Son zamanlarda gündemde olan bir konu üzerinde çalışmak istedim.

İşletmelerin, tesislerini ve binalarını koruma amacı ile satın aldığı köpeğin alım bedeli, bakım ve beslenmesi ile ilgili harcamalarını ticari kazançlarından indirip indiremeyeceklerini, ilginç bir konu olması sebebi ile bir araştırma yapıp bilgilendirmek istedim. 

Kurumlar vergisi ve gelir vergisi kanunlarımızın ilgili maddelerinde ticari kazancın nasıl hesap edileceğine ilişkin hükümleri açıklamıştır. Bu hükümlere göre, işletmelere ait tesislerin korunması amacı ile alınan köpeklerin alım bedelleri ile yaşamaları için gerekli gıda, bakım ve sağlık giderlerinin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesinde bir sorun görülmemektedir.

Konuya vergi tekniği açısından baktığımızda, işletmelerin ticari kazançlarının hesaplanmasında  kullanılan giderlerin en önemli boyutu, işletmenin faaliyeti ve hacmi ile ilgili olup olmadığıdır. Diğer dikkate alınacak bir nokta da işletmenin fiziksel büyüklüğü il doğru orantılı olmasıdır. Başka bir ifade ile açıklayacak olursak, kanunen kabul edilen gider kapsamına girmeyen ve ticari organizasyonlarımıza bağlı olarak yapılan kazancın elde edilmesi ve devamı için uygun olan, faaliyet ile bir illiyet bağı olan harcamalar ticari kazancın tespitinde gider olarak kabul edilirler.

Bu nedenle, işletmelerin bina, tesis, depo gibi işletme bünyesinde kayıtlı olan veya kiralanmış olan bölümlerin korunması amacı ile köpek alınması, alınan bu köpek yada köpeklerin işletmeye kayıt edilmiş olması durumunda alış bedeli doğrudan gider yazma kriterlerine dikkat edilerek, doğrudan gider yada varlık olarak kayıt edilebilir.

Ayrıca bu köpekler için yapılan, beslenme, barınma ve bakım harcamalarını da ticari kazancımızın tespitinde gider olarak dikkate alabiliriz.

Gerek köpeğin alımında ödenen katma değer vergisi, gerekse beslenme, barınma ve bakım harcamaları için ödenen katma değer vergisini de indirilebilir katma değer vergisi olarak kullanabiliriz.

İşletmeler fiziksel büyüklüklerine veya bağımsız olarak kullandıkları, imalathane, depo, idari bina gibi yerler için aldıkları birden fazla köpek alabilirler.