Çorum Belediyesi kentin tarihine değerlerine sahip çıkmaya devam ediyor. Geçmişi Selçuklu dönemine kadar dayanan ve yaklaşık 900 yıllık olduğu tahmin edilen Güpür Hamamı, Çorum Belediyesi tarafından 9 Milyon 800 Bin TL bedelle satın alınarak Çorum halkına kazandırılmıştı. Tarihi Kent Meydanı Projesi’nin kalbi konumundaki Güpür Hamamı, restore edilerek yeniden Çorum’a kazandırılacak.

E7Cad8D3 0554 4F99 Add9 904Acac990F2
BAŞKAN AŞGIN İNCELEMELERDE BULUNDU
Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, uluslararası metal sanatçısı ve tarih araştırmacısı Hasan Tuluk ile Güpür Hamamı’nda incelemelerde bulundu. Hamamın tarihi yapısı ve özellikleriyle ilgili bilgiler veren Hasan Tuluk, daha önceden bu bölgenin derin bir çöplük olarak kullanılmasından dolayı hamamın derin bir çukur alan üzerine inşa edildiğini dile getirdi.
“MUAZZAM BİR ESER”
Yıllar sonra bile hamamın temel yapısını oluşturan kubbe ve taşlarında en ufak bir rutubet olmadığına dikkat çeken Tuluk, “Burası muazzam bir eser ve heyecan verici tarihi bir yapı. Bu esere sahip çıkılması şehrimiz için çok önemli. Çorum Belediyesi sayesinde çok önemli bir eser daha kentimize kazandırılmış olacak.” dedi.
“İSTİŞARELERLE ŞEHRİMİZE KAZANDIRACAĞIZ”
Restorasyonla ilgili proje hazırlığında olduklarını belirten Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın,  “Tarihi Kent Meydanı Projesi’nin kalbi konumunda olan Güpür Hamamı’nın restore edilerek yeniden Çorum’a kazandırılacak olmasından mutluluk duyuyoruz.  Tarihi yapının içerisindeki detaylar çok önemli. Buranın hikayesini ve tarihini bilen, heyecan duyan insanlarla birlikte istişarelerle şehrimize kazandıracağız” dedi.
SIRADA BAŞKA TARİHİ YAPILAR VAR
Güpür Hamamının yanı sıra Kilise, Taşhan, Çavuş Hamamı gibi birçok tarihi eseri ayağa kaldırarak şehrin kimliğini ve kişilini tekrar ortaya çıkacaklarını açıklayan Başkan Aşgın, “Şehrimizdeki tarihi yapıları Velişapa Hanı’nda olduğu gibi ayağa kaldırarak, gelecek nesillere aktarmış olacağız.” dedi.  

48Dd189B 4275 4203 8B05 Aa563Bbd14A4

GÜPÜR HAMAMI’NIN TARİHİ
Güpür Hamamının Selçuklu döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. 1530’lu yıllara ait Osmanlı belgelerinde bu hamamdan bahsediliyor. 1648’li yıllarda Evliya Çelebi’nin de yolu buraya düşüyor ve hamamı farklı bir isimle ifade ediyor. Bütün tarihçiler bu hamamın Selçuklular tarafından yapıldığını ve 800-900 yıllık bir hamam olduğunu söylüyor.
Uzun yıllardır harabe olarak kalan Güpür Hamamı tekrar şehrimize kazandırmayı hedefleyen Çorum Belediyesi geçtiğimiz aylarda Belediye Meclisi’nin onayı ile satın alma işlemini tamamlamıştı. Restorasyon çalışmalarının yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilen tarihi hamam, restorasyon tamamlandıktan sonra tekrar Çorum Belediyesi’ne devredilecek. 

Editör: HABER MERKEZİ