Antakya Medeniyetler Korosu, 08.04.2008 yılında Hatay’da kurulmuştur.
Derneğimiz bünyesinde 3 semavi dine (Müslüman-Hristiyan-Musevi) ve 6 farklı medeniyete (Alevi-Sunni-Ortodoks-Katolik-Musevi-Ermeni) mensup 100 kadın-100 erkek toplamda 200 üyemiz bulunmaktadır.
Bu üyelerimizin tamamı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakla birlikte hepsi gönüllülük esasına dayalı olarak derneğimizde faaliyet göstermektedir. Dernek üyelerimiz içerisinde; imamlar-papazlar-öğretmenler-avukatlar-öğrenciler-esnaf ve sanatkarlar-mühendisler-doktorlar-ev hanımları gibi çeşitli meslekler ve sosyal gruplardan kişiler bulunmaktadır. Farklı dinlerden, kültürlerden, inançlardan olan üyelerimizin bir araya gelerek oluşturdukları, ülkemizin hemen hemen tüm renklerini, tüm değerlerini yansıtan derneğimiz, oluşturduğu koroyla Türkiye Cumhuriyeti’nin yüz akı olan bir beraberliğin simgesidir. Barış, hoşgörü, kardeşlik ve sevgi mesajları vermek üzere kurulan koromuzun mensupları samimiyet duygularıyla birbirlerinin ilahilerini ve halk şarkılarını seslendirmektedir.
New York’ta BM Güvenlik Kurulu Üyelerine, Brüksel’de Avrupa Parlamentosu Binasında Parlamento Üyelerine ve Dolmabahçe Sarayı’nda AB Misyon Üyelerine konserler vererek uluslararası platformda görünürlüğünü arttırmıştır. Medeniyeler Korosu, birçok ödüle layık görülmekle beraber bunlardan en önemlileri olan Barış ve Kardeşlik ödülünü iki kez almış ve 2012 yılında NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ’ ne aday gösterilmiştir.
Derneğimiz bugüne kadar, farklı platformlarda, farklı ülke ve şehirlerde 400’ e yakın konser vermiştir. Yurt içinde çeşitli illerde verdiği konserlere ilave olarak Yurt dışında: Amerika Birleşik Devletleri’nde, İspanya’da, Kanada’da, Yunanistan’da, İsviçre’de, İsrail’de, Avusturya’da, Belçika’da, Almanya’da, Lüksemburg’da, Hollanda’da, Polonya’da konserler gerçekleştirmiş ve bu konserlerle farklı kültürlerden, inançlardan oluşan 1 milyondan fazla müziksevere ulaşılmıştır.
VİZYON
Farklı medeniyetler uyum ve barış içinde yaşadığı Antakya’dan yola çıkarak, dünyada evrensel değerler olan gerçeğe saygı ve sevginin hüküm sürdüğü bir yaşamdır. Bu vizyonu geliştirmek için seçtiğimiz yol ise yine evrensel bir dil olan müziktir.
MİSYON
Türkiye’nin tüm değerleriyle tanıtımına katkı sağlamak ve dünya barışına hizmet etmektir. Türkiye kültürünün farklı güzelliklerinin bir araya geldiğinde oluşturduğu eşsiz ahenk, müzikte kendini en belirgin biçimde ortaya koymakta ve koromuz da okuduğu farklı kültürlere ait ilahiler, halk şarkıları ve türkülerle Türkiye medeniyetini yansıtan bir ayna vazifesi görmektedir.
Koromuz hoşgörü ve barış kültürünü yaşam vazifesi haline getirmiştir. Amacımız barışın Antakya’dan tüm dünyaya Antakya Medeniyetler Korosu’nun yükselen sesiyle yayılmasıdır.
Antakya Medeniyetler Korosunun yedi sanatçısı maalesef Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalarak hayatlarını kaybetmişler. Vefat eden musikişinas arkadaşlarımızı sevgi ve saygıyla anıyoruz.
Ülkemizin böylesine çok dinli ve çok uluslu musikişinaslardan oluşan bu nadide korosu benim çok hoşuma gitti. Bu vesileyle Şef Yılmaz Özfırat üstadı ve korosunu tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum.
Sevgili arkadaşım Avni Denli geçen hafta WhatsApp’la yolladığı bir videoda Antakya Medeniyetler Korosunun bir konserini zevkle izledim ve çok keyif aldım. Bilirsiniz ben de yaklaşık kırk yıldır Mersin ve İstanbul’da korolarda korist olarak çalıştım.
Bir zamanlar musiki sevdamı şöyle dile getirmiştim.
Yolu sevdadan geçen müzikle handan olur;
Aşkla, meşkle mestolur bülbüle canan olur,
Bezm-i meyde teselli arayan gönüllere,
Nağmeler şifa verir, dertlere derman olur...(Mehmet Özata)
1 Mart 2023