Düşünce 3 şeyden doğar;
1-Düşünen kalp, 2-İfade eden dil ve 3-Güzel anlatım ve ciddi dinletim ve zabit, kayıt, yazıdır ve öğrendiğini yaşamak.
İlmin zabıtı onu kayıttır. İlmin yuları yazıdır, kayıttır. Zihin unutur ama kalem yazı unutmaz, hatırlatır. Dil yakın olanlara, yazı uzak olanlara, ikisi de hem yakın hem de uzak olanlara dairdir. Katiplerin ilki Adem A.S.in oğullarından İdris A.S.dir. Hz. Ömer yazının kötüsü okunmayan, okunmanın kötüsü acele okunandır buyurdular ki, son derece isabetli bir tespittir.
İlim, bilgi öğrennmek isteyenlerin ilmini artırmaları için gerekli şartlar; İlimde gayesine ulaşmak isteyenler şu şartları yerine getirmelidir;
1-ilim, bilgi öğrenmek için şiddetli irade, istek ve arzu olmalıdır. (İyi veya kötü isteyenler gayret ederlerse arzularına erişirler, ister günah, isterse hayır olsun)
2-Yaratılıştan akıl nimeti zihin açıklığı.
3-Çalışma gayreti, isteği olmalıdır.
4-Bıkmamalı, usanmadan ilim yolunda çalışmalıdır.
5-Tüm olumsuzluklara karşı koymalı, engellere takılıp kalmamalıdır.
6-Kendisinin ve ailesini rızık endişesi olmamalıdır.
7-Bedeni ve ruhi hastalıklardan ari olmalı, yani hasta olmamalıdır.
8-Zaman, ömür, imkan olmalı, sağlanmalı, en azından ilim öğrenecek kadar zamanı ve imkanı olmalıdır.
9-Öğrencinin isteği kadar öğreticinin isteği, yeteneği ve bilgili azimli öğretme isteği devamlı olmalıdır.
10-İlmin sonu olmadığını bilmeli ve azimle ilim öğrenmeye devam etmeli, ilmi arttıkça bilgisinin azlığını bilmeli, ilim öğrenmeye arzu ve isteği artmalıdır. İlim ve irfan öğrenicilere bu imkanlar sağlanırsa ulusal ve uluslararası bilginler yetiştirilebilecektir. Yani destek esastır.
İlmin temeli 4’tür;
-Zaman, mekan, imkan, akıl ve irade olmak şarttır. Öğrenme güçlüğüne tahammül edemeyenler asla alim olamazlar. Bir de ilmin harcanması esastır. Havuzun suyu boşaltılmazsa havuz yosun tutar, suyu işe yaramaz.
İlim, bilgi, sanat sahibi itibar hürmet, izzet ve ikramla ayakta durur. Yoksa kimse ilim öğrenmez. İlmin kıymetini ancak bilginler bilir. Hz. Ali. Alime izzet ve ikram onun teşvik dopingidir. Susuz ağaç kurur. İtibar ve ikram bilginlerin suyu gibidir. Vücut için su ne ise, alim için de sevgi ve saygı odur.
Hanefi mezhebinin başı İmam-ı Azam’dır ve İmam-ı Yusuf ve İmam-ı Muhammed’tir. Bu alimler Allamedir. Mutlak müçtehittir. Sözleri, görüşleri, fetvaları bağlayıcıdır. İmam-ı Azam Abbasiler zamanında kadılığı kabul etmemiş ve hapislerde işkence görmüş ve ölmüştür.
(SÜRECEK)