Girdim ilim meclisine eyledim kıldım talep, ilim ta süreyyada (ökte en uzak yıldadır) mal mülk makam mevki hepsi altı baş havada. İlla edep illa edep. Kainatta huzurun temeli edep, ahirette cenettin varisleri edepli olanlardır.

Lokman Hekim; Hekim peygamberdir. Tıbbın piridir. Edebi kimden öğrendin demişler, edepsizlerden demiş ki, edep, ahlak, fazilet, adalet, cömertlik, sevgi, saygı, sosyal yaşam  kurallarına uygun yaşamanın adıdır.

Yani bu günkü tabiri tam olmasa da empatili yaşamaktır.

Daima kendimizi başkalarının yerine koymak suretiyle davranmalıyız. Hastanın halinden ne bilir sağlar. Hastanın acısını tam bilir hastalar. Dermanı Allah verir, sebeptir doktor ve ilaçlar.

KITLIK VE HZ. ÖMER R.A.

Hz. Ömer R.A. hazretlerinin hilafetinde yönetim devrinde (M.634-42-44) Medine’de ağır bir kıtlık yaşanıyor. Hz. Ömer R.A. padişah, halife olduğu halde halk ahali ne yerse onu yiyor. Kendisine et, yağ, balık, besleyici besinleri yemiyor. Arkadaşları; niçin et yemiyorsunuz, diyenlere, “halkım etin kokusunu duyamazlarken, ben nasıl et yerim.”

Allah’ın cc şanlı resulü Medine’de hiç aç kalmayıncaya kadar yemek yemezdi. Gerçek adalet budur. Halk yalın ayak gezerken, ben potin giyemem, demiştir ve öyle de yapmıştır. Demek ki; Hz. Ömer R.A. olmak öyle basit bir şey değildir. (Edep hoş olanı yapmak, hoş olmayandan kaçınmaktır)

İnsanların iyilik yaparken zorlandığı, cömertleri ise en mutlu eden 3 güzel huy kimde bulunursa Allah cc. hazretleri, o kullarını çok sever:

1-Hayatta kenidsini en mutlu eden olay, yaptığı iyilik, hayır, hasenattan son derece mutluluk duyan müminler. Mallarını ve imkanlarını hayır işlerine harcarken ellerini hep açık tutanlar, eli açık olanlar.

2-Kusurlarının hemen farkında olup yürekten özür dileyen insanlar. Günah işlediklerinde anında pişmanlıkla tövbe edenler.

3-Zenginlik halinde de, fakirlik halinde de tavrını değiştirmeyen, eli açık ama imkanı olmayan iyi niyetliler.

Buna dair bir örnek:

R.SAV. efendimiz geçmiş peygamberin zamanında zulüm etmiş bazı hayırlı olayları, Kur’an’a sünnete uygun olanları (Tevrat’ta, Zebur’da, İncil’de olan gerçekleri) hadisi şerif olarak bize aktarmışlardır. Bunların çoğu Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa ve diğer peygamberlere ait olan hadiselerdir. Bunlardan zaman zaman da yazılarımda sizlerle paylaşacağım.

(SÜRECEK)