Bu gibi nefsani ve şeytani eylem ve alemlerin ayrıca dünyada da cezai yaptırımları da vardır. Nefis ve şeytan insana çift dikiş sökülmez zararlar açarlar. İnsanın başına çorap örerler. Hz. Yusuf A.S. ve Züleyha ile ilgili Yusuf Suresindeki bir ayette, nefsi; felaket-çarpıcı olarak bildiriliyor. “Nefis daima kötülüğü emreder. Nefsin zulmünden kötülüklerden insanı ancak Allah’ın rahmeti ve koruması kurtarabilir. Kul arzu ederse Allah onu korur. Hz. Yusuf’u koruduğu gibi.” (Yusuf Suresi 53. Ayet. Sh.241)

Hasani Basri bildiriyor; R.SAV. efendimiz büyük bir savaştan dönerken şimdi cihadın küçüğünden savaşın büyüğünden olan nefis ve şeytanla olan mücadeleye dönüyoruz” buyurmuştur. Esas savaş nefis ve şeytanla olan savaştır, diye eklemiştir.

Bir Örnek:

İnsanlar yaratılmazdan önce, ilk önce can kavmi, bunların soyundan cin kavmi, şeytanlarda bu kavimdendirler. Literatürde böyle anlatılır. Hz. Adem yaratılıncaya kadar melekler mevcuttu. Şeytan da melekler gibi Allah’a ibadet ediyordu. Hatta şeytanın yeryüzünde Allah’a secde etmediği yer yoktur diye bilgiler vardır. Ne zaman ki Hz. Adem topraktan yarataıldı, melekler Adem’e secde etti, Azazil (şeytanın cennetteki melek iken olan adıdır) şeytan ben Adem’den güçlüyüm, ateşten yaratıldım, Adem ise topraktan yaratıldı (ateş, dumansız ateş) ateş toprağı yakar, Adem bana secde etsin, dedi ve Allah’a isyan etti.

İnsanoğlu Adem Kur’an’a göre çeşitli çamur, fayans çamuru gibi toprak ve çamur çeşitlerinden, en temiz topraktan, seramik toprağından vs gibi topraklardan yaratıldı. İnsanların huyları da bu toprak çeşitlerine göre çeşitlendi. Nefis topraktan beslenen bir can olduğundan bütün iyi ve kötü huylara ait, meyil, eğilimlere sahip oldu. İyi nefis meleklerden üstün, kötü nefis, nefsi emmare devamlı kötülüğü emreden özellikle şehvet düşkünü nefsin adıdır. Şeytandan da güçlüdür. İnsanoğlu şeytan ve nefis ikilisinin kötülüklerine karşı insan ve ona tabii olan aklı selimle insan bu kısa dünyada sınava tabi tutulur, bunları ayetler de açıkça belirtmiştir ve dünyaya ölüm ve hayat, ahirete ait eylem ve işlemlerle insanoğlu sınava tabi tutulmuştur.

Ne mutlu iman ve ameli salih sahibi olup sınavı kazanan müminlere. Yaratılmışların taksimi böyle oldu. Demek ki bu dünya melek, insan, şeytan, kötü nefis, aklı selim ve şeytani aklın mücadeleleri için seçilmiş bir er meydanıdır. Bu meydanda Cenab-ı Hak hazretleri meleklerini şehvet ve masiyetten ari, temiz tuttu. Saf ibadet ve hizmet ehli yaptı.

Cenab-ı Hak melekleri şehvetten beri uzak tutarken, Adem oğlunu da melekiyet ve şeytaniyet siyarları ile sınava tabi tuttu. Demek ki insan aklı selimini kullanırsa melek, şeytani ve nefsani gücünü kullanırsa şeytan, hatta şeytanlardan da beter azgın olabilir. Bu insanın imtihnıdır. Nefis; bir şeye şiddetli arzu ve istek duyarsa engel tanımaz bir azgınlığa sapar. Bir pireye bir yorgan yakar. Beş dakikalık bir zevk için hem dünyasını hem de ahiretini yakar.

(SÜRECEK)