Nurdan Akbaş Ceylan - Tugay Göktürk
Çorum’da ekmeğe yapılan zammı Gazi Caddesi’nde vatandaşlara sorduk. Emekliler, çalışanlar, çiftçiler ve anneler, ekmek fiyatları üzerinden yaşadıkları ekonomik sıkıntıları anlattı. Röportajlarda alım gücündeki düşüş, üretim maliyetleri ve fırınlarda uygulanan farklı fiyatlar öne çıktı.
Zamma tepki gösteren bir vatandaş, “Gözünüz aydın, yani olacağı bu. 20 olmadığına dua ediyoruz. Şu anda ülkenin durumu vahim. Daha da vahim olacak. Maalesef artık her şeyi kabullenmeye başladık, bu durum gerçekten çok kötü. Yapacak bir şey yok.” dedi.
“AÇLIKTAN DİŞLERİM DÖKÜLDÜ”
İtfaiye emeklisi olduğunu belirten bir vatandaş, elindeki bozuk paraları göstererek yaşadığı sıkıntıyı şu sözlerle anlattı:
“Ekmek 50 lira olsun, yiyen yiyemeyen belli olsun, peşinde gezdikleri için. Bak ayın 4'ünde maaş alıyorum paramın hepsi bu çek. 50 lira olsun peşindekiler düşünsün. Ben aç da dururum. Alıştım bak açlıktan dişlerim döküldü.”
Ekonomik koşulların çok kötü olduğunu söyleyen bir başka vatandaş, hayat şartlarının zorlaştığını belirterek herkese dayanma gücü diledi.
Bir kadın ise “Ekmek tüketmeyeceğiz artık ne yapalım, ekmeksiz besleneceğiz. Tüm zamlar gibi bu zam da fazla.” diye konuştu.
“BU HÜKÜMETTEN HAYIR GELMEZ”
Ekmek zammını eleştiren bir vatandaş, hükümetin geçim sıkıntısına çözüm bulması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Millet zaten geçinemiyor, özellikle emekliler. Hükümetin bu işlere el atması lazım. Çare bulmalı. Çok kötüye gidiyoruz. Ya iktidar değişecek adam gibi adam gelecek. O rayına oturtacak, başka türlü bu hükümetten hayır gelmez.”
Zamma ironik bir tepki veren bir vatandaş da “Çok güzel olmuş, daha iyi olur inşallah. Biraz daha pahalansa çok daha iyi olur.” dedi.

“DEVLETİN ÇİFTÇİYİ DESTEKLEMESİ GEREKİYOR”
Günümüz ekonomik koşullarında 17,50 liranın çok da pahalı olmadığını vurgulayan bir yurttaş, üretim maliyetlerine dikkat çekerek şunları söyledi:
“İşçi maliyetleri, un, maya, elektrik maliyetleri artarken ekmeğin zamlanması da normal. Bu hayat şartlarında ekmek çok da pahalı sayılmaz. 23 bin lira emekli maaşı, 28 bin lira asgari ücret olan bir ortamda pahalı gibi görünebilir ama hayatın akışı içerisinde de bir gerçeklik var. Normalde bir ekmeğin bugün 11 liradan aşağı bir maliyeