Hiç bir karşılık beklemeden sırf Allah rızası ve insanlık için az çok helal kazancından malını muhtaçlarla paylaşmanın şeref madalyası cömertliktir. Kur’an’da yüce Allah tarafından övgü ile bahsedilen ve cennetin anahtarı, cehennemin kilidi olarak nitelendirilen cömertliktir. İnsan için en kutsal, en değerli meziyettir. Cimriler, pintiler için eziyettir. İşte bir kutsal metin, ayeti kerime: “Kim nefsinin (mala olan) hırsından (tamahından) cimriliğinden korunursa, işte muamalarına erenler onların ta kendisidir. Yani ebedi kurtuluşa erenler cömertlerin ta kendisidir. Yüce Allah, cömert kimselerin tüm günahlarından söz etmeden ebedi kurtuluşa erenlerin ta kendileridir buyurması günahkar da olsalar imanlı cömertlerin cennete gireceklerini bildiriyor ki bu son derece önemli bir özelliktir. Hiç bir iyiliğin sonunda böyle bir müjde yoktur. Bunu elde etmek insanların pratikte çok zengin bile olsalar aslında gönüllerinin zenginliği yanında çokca cömert olmalarına işarettir.
Çünkü Haşır suresinin bu ayeti son derece öneml ibir belge ve müjdeli ilahiyedir. Çünkü bu ayet durup dururken inmemiştir. En dar, en zor, en yoksul bir zamanda cendere içinde yaşarcasına Mekke’den Medine’ye firar edercesine hicret, göç eden muhacirlerin içinde bulundukları zor durumları anlatmakta. Medineli ensarın muhacirlere karşı evlerinin bir odasını, bir odasının yarısını araya perde çekerek paylaşmaları üzerine yine aynı surede 9. ayette kendileri aç iken yiyeceğini, giyeceğini paylaşacak kadar fedakar ve cefakar insanlrın onurlu davranışlarını anlatmakta canlarını, mallarının tamamını zevkle sefa ile yürekten paylaştıklarını ve bunun tabii bir sonucu olarak da elde etmenin çok zor olduğu cennetin tapusunu almaya layık olduklarını bildiren ilahi bir fermandır bu. Bundan yüce bir ödül olmaz. Bu ödül müminlerin canları ve mallarına bedel olarak verilen Allah cc. hazretlerinin ikramı ve ihsanıdır. Ne mutlu bu müjdeye erenlere.
Bu ayetin mefhunu yani açıklaması olan R.SAV. efendimizin şu mübarek sözleri ile son derece önemli müjdeli ve kurtarıcı birer öğüttür. R.SAV. efendimiz buyuruyor ki; Cömert, mümin Allah’a cc, cennete ve insanlara yakındır (sevilir ve sayılır) Cimri kişi ise Allah’tan cc, cennetten ve insanlardan uzaktır, sevilmez, yerilir, kötülenir. Cehenneme yakın, Allah’tan uzaktır” buyurdular. -Müslim- Buhari-Sahih hadisi şeriftir.
R.SAV. yine buyurdu ki; Tarihte, İslamiyetten önce ve cömertliği ile çok meşhur olan ama haliyle müslüman olmayan Hatem i Tai adındaki meşhur olan ve ölmüş bulunan kişinin oğluna hitaben; Cömertlik (mürüvvet beklentisiz, iyilik sahibi) baban iyilik ve ihsan sahibi cömertliği sayesinde Cenab-ı Hak’kın üzerinden diğer inkarcılara tahsis olunan şiddetli azabın bir miktarını kaldırdı, buyurmak suretiyle inkarcı bile olsalar, son derce cömert olanların ahiretteki azaplarının bir kasmının hafifleyeceğini bildirmiştir. Bu mübarek söz önemli bir kanıttır. Çünkü çok sorulan bir soru; Edison ışığı, ampulü icad eden kişinin iyiliği, ona yarar sağlar mı sualine cevap oluyor. Cimrilikle ilgili ise Hz. Muhammed SAV. cennetle müjdelenen Zübeyr b. Avvam R.A. hazretlerinin RSAV.in yakın akrabasıdır. Ey Zübeyr, ben sana ve diğer insanlara gönderilmiş şeksiz şüphesiz bir peygamberim. Beni insanlığın kurtuluşu için gönderen ulu Allah cc. hazretleri buyuruyor ki, kulum malını iyilik ve hayır yolunda bağışla ki ben de seni bağışlayım, cimrilik ve hasislik, pintilik etme ki, cezalandırmak amacı ile seni geçimden mahrum ederek sıkıntıya düşürmeyim. R.SAV. Zübeyr Avvam hazretlerinin şahsında bütün müminleri cimrilik hakkında şiddetle uyarmıştır.
Yine, meşhur sahabi Ebu Derda R.A. hazretlerinin bildirdiği bir hadisi şerifte ise R.SAV. şöyle buyuruyor. Cömert kişiler özellikle müminler Allah’a yakındır, insanlara yakındır, cennete yakındır. Sevgiye, saygıya layıktırlar, onlar ki cehennemden uzaktır. Cimriler Allah’tan, insanlardan, cennetten uzaktır. Cehenneme yakındırlar, buyurdular.
(SÜRECEK)