17 Şubat 2023 Cuma gününü 18 Şubat Cumartesi gününe bağlayan gece; mübarek Mirac Kandili’dir.
Kameri aylardan da Recep ayının 26. gecesini 27. gecesine bağlayan gecedir. Bilindiği üzere üç aylar dediğimiz Recep-Şaban ve Ramazan ayları kutsal kandilleri içinde barındırdığı mübarek aylardır. Bu kandillerden birincisi Regaib, ikincisi Mirac, üçüncüsü Şaban-ı Şerifin 15. gecesi olan Berat ve kutsal Ramazan ayının 27. gecesi olan ve Kur’an’da bin ay (83 sene 4 ay) dan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’dir.
Üç aylara özellik kazandıran genelde ulu Allah’ın emir ve tavsiyeleri, R.SAV.in öğütleri doğrultusunda bu kandillerdir. Müslümanların bu manevi nimetlerden yararlanmaları bu ayların mübarek aylar olduğunun farkında olmaları, bilgilenmeleri ve bu bilgilerle amel etmeleri gerekmektedir. Biz de okurlarımızı bilgilendirmek amacı ile Mirac nedir, insanlık ve müminler açısından önemi, ifade ettiği gerçekler, R.SAV.in Miracla ilgili ilahi makama yolculuğu ile ilgili bilgi sunuyoruz. Herkes her şeyden nasibi, gayreti ve çalışması oranında yararlanır.
Mirac nedir? Sözlük anlamı yükseğe çıkaran, yükselten bir vasıta, bugünkü anlamda göklere yükselten –çıkaran- asansör veya füze veyahut insanları aya, yıldızlara, gezegenlere götüren vasıtalar olarak düşünebiliriz. Manevi, dini, uhrevi anlamda Mirac ise; R.SAV. efendimizin ulu Allah’ın davet ile huzurullaha olan kutsal yolculuğunun adıdır.
Bu mübarek yolculuğun nasıl yapıldığı, niçin yapıldığı ise Kur’an-ı Kerim’le ve R.SAV.in mübarek sözleri ile bizlere bildirilmiştir.
Kutsal Kur’an ayetlerine ve sahih R.SAV.in bildirdiğine göre, Cenab-ı Hak hazretleri hiçbir insana, peygambere nasip olmayan, ancak “alemlere rahmet olarak gönderdiği” (Enbiya 107. ayet) Hz. Muhammed SAV.e mahsus olan mukaddes bir misafirliğe, mukaddes bir buluşmaya, kutsal bir manevi yolculukla R.SAV.i huzuruna özel bir davetle getirmiş bilfiil vasıtasız görüşmüştür.
İşte bu onurlu olaya İslam kültüründe, dini literatürümüzde Mirac denir ki; Hz. Muhammed SAV.in Kur’an’dan sonra en büyük mucizelerinden birisi Mirac hadisesidir.
İsra Suresi (17. sure)’nin birinci ayetinde; “Şanı yüce olan o ulu Allah cc. sevgili kulu Hz. Muhammed SAV.i ayetlerimizden bir kısmını kendisine gösterelim diye Mekke’deki Kabe-i Muazzamadan, yani Mescidi Haram’dan çevresini mübarek, kutsal kıldığımız Mescidi Aksa’ya götürmüştür. O yüce Allah gerçekten gören ve işitendir. (İsra, 1. Ayet)
Necim Suresinde (53. sure) ve uzun anlatımlı sahih hadisi şeriflerde bildirildiğine göre de Kudüs’teki Mescidi Aksa’dan semaya, oradan Arş-ı Ala’ya Sidrei Münteha’ya ve oradan da huzuru ilahiye yükselmiş ve yüce mevla ile görüşmüş, cemalüllahı seyretmiştir. Vasıtasız olarak yüce Allah cc hazretleri ile konuşmuş, Cenab-ı Hakk’tan Cebrail’siz vahyi ile ayetler, emirler, nehiller, tavsiyeler almıştır.
Elbette ki bu maddi ve manevi yolculukta R.SAV.e kainatın sırları, kıyamete kadar gelmiş-geçmiş, olmuş ve olacak tüm hadiseler, ahiret alemi, cennet-cennetül me’va (Necim, 15. ayet) cehennem, mahşer ve harikaladeki olaylar, sırlar, esrarı ilahi dünyada ve mahşerde insanların imanları, amelleri veya inkarları sonucu görüntülü insan, melek manzaraları birer birer gösterilmiş, R.SAV. bu sırların bir kısmını ulu Allah’ın müsaadesi nisbetinde insanlara uyarma amaçlı bildirmiştir.
Mirac olayı; R.SAV. ve ümmeti olan bizler açısından son derece önemlidir. Ödüller, müjdeler, hükümlerden bir çoğu bu gece R.SAV.e bildirilmiş ve gösterilmiştir. Peki, Mirac yolculuğu nasıl cereyan etmiştir?
(SÜRECEK)