Kalitenin kontrol ve analizi-5
Kalitenin belirlenmesi aşamasında bir dizi işletme enstrümanı kullanmak olasıdır, önemli olan kaliteyi belirleme sürecinde neyi kullanacağınızdan öte ana politika ve “stratejinin iyi düşünülerek hazırlanması “ sizi doğru sonuca ulaştıracaktır.
Bunun içinde öncelikle standartların belirlenmesi gerekir. ( örneğin TSE, ISO 9000 sistemleri) diğer taraftan alıcıların ve “bizatihi kullanıcıların” standarttan algılandıkları ve beklentilerinin önceden biliniyor olması gerekir, bunları saptadıktan sonra üretiminizin bu verilerin ne aşamasında olduğunu, sapma olup olmadığını veya nerelerde revize gerektiğini tespit edebilirsiniz.
Üretim aşamasında alınan örneklerin normal şartlar altında standartlarla olan karşılaştırmasını tespit etmek olasıdır. Bu karşılaştırmayı makinalarınıza, malzemelerinize ya da işgücüne göre değerlendirme yaparak normal olanlarla sapma olanları tespit edebilirsiniz. Bu karşılaştırma size üretiminizin ne kadarının ( yüzde ile) bu standartlar içerisinde yer aldığını gösterecektir.
Standartlarla üretimin karşılaştırılmasında oran %100 yaklaştıkça doğal olarak fire miktarınızda az olacaktır, standartlardan uzaklaştıkça veya oran düştükçe elinizdeki fire oranı artacak bu ise işletmeye ek yük getirecek, nihayetinde (bu sefer) fireli malları ya da ürünleri farklı değerlendirme yöntemleri ile elden çıkarmak için emek ve zaman harcamak durumunda kalacaksınız.
Böyle bir durumla karşılaşıldığında yani standart dışı ürün miktarında dikkat çekici oranlara ulaştığınızda yapabilecekleriniz çok da fazla değildir:
• Ya müşterilere bu ürünleri kabul ettirmeye çalışırsınız,
• Ya da üretimi revize ederek standarda ulaşmaya çabalarsınız.
İlk seçenek oldukça zor, hatta imkânsızdır. Ayrıca bunu getireceği riskler oldukça fazladır o halde tek seçenek ürününün belirlenen standartlara uyumunu sağlamaktır. Bunu içinde öncelikle firenin nedenlerini araştırarak; ya yok etmek ya da bu mümkün olmuyorsa azaltmak ve kabul edilebilir oranlara çekmek gerekecektir.
Bu aşamada yapabilecekleriniz ise:
• Üretim prosesinin revizesi,
• İşgücünün revizesi,
• Hammaddenin revizesi olacaktır.
Burada önemli olan husus: yapılacak düzenleme aşamasında kısa vadeli önlemler almak ve günü kurtarmak yerine orta ve uzun vadeli düşünerek gerekirse yatırımdan kaçınmamak olacaktır.
Aksi takdirde belki kısa dönemde o siparişi karşılayabilir, o satışı geçiştirebilirsiniz ama sorunu kökünden halletmez sadece “halının altına süpürmüş “olursunuz
Sonuç olarak kalitenin artırılması, gelir artışı için kaçınılmaz bir gerçekliliktir bunu sağlamak için ise özellikle yarattıklarınız ile standartlar arasındaki bağlantıyı çok iyi tahlil etmelisiniz.
Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.