Bugünki yazımızda sizlere Hz. Ali R.A. hazretlerinin; “İyi insan, gerçek Müslüman kimdir” konulu hutbesini sunacağım. Rabbim bu güzelliklerle yaşamayı herkese nasip etsin.

Hz. Ali R.A. efendimiz İslam’ı özetleyen bir hutbesinde buyururlar ki:

-Dünyanızı ahiretinize karşılık satın. Yani dünyanız ile ahiretinizi satın alınız. Eğer böyle yaparsanız ikisini de kazanmış olursunuz. Sakın ahiretinizi dünya için satmayınız. O zaman ikisini de kaybedersiniz.

-İnsanları hayır işlemekte görürseniz onlarla yarışın. Hayırda üstün gelmeye çalışın. İnsanları kötülükte görürseniz, dünya onun elinde olsa sakın ona imrenmeyin. Çünkü dünya az, kısa ve fani, ahiret bakidir, ebedidir.

-Sizler son ümmetsiniz. Hz. Muhammed SAV. son peygamberdir. Zaman; ahir, son zamandır. Bundan sonra peygamber gelmeyecektir. Hz. Muhammed SAV. bütün güzellikleri üzerinde toplamış olan bize Allah’ın övdüğü bir örnektir, rehberdir, önderdir. Onu takip eden iki dünyada da mutlu olur. Aksi tavır hüsrandır.

-Ey insanoğlu, ayağınla toprağı çiğne, iyi bil ki annenden doğduğun günden beri o senin ömrünü yıkmaya devam ediyor. Allah şu kainata ibretle bakan ve düşünen, düşündükçe ibret alan, hikmetleri gören, dünyanın acımasız sıkıntılarına sabreden insanlara rahmetiyle yardım etsin. Amin.

-Ey Muhammed ümmeti. Terk eyleme farzı sünneti. Yaşantında hiç unutma şu ayeti; “Herkesin dünyadaki amelini kendi boynuna doladık, astık. Kıyamet günü o kişi için huzurullahta açılacak herkes yaptıkları ile yüzleşecektir. O zaman ona; oku kitabını yani amel defterini. Dünyada gizlediğini gör. Bugün hak üzere itiraz edemeyeceğin, hesap görücü olarak nefsin sana yeter. (İsra suresi 14. ayet.)

Dünyada meşru ve gayrimeşru her dediğini zevkle yaptığın nefsin bugün senin başına bela olacaktır. Tevbe kapıları sonuna kadar açıktır. Fırsatı kaçırma. Allah seni hesaba çekmeden sen kendini sorgula ki sonra seni kimse suçlayamasın.

-Dünyada temiz olanı al.

-Kötülüklerini sana hatırlatanlara teşekkür et, dua et.

-Sakın dinini kendi düşünce ve yorumuna göre yaşama. Allah’tan gelen Kur’an’a göre yaşa.

-Nefsine hakim ol. Şehvetine engel ol. Şöhretine güvenme. İnsanın aslı toprak, sonra bir damla sudur. Sakın kibirlenme. Dünyada, kainatta ne varsa hepsi Allah’ındır. Canınız dahil. Neyimiz varsa hepsi emanettir.

-Dünyaya tapan, haktan sapan güç ve kuvvetini şeytan alan haksızlıktan korkmayanlara sakın imrenme. Sonu hüsran olana güvenme. Ahiretten korkmayan kişi günah ve masiyette devam edendir. İmanı tam, ibadeti sağlam, tevbe zırhına bürünen, Allah’a güvenenler asla ölümden ve ahiretten korkmazlar. Ne olursanız olunuz, netice ölümdür. Sakın zulme ve haksızlığa dalmayınız.

Ey Allah’ın mutlu kulları;

İnsanlar üç kısımdır.

1.Mümin: İnanan, Allah’a dayanan, inandığı hakikatlerle yaşayan, devamlı kendisini sorgulayan ve halini düzeltendir.

