İstanbul Üniversitesi’nin eski Rektörlerinden, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Onkoloji hocası Prof. Dr. Bülent Berkarda’dan güzel bir ders…
NÖROPEPTİD (Nöronlar tarafından iletişim için kullanılan küçük protein benzeri peptidlerdir. Beynin aktivitesini etkileyen sinyal molekülleridir.
Düşünceler beyinde nöropeptit üretimini tetikler. Neşeli insan ile kederli insanın nöropeptitleri birbirinden farklıdır. İyi şeyler düşünürsen iyi nöropeptitler üretirsin..
Bunlar kan yoluyla tüm vücuda yayılıp bağışıklık hücrelerini çalıştırır.
Bir tür enerji parçacığı gibi çalışırlar.
Hastalarıma neşeli insanlarla buluşmalarını, neşeli kitaplar okuyup komedi filmleri izlemelerini öneriyorum. Norman Kazan’ın bir kitabı vardır; kitapda bir hastası
“kanseri her gün dört kere Şarlo filmi izleyerek yendim” der..
Durduk yere kahkaha atarak da bilinçaltı kandırılabilir..
Hasta eğer mutsuzsa yine de neşeli filmler işe yarar mı?
Aslına bakarsanız sebepsiz de gülünebilir. Günde yirmi kere “Hahahahah” diye gülebilir hasta durduk yere. Ama bunu şimdi kime anlatacaksın, bizim millet inanmaz böyle şeylere, şüphecidir. Halbuki beyin onu gerçek sanıyor.
Şuur altı kanar. Ne dersen ona inanır.
Kahkaha atıp iyiyim de; ”iyiymişiz” der. “Kötüyüm” de; “kötüymüşüz” der.
İnsan vücudu bir gemi gibidir. Emirleri kaptan verir, makine dairesi emirleri yerine getirir. Bizde de kaptan beyindir. Bilinçaltı da makine dairesi..
Telkin çok önemli. Oturup günde on kere “bugün çok iyiyim çok şükür”de; karaciğerin, dalağın, akciğerin ona göre çalışır. Kaptan iyiyiz derse beyin iyi endorfin salgılar..
(Endorfin, vücudun doğal ağrı kesicisi olarak nitelendirilen, beyinde üretilen ağrı ya da stres durumunda kendimizi iyi hissetmemize yarayan hormon)
GÜZEL SÖZLER
1-Beyin bir donanımdır, her insanda vardır! Akıl bir yazılımdır, her insanda yoktur.
2-Evrendeki en mükemmel laboratuvar insan beynidir!
3-Beyin nükleer enerji santralı gibi ölünceye kadar düşünce ve çözüm üretir.
4-Bilim insanı olmanın birinci şartı, bilmediğini yüreklice söyleyebilmektir.
5-Bir toplumun okuyup geçenlere değil, okuyup düşünenlere ihtiyacı var!
6-Aptallaşmanın en kolay yolu merak etmeyi bırakmaktır.
7-Karın tokluğuna yaşanan bir yerde ilkeli düşünce üretmek mümkün değildir.
8-Çocuklar yetişkinlere göre daha iyi akıl yürütürler! Çünkü önyargıları yoktur.
9-İki yüz kelimeyle düşünen biri, iki bin kelimeyle düşünen birini asla anlayamaz.
ÇORUM LİSESİ EDEBİYAT ÖĞRETMENİ BENGÜ CAN TOPALOĞLU
1962-1963 yılları arasında Çorum lisesinde lise son sınıfta edebiyat öğretmenliğimizi yapan sevgili hocamız Bengü Can Topaloğlu geçen hafta beni arayarak , “Mehmet evladım, emekli olduktan sonra bugüne kadar çeşitli il, ilçe ve köylerde yaklaşık 60 okula kütüphane ve kitaplık yaptırdım ve kitaplarını da temin ettim diye müjde verdi.
Çok sevindim. Geçen ay da 1963 yılında mezun olduğumuz Çorum Atatürk lisesi kütüphanesine ilave kitap bağışında bulunmuş Bengü Can hocamız.
Bu vesileyle Bengü Can hocamızı sevgi ve saygıyla anar, emeklilik yaşamında sağlıklı ve mutlu nice yıllar diler, ellerinden öperim.
Geçen aylarda Çorum’un yetiştirdiği değerli bürokratlardan emekli Başbakanlık Başmüfettişi sevgili arkadaşımız Ömer Faruk Çayan’ı Adana’da kaybetmişiz.
Geçen hafta da Gümüşhacıköy’de muhasebecilik yapan Çorum lisesi 1963 mezunu sevgili arkadaşımız Ayhan Özsoy vefat etmiş. Ömer Faruk Çayan ve Ayhan Özsoy arkadaşımızın acılarını paylaşır, ailelerine, akrabalarına ve sevenlerine baş sağlığı ve sabır dilerim. Allah rahmet eylesin ve mekanları cennet, devirleri daim olsun.
Meşhur halk ozanımız Yunus Emre hayatı ve ölümleri şöyle anlatır:
Sular hep aktı geçti, kurudu vakti geçti,
Nice Şah, nice Sultan tahtı bıraktı geçti,
Dünya bir penceredir, her gelen baktı geçti. (Yunus Emre)
16 Nisan 2025