Dün Kadıköy CKM (Caddebostan Kültür Merkezinde) Türkiye’nin en çok okunan yazarı Ayşe Kulin’le keyifli bir söyleşi yaptık. Ayşe Kulin, kültürel donanımı mükemmel çok zarif bir hanımefendi. Olağanüstü bir hayal gücüyle şimdiye kadar tam 35 kitap yazmış.

Ben kitaplarından ancak 12-13 tanesini okuyabildim. Kitaplarının birinci sayfasını okumaya başladığınızda mutlaka okumaya devam ediyorsunuz.

Söyleşiye Çorum Haber gazetesini temsilen katıldığımı söyleyince koca salonda bire bir görüşme yapma fırsatı yarattı Ayşe hanım.

Söyleşide Osmanlı İmparatorluğunun çöküş yıllarından başlayarak ulusal kurtuluş savaşımızı ve Atatürk’ün yaptığı devrimleri anlattı. Ben de söz alarak “Ayşe hanım ben tarih öğretmeniyim, maşallah dersinize çok iyi çalışmışsınız diyerek kendisini tebrik ettim.

Ayşe Kulin, 1941 yılında İstanbul‘da, Beyazıt’ta doğmuştur.

Baba tarafı Bosnalıdır. Babasının adı Muhittin, Çerkes olan annesinin adı Hatice Sitare’dir. İlkokulu Ankara‘da okudu. Üçüncü sınıfta okulun adı Ankara Koleji oldu. İlkokul bitince İstanbul’da Arnavutköy Amerikan Kız Koleji Edebiyat bölümünde yatılı olarak 7 sene okudu. 1961 yılında mezun oldu. Bu arada yazar olmaya karar verdi.

1960 yazında, Büyükada’da tanıştığı fabrikatör İsmail Bey’in oğlu Mehmet’le nişanlanan Ayşe Kulin üniversite okuma sözünü alarak 1961 yılında evleniyor. Düğün Hilton’da yapılıyor ve yurtdışına çıkıyorlar. Roma ve Paris‘ten sonra Londra‘ya yerleşiyorlar.

Ama arka arkaya doğan iki çocukla üniversiteye gidemiyor.

Çeşitli gazete ve dergilerde editör ve muhabir olarak çalıştı. Uzun yıllar televizyon, reklam ve sinema filmlerinde sahne yapımcısı, sanat yönetmeni ve senarist olarak görev yaptı.

1977 yılından 1982 yılına kadar Cumhuriyet Gazetesinde yazıları çıktı.

“Adı Aylin” romanının gördüğü ilgi üzerine Milliyet’te köşe yazarlığı yapmaya başladı.

Öykülerden oluşan ilk kitabı “Güneşe Dön Yüzünü” 1984 yılında yayınlandı. Bu kitaptaki Gülizar adlı öyküyü, Kırık Bebek adı ile senaryolaştırdı ve bu sinema filmi 1986 yılının Kültür Bakanlığı Ödülü’nü kazandı.

1986’da sahne yapımcılığını ve sanat yönetmenliğini üstlendiği “Ayaşlı ve Kiracıları” adlı dizideki çalışmasıyla Tiyatro Yazarları Derneği’nin “En iyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nü” kazandı. 1996 yılında Münir Nureddin Selçuk‘un yaşam öyküsünün anlatıldığı biyografik çalışması “Bir Tatlı Huzur” adlı kitabı yayınlandı. Aynı yıl, “Foto Sabah Resimleri” adlı öyküsü Haldun Taner Öykü Ödülü’nü, bir yıl sonra aynı adı taşıyan kitabı “Sait Faik Hikâye Armağanı’nı” kazandı.

1998 yılında Geniş Zamanlar adlı öykü kitabını yayımladı. Geniş Zamanlar 2007 yılında Serdar Akar‘ın yönetmenliğinde TV dizisi oldu.

1999’da İletişim Fakültesi tarafından yılın romanı seçilmiş olan “Sevdalinka” ve 2000’de yine bir biyografik roman olan “Füreya”, 2001’de Köprü, 2002’de Nefes Nefese ve İçimde Kızıl Bir Gül Gibi, 2004’te Kardelenler ve Gece Sesleri yayınlandı.

Evlilikleri :

1.evliliği: 1961 yılında Mehmet Sarper ile evlendi. Mete (d.1962) ve Ali (d.1963) adında iki oğlu oluyor. 1964 yılında boşandılar.

2.evliliği: 1967 yılında Eren Kemahlı ile evlendi. Kerim (d.1968) ve Selim (d.1971) adında iki oğlu oluyor. 1980 yılında boşandılar.

BİLGE BAADDİN’İN SEÇTİĞİ GÜZEL SÖZLER

1-Eğer halen hayatını değiştirecek tek bir insan arıyorsan, ”Aynaya Bak”…

2-“Kız çocuğu okur mu?” diyen adam; karını hastaneye götürünce “Bayan doktor baksın” demeyi biliyorsun!

3-Yapılan bir araştırmaya göre huzur evlerinde olan insanların % 90’ının çocukları iyi mevkilerde olan insanlarmış. Demek ki, bir evde doktor, avukat, mühendis değil önce adam yetiştirmek gerekiyor.

4-Sene 1923. “Paşam Vekil maaşlarını düzenleyeceğiz, ne kadar verelim?” “Öğretmen maaşlarını geçmesin.” Aziz Atatürk’ümüzü sevgi, saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Türk milletinin gönlünde ebediyen yaşayacaksın güzel insan.

5-Görünüşünüz neye benzerse benzesin, nezaket sizi dünyanın en güzel insanı yapar.

6-Sopayı diksen filiz verecek şu topraklarda hâlâ sürünüyorsak, açsak, yorgunsak iki sebebi var. Cehalet ve ihanet. (İlber Ortaylı)

Çok eski yıllarda yazdığım bir dörtlüğümle veda ediyorum.

Bir zaman yerlerde yazgıma uydum,

Bir zaman göklerde dolandım durdum,

Bir ara dediler, “Karakterin kaderindir.”

Başka hikmet arama, “Utandım sustum”…

9 Kasım 2022

Mehmet Özata, Ayşe Kulin’le…