Yani iyilik ve kötülükler suya atılan bir zehir veya enjekte edilen güzelliğin, temizliğin, suyun dibine ve yüzeyine hızla yayıldığı gibi toplum fertlerine de öylece güzel veya çirkin işler yayılır. Hele günümüzde iletişim araçlarının hızla gelişmesi, internet ağının kişilerin beyinlerini esir aldığı bir zamanda iyi veya kötü yöndeki gelişmeler ve ilerlemeler veya gerilemeler ses hızı ile şahıslara ulaşmaktadır. Bu durum gözönüne alınarak toplum bedeninin ruhu mesabesinde olan ahlaki ve insani değerlerin yücelmesi için ferdin, ailenin hatta toplumun değil, bütün toplumların organize işbirliği ile çalışmaları gerekir. Yoksa toplumlar büyük bir yıkıma doğru hızla ilerlemelerini sürdürürlerse bir gün uçuruma yuvarlanırlar. Ama o zamanda iş işten geçer. Hiçbir tedbir fayda etmez. Bu bakımdan ferdin, ailenin eğitimi öğretimi ahlaken yücelmesi son derece önem taşımaktadır. Ferdi ve ailevi çabaya toplumsal gayretlerin de eklenmesi şarttır.

Uyuşturucu belasının, kötü alışkanlıkların önlenmesindeki metod bütün konularda kişi aile ve toplum işbirliği ile yapılmalıdır. Aksi halde caddelerde, duvar diplerinde genç genç yavruların uyuşturucu belasının etkisi ile ölü gibi yatanların sayıları günden güne artacak, yüreklerimiz kan ağlarcasına hıçkırarak bu halde isyan edeceklerdir. Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. Evet, insanın konuşurken düşünürken hislenir, heyecanlanır ama, yazarken de aynı acıyı hissediyor...

Netice; “Hiçbir sorun çözülmez sadece okumakla yazmakl. Başrıya varılır alınteri emekle. Eller neler keşfetti daha neler bulacak. Bizler hala meşgulüz birbirimizi yemekle” diyen şairin sözünü hatırlatıyoruz.

İSLAM AHLAKINDA

AİLEVİ GÖREVLERİMİZ

İslam’da ailenin önemi:

İslam kültüründe aile en önemli bir kuruluştur. Çünkü insan hayata aile yuvasında gözünü açar. Herşeyi orada öğrenir. Aile; tatili, arası olmayan ve evamlı eğitim veren bir okul gibidir. Aile yuvası kurmak ve mutlu bir aile ortamında yaşamak insanın yapısında genlerinde olan bir kabiliyet ve zorunluluktur. İnsanlar cinsel arzu ve isteklerini hayvanlar gibi gideremezler. Bir disiplin içinde yuvalarında yaşamaları ve üreyerek nesillerini devam ettirmeleri gerekir.

İslami kültürde ve insani anlayışta şehvet, cinsellik bir amaç değil, bir araçtır. Yani nesillerin devamının sağlanmasında bir araçtır. Ama cinsellik de bir zaruri ihtiyaçtır. Bedensel ve ruhsal olarak ferahlanmanın bir sebebidir. Ana gaye insan soyunun devamını sğlamaktır. İnsanlığın muhtaç olduğu sevgi, saygı, aşk ve sevdanın da cinsellikle ilgisi vardır.

Kadın-erkek eşitliğinin gençlik adaletin en belirgin olarak görülecek yer aile yuvasıdır. Evlat sevgisi, ana-baba, kardeş, akraba, eş-dost ilişkilerinde aile kurumunun son derece önemi vardır. Aile toplumunun küçültülmüş şeklidir. Yani cemiyetin temeli, özü ve mayasıdır. Ailelerin bozulması, yıkımı toplumun da yıkımıdır. Bu bakımdan aile ahlak kuralları ile yaşar. Ekonomik imkanlarla beslenir ve gelişir. Huzur ve mutluluk kaynağı olur. Aksi halde, aile içi geçimsizlikler, huzursuzluğa o da aile içi şiddete dönüşür. Ne yazık ki olay fecaat olan kadın cinayetlerin ekadar gider ve toplumsal bir yaraya dönüşür.

Ailede ahlak dediğimiz aile içi hak ve sorumlulukların eşit anlamda uygulanması ve eşlerin saygı-sevgi-hoşgörüsü ile olgunlaşarak bir güzel sistem ortaya çıkar ki, buna ailede ahlak denir. Sıhhatli, erdemli bir aile gerçekleştirmenin birinci şrtı aile içinde hakça bir düzen kurmaktır. O da eşlerin görev ve sorumluluklarının gereği olan o bilinçle yaşamalarına bağlıdır.                SÜRECEK