlar arasında yaşamaya başlar. Böylece Olimpos'taki tanrı sayısı, kötü kabul edilen 13'e ulaşmaz.

5) 13, aynı zamanda bir asal sayıdır. Asal olmakla kalmaz, aynı zamanda bir ''Lasa Sayısı''dır. Lasa Sayıları, tersten yazıldığında da asal olan sayılara denir. 13 de 31 de bir Asal ve Lasa Sayısıdır. 13, bir Fibonacci sayısıdır ve dolayısıyla Altın Oranın bir parçasıdır. Arşimet katı cisimleri 13 tanedir.

2-5

6) İstanbul'un Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedildiği yıl olan 1453 yılının rakamlarının toplamı 13 olduğu için uğursuzdur.

7) Balder'in Ölümü (Christoffer Wilhelm Eckersberg, 1783-1853).İskandinav mitolojisinde geçen bir öyküye göre, 12 tanrı Valhalla'da bir yemeğe davet edilir ve bir sofranın etrafında toplanırlar. Tam o sırada yanlarına davetsiz bir misafir gelir. Çok geçmeden 13. kişi olarak gelen ''Loki'' adlı bu kişi, sofradaki 12 tanrıdan en favorisi olan iyilik tanrısı Balder'ı öldürerek eğlenceyi bozar. Bu olay, İskandinav halklarının en gözde tanrısı olan Balder'ın ölümüyle sonuçlanan kavgaya yol açtığı için uğursuz kabul edilir.

3-4

8)Mezopotamya'da ortaya çıkan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı kanunları olan Hammurabi Kanunları'nda, 2 metrelik silindirik bir taşın üstüne çivi yazısıyla 282 madde yazılmıştır. Ancak 13. madde yoktur. Muhtemelen o dönemlerde bile 13 sayısının uğursuz olduğuna inanılıyordu.

9) 13 sayısının uğursuz sayılmasını Nümeroloji ile ilişkilendirenler bütün iyi olayların 12 de sona ermesinden dolayı 13 uğursuz olarak görülmektedir (Bir yılda 12 ay, 12 Zodyak burcu, 12 Olympus tanrısı, Herkül'ün 12 işçisi, 12 İsrail kabilesi ve İsa'nın 12 havarisi…)

10) Tarot kartlarında 13. kart, ''Ölüm'' kartıdır.

 Tüm bunlara rağmen İncil'de ise 13 sayısının uğursuzluğuyla ilgili herhangi bir ifade geçmemektedir.

Bu uğursuzluktan dolayı insanlar 13 sayısından kronik olarak bile korkuyor ve bu hastalığa "Triskaidekaphobia" deniliyor.

Bu korkunu yüzünden

* Bazı otellerinin asansörlerinde 13. kat düğmesi, 13 sayısını taşıyan odalar ve 13. kat da yoktur.

*Bazıları evlerinin kapı numaraları 13 olmasın diye ''12+1'' şeklinde yazılır.

*Dizilişlerde, saymalarda, oturma biçiminde… 13 rakamı gelmeyecek şekilde ayarlanır

* Persler (Bugünkü İran toprakları)  ayın 13'ünde kötü şanstan ve kötü olaylardan kaçınmak için evlerinden çıkmazlarmış.

Tüm bunlara rağmen 13 sayısı ;Amerika Birleşik Devletleri, 13 koloni yani bugünkü adıyla 13 eyalet tarafından kuruldu. O yüzden de doların üzerindeki tamamlanmamış piramitte 13 basamak, onun üzerindeki yazıda 13 harf, 13 yıldız, 13 ok, 13 yaprak gibi pek çok sembol bulunur.

Dolayısıyla 13 sayısı uğurlu sayılmıştır

13 sayısının uğursuzluğunun olmadığını kanıtlamak için1881 yılında William Fowler adında bir Amerikalı  ‘’Thirteen Club’’( Onüçler Kulübü)nü kurdu

13 Ekim 1881’de ilk toplantısını yaparken 13 kişi bulunmaktaydı.

Ünleri hızla yayılmaya başladı.

İngiltere'de, Fransa'da ve daha birçok ülkede şubeler açılmaya başladı.

Kulüp 13’ün uğursuzluğunu reddetmeye, uğurlu bir sayı olduğunu iddia etmeye başladılar

Kulübün 13.toplantısı gene 13 kişi ile yapıldı

Her toplantı sonrasında yaptıkları gibi yemek yiyip, ayna kırmaya, merdiven altından geçme, siyah kedi getirme ve tuz dökme gibi herkesin uğursuzluk getirdiğine inandığı hareketleri yapıp toplantıdan ayrıldılar.

Evet, kimisi 13’ün uğursuzluğuna inanırken kimisi de uğuruna inanmaktadır

Siz, siz olun gene de 13’ü görünce bir düşünün derim.

KAYNAK:https://www.haberturk.com/13-sayisi-neden-ugursuz-olarak-kabul-edilir-3539661/713 sayısı neden uğursuz olarak kabul edilir?

https://eksiseyler.com/ingilizce-kelimelerin-bilinmeyen-telaffuzlarini-tek-bir-aramada-ogrenebileceginiz-site-tavsiyesi