2.Kafir: Kılıcın korkuttuğu, korkunun ürküttüğü din duyusunun olmadığı insandır.

3.Münafık: İnanmadığı halde inanmış gibi görünen, sözü özüne uymayan, sözleri yaşantısına yansımayan, aslında gerçekte inanmayan insanlardır.

Sizlere önemle tavsiye ediyorum:

-Namazınızı kılınız ve asla terk etmeyiniz. Zekatınızı üzerinizde muhtacın ocağı sizin borcunuz olduğunu bilerek veriniz. Komşuyu, yetimi, öksüzü, acizi, zavallıyı, güçsüzü, muhtaçları, fakirleri gözetiniz. Çok çalışınız, çok kazanınız ki, bunları yapabilesiniz. Bu sayede Allah cc. sizlere yardım ve rahmet eder. Komşun senden razı olmadığı müddetçe Allah da sana rahmet ve yardım etmez.

-Çalışmada, gayrette, ibadette, tembellik en acımasız düşmanındır. Sakın tembelliğe, atalete ve ümitsizliğe düşme.

-Kendine yapılmasını istemediğini başkalarına yapma. Çünkü yapan eden bulur. İnleyen ölür. Sözünle özünle bir davran.

Düşmanın da olsa adaletten, haktan, hukuktan ayrılma. Herşeyi kendinden bilme. İlmin üstünde ilim vardır. Rızkı veren Allah’tır. Kullar orada vasıta, sebeptir. Sebepler sevaba ve günaha vesiledir.

-önümüzde uzun bir yol var. Son derece çetin bir yolculuk bizi bekliyor. Günah yükünü yüklenme, yoksa yolda kalırsın.

-Bilmediğini söyleme. Yapmadığınla övünme. Kapına binlercesi gelse de senden yardım dilese sakın yüksünme. Gurur duy, şükret, keşke hepsini memnun etsem Allah’ım de.

Kimseyi azarlama. Öfkelenme. Öfke aklın zehiridir. Aklı yok eder. Öfkenin tuzağına düşme. Hepsinin süfli kötü arzularına esir olma. Bu meziyetleri en üstün varlık, zenginlik say. Bu güzellikler fani dünyaya sahip olmaktan daha zordur ve onun için Allah katında makbuldür.

-Güzelliğin, sanatın, gücün, malın, mevkiin, ilmin, şöhretin seni kibir ve gurura sevketmesin. Bunların hepsi geçicidir. Kalıcı olan ahlak ve fazilettir.

-İyiliğini başa kakma.

-Haddini aşıp zulme sapma.

-Allah’ın nehyettiklerini yapma.

-Tatlı dilli, güler yüzlü, güzel sözlü, iman dolu özlü ol.

-İsraftan kaçın. Cömertlik en yüce üstünlüktür. Cennetin anahtarı cehennemin açılmaz kilididir. Cömertlikte zenginlik şart değildir. Unutma, az da olsa yardımlaş.

-Hoşgörünün açmadığı gönül kapısı yoktur. Af ve bağışlamadan daha yüce fazilet yoktur. Bölüşüm ve paylaşımdan daha üstün adalet yoktur. İnsanın en büyük düşmanı şeytanın kılıcı olan riyadan, iki yüzlülükten, ateşten kaçar gibi kaçın.

-Hiç kimsenin felaketine sevinme. Sıhhatine, gücüne, kuvvetine güvenme. Eli açık ol, ama savurgan olma.

NETİCE:

Hiç kimse hakkında kötü söz söyleme. Özün sözün bir olsun. Kalbin, ruhun, bedenin, elbisen temiz olsun. Allah paktır, pak olanları sever.

İşte iyi insan, gerçek Müslüman bunlardır. Ne mutlu bu üstün özelliklere, solmaz güzelliklere sahip olanlara. Müjdeler olsun bu salih müminlere.