Dünya ile ahiret, iki eşi olan kişi gibidir. Birine meylin ötekini küstürür.

Güzel dua:

Yarab; doymayan nefisten, faydasız ilimden, korkmayan kalpten, azdıran zenginlikten, dilendiren fakirlikten sana sığınırım.

-Dünya tuzlu deniz suyu gibidir. İnsanı asla kandırmaz. Üstelik devamlı susatır.

-Ahiret sorgusunun başında 3 soru gelir:

1-Gençliğini nerede geçirdin?

2-ömrünü nerede tükkettin?

3-Malını nereden kazandın, nereye harcadın. Her kazanılan mal kazanılan yere harcanır.

Zenginler ölür gider, mirasçılar sözde bayram eder. Malı bırakanları, acaba malı olanları bırakacaktır. Akarsu yolunu bulur ve bilir haramdan kazanılan mal mutlaak harama harcanır.

Emel ve ecel

Yarabbi, emeli az ameli çok bir nefis ver. (Hadisi şerif)

Nice insanlar kendilerini sonsuz ulaşamayacakları ulu emele sahiptirler. Emelleri bitmez ama ecelleri onun emeline son verir. Bunu ancak ölünce anlarlar.

R.SAV. ölümü çok hatırlayınız. O insanların firenidir. İnsanı uçurumlardan korur. Asiye küfür ehli için ölüm bela ve çetin azap hazinelerinin anahtarıdır. O sizi katı taşların içine gizler sanır bulur.

DÜNYANIN DEĞERİ

Dünya insan için ne anlama gelir. Özellikleri, üzellikleri, çirkinlikleri nelerdir. Dünyadan maddi ve manevi dünya ve uhrevi olarak nasıl yararlanabiliriz. Bunlar çok yararlı sorulardır. Bu soruların cevapları insanlığın, hayvanatın, haşeratın yaşamları ile ilgili hususlardır.

Bu kainatta tek olan ancak Allah’tır. Her varlık çift yaratılmıştır. Dünya da öyledir. Dünya ahiretle eşleşmiştir. Ahiretin varlık sebebi yalancı, geçici olan bu dünyadır. Bu bakımdan dünya iyi kullanıldığında bal, kötüye kullanıldığında zehirdir. Bunun kurtuluşu, panzehiri, devası, şifası ise hak, hukuk, adalet, bölüşüm, paylaşım, olmazsa olmaz olan çalışma, planlı programlı ileriye dönük geleceğe yönelik projeli bir sistemle teknolojik ilerlemeye yönelik bitmez tükenmez bir enerji ile çalışmaktır.

Bunların hepsi de yüce dinimiz İslam’ın temel kuralları, idealleridir. Bunun aksine bir tutum, tembellik, fitne, fesat, haset, cimrilik, atalet vs gibi ahlaki, sosyal-siyasal, ekonomik zaaflara kapılırsan o zaman dünya virandır, viranedir. Bunlar da insanların hür iradeleri ile takip edecekleri yola bağlıdır. Bu konulara ait yüce Allah bir çok ayetler, sevgili peygamberimizin engin, yol gösterici ölmez ayetleri vardır.

(SÜRECEK)