YAPITLARI
Sevgili Ozulu öğretmenlikten resmen emekli olsa da, kendini hiç emekli saymayanlardan birisi. Bu alandaki çalışmalarının, asıl emeklilikten sonra yoğunlaşıp, hız kazandığını biliyorum.
Bunca yılın birikimi olarak bir yığın yapıtı kitaplaşıp okura ulaşmış, Çorum ve ülke kültürünün varsıllaşmasına katkıda bulunmuştur. Biliyorum ki kitaplaşanlar kadar da kitaplaşmayan çalışmaları da bilgisayarında beklemektedir. Gönül ister ki onlar da kitaplaşarak okur katına çıksın.
Bu güne değin yayınlanmış yapıtları şunlardır:
-Vatan İçin (öykü) 1972 İrfan Yayınları –İstanbul,
-Gecekondu Çocuğu (öykü) 1973 İrfan Yayınları- İstanbul,
-Hititler (araştırma- derleme) Çorum, 2004,
-Mustafa Tütüncü’nün Hatıra Defteri Çorum, 2006,
-1921-1923 Yıllarında Çorum Gazetesinde Yayınlanan Makale ve Şiirler. Çorum 2006,
-Çorum İl Genel Meclisi 1921-1925 Yılları Tutanakları Çorum, 2007,
-Çorum Gazetesi Çevirileri (1921-1926) Cilt: 1 Çorum, 2008,
-Çorum Gazetesi Çevirileri (1921-1926) Cilt: 11 Çorum, 2008,
-Çorum Basın Tarihi. Çorum, 2012,
-Çorum’da Oyun ve Eğlence. 2013,
-Uluçınarlarla Konak Sohbetleri. Çorum, 2016,
-Bir Zamanlar Çorum 2017,
Ve yayınlanmaya hazır yüzlerce sayfalık çalışmasından bazıları:
-Çorum Çarşılarında,
-Çorum’un Dede Ağaçları,
-Hayatımdan Çizgiler, (Eczacı Talat Ceritoğlu ile Röportaj)
-Çorum’dan Nükteler,
Yüzlerce farklı konularda makale,
Yayımlanmış yapıtlarına ve yayımlanacak taslak çalışmalarına baktığımızda O’nun daha çok; Çorum Basın Tarihi, Çorum’un Yetiştirdiği Değerler, Çorum Halkbilimi, Çorum kültürü ve Çorum’un sosyal ve kültürel yaşamı üzerine yoğunlaştığını görmekteyiz.
buradan sözü O’nun yayımlanan kitaplarına getirip, bu yapıtlarını kısaca tanıtmak istiyorum.
“VATAN İÇİN” VE “GECEKONDU ÇOCUĞU”
Öğretmenliğe yeni başladığı yıllarda çocuklar için yazdığı iki öykü kitabıdır. Bu kitaplar kendisine en zor zamanında para da kazandırmıştır. İlki 1972’de, ikincisi de 1973 yılında İstanbul’da İrfan Yayınlarınca basılmıştır.
“HİTİTLER”
Çorum toprakları üzerinde yaşamış büyük bir uygarlıktır. Başkenti Sungurlu ilçesi toprakları üzerinde Boğazkale’dedir. İkinci başkenti olarak nitelenen Şapinuva ise, geçen 20. Yüzyılın sonlarında Çorum’un Ortaköy ilçesinde bulunmuş olup, kazılar halen sürdürülmektedir. Alaca İlçesi topraklarında bulunan Alacahöyük ise ayrı bir yerleşim yeridir. Abdulkadir Ozulu’nun Hititler kitabı, 98 sayfa olup 13 bölümden oluşur. Öğrencileri ve halkı Hititler konusunda bilgilendirmek amacıyla yazılmıştır. 99 konu başlığı altında Hititler anlatılır. Basım tarihi 2004 yılıdır.
Ayaktakiler soldan; Çorum Haber yazıişleri Müdürü Mehmet Yolyapar, Abdulkadir Ozulu, Gazanfer Eryüksel, Muzaffer Gündoğar. Oturanlar soldan, Çiğdem Sezer, Şahika Çağlar, Ahmet Özer. 1998.
(SÜRECEK)