15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimi sonrası çıkarılan, 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname hazırlanmış ve bu kararname  23.07.2016 tarih ve 29779 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak uygulaması başlamıştır.

Bu yasal düzenleme gereğince 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname de 17.08.2016 tarih ve 29804 sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak,terör örgütleri ile ilişkileri olan kurum, işletmeler ve şirketler kapatılarak mal varlıklarına ve işletmelerine kararname doğrultusun da hazineye devir edilmiştir.

Hazineye devir edilen işletmelerin mal varlıklarının tümü kurulan İnceleme ve Değerlendirme komisyonları tarafından araştırılmış ve uygunluluğu tespit edilmiştir.

Bu çalışmalar sonucunda, kapatılan işletmelerin borçlarının nasıl ve ne şekilde ödeneceğine ilişkin çalışmalar  ve sıralamalar yapılmıştır.

Kapatılan işletmelerden alacakları veya hakları olan işletme, kurum ve kuruluşlar ise 17.08.2016 tarihini izleyen 60 gün içinde alacak talebinde için defterdarlıklara dilekçe başvurmaları gerektiği belirtilmiştir.

Doğal olarak kapatılan işletmelerin mal varlıkları ve alacakları borçlarını karşılamayacak durumda olanlardan alacaklı olan işletmelerin  vergi yasalarımıza göre yapılması gereken işlemlerin neler olduğuna bir açıklama getirelim.

Vergi Usul Kanununun Şüpheli Değersiz Alacaklar hakkındaki hükmü;

“Kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline artık imkân kalmayan alacaklar değersiz alacaklardır. Değersiz alacaklar bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet kıymetleri ile zarara geçirilerek yok edilirler.

İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin bu madde hükmüne giren değersiz alacakları, gider kaydedilmek suretiyle yok edilirler.”

şeklindedir.

Vergi Usul Kanununun bu hükmü uyarınca kapatılan işletmelerden alacağı olup ta kararname çerçevesinde tahsili mümkün olmayan alacak ve hakları için, tahsil edilemeyecek noktada ise, bu husus alacaklı olan işletmelere defterdarlık tarafından yazılı bir şekilde bildirilmiş olması halinde, bu alacak ve hakların değersiz alacak olarak işlem yapmaları gerekecektir.

Başka bir ifade ile, kapatılan kurumlardan alacaklı olup ta defterdarlık tarafından alacağın mümkün olmadığına dair bir yazı almaları halinde, bu alacaklarını, bilanço usulüne göre defter tutan işletmeler "zarar" olarak, işletme defteri tutanlar ise "gider" olarak kayıtlarına alacaklardır.

2016 yılında kapatılan işletmelerden alacaklı olanların yıllık beyannamelerini vermeden bu açıklamalar ışığında işlem yapmaları en azından alacaklı olan işletmelere bir vergi avantajı sağlayacaktır.