Şeytani akıl aklın kötüye kullanılması, şirkin, inkarın, zulmün, adaletsizliğin, tüm günahların ana sebebidir. Aklın çok büyük ölçülemez yararları olduğu gibi öyle menfi zamanları da vardır. Allah cümlemizi korusun. Amin.

Üstün akıl, yararlı akıldır. Şeytani akıl, zararlı akıldır. Hz. Ali R.A. hazretlerinin şu şiirinde insanı şerefli ve izzetli sayan, yapan ve Allah cc katında da faziletli kılan özellikler şunlardır:

1-Hayra kullanılan akıl sahibi olmak.

2-İnancı tam olmak.

3-İlim bilgisi olmak.

4-Uysal, yumuşak huylu olmak.

5-Cömert olmak.

6-Akrabaya yardım ve iyilik sahibi olmak.

7-Mutlak sabırlı olmak.

8-Şükür sahibi olmak. Asla nankör olmamak.

9-Yönetici başta olmak üzere halka gayet yumuşak davranmak.

10-Öfke halinde karar vermemek.

11-Nefsine esir  olmamak, nefsine muhalefet etmek.

Bu özellikler bir insanda cem olursa doğuştan gelen akıl ve müktesep, sonradan tecrübe ile gelişen akıla sahip olurlarsa onlara dahi, üstün akıl sahibi denir.

Halk arasında “gözler yalan söylemez” diye bir laf vardır. Çok  doğrudur. Nazarın aslı kindir, hasettir. Testideki suyun dışına vurduğu gibi hıyanetle bakan gözlerden de nazar ve yıkım doğar. Ulu Allah bu gerçeği Mümin suresinin 19. ayeti sh. 418’de şöyle buyurur: “Hain bakışlı gözlerin kötü bakışını iyi bilir” demek ki nazarın aslı bu ayete ve Nun suresinin son ayetine dayanmaktadır. Ve bundan dolayıdır ki gözlerden sevgi akarsa minelkalbi ilel kalbi sebila yani kalpten kalbe yol gider. Mısırlı fizik adamı şehit Seyyit Kutub’nun kardeşi Prof. Muhammet Kutub bunu fiziki deneylerle ispat etmiştir. İki ciltlik İnsan Psikolojisi isimli eserinde de açıklamıştır. Kendisi hem fizik, hem psikolojik hem de İslam sosyolojisi bilginidir. Gözler kalpteki sevginin ve nefretin geçmesidir. Yani gözler yalan söylemez. Hain insan sevgi ile bakamaz. Akıllı insanlar bunu hemen anlar ama ahmaklar ise bilemezler.

R.SAV. “Ahmaklar topraktan yapılan testi gibidirler, yamayı-tamiri kabul etmezler. Aklını hakka kullananlar müminler Allah dostu, şeytani akıl sahipleri ise hak düşmanıdırlar. “İhvanaşşeyatiyn” (şeytanın kardeşleridirler) İsra Suresi ayetidir. 27. Ayet, sh.282

AKIL ÜZERİNE NUŞİREVAN

(Nuşirevan –adil- Sasani hükümkadır, adaleti ile ünlüdür.

İran kıssasıdır. M.Ö. 625-M.S.633 R.SAV.den bir müddet önce yaşadı. R.SAV. Nuşirevan’ın (ateşperest) keşke bana yetişseydi de imam etseydi diye adaletinden dolayı onu övmüştür. Nuşirevan adaletine dair bir örnek sunulacaktır. Mutlaka okumalısınız. Konuya dönelim...

Nuşirevan ile veziri arasındaki akıl üzerine bir konuşma:

Nuşirevan vezirine soruyor:

1-İnsan için en hayırlı şey nedir?

Vezir cevap veriyor;

-Müsbet ve geçim ferahlığıdır.

2-Sonra nedir?

-Akıldır. Hayırlı akıldır. O da bulunmazsa?

-İnsanlara yarar sağlayan insanlar için her zaman maldır. O da bulunmazsa.

-Susmayı bilen, sabırlı olmak, o da bulunmazsa.

Evi barkı söndüren, kadınları dul, çocukları yetim bırakan ve insanı iman ve ameli salih ile ahirete taşıyan ölümdür dedi. Nuşirevan veziri ödüllendirdi.

Bu cevapların içinde en doğrusu akıldır. Akıl varsa hepsi olabilir diye cevap verdi ve akıl üzerine şöyle konuşuldu:

Akıl iki nevidir, iki çeşittir.

(SÜRECEK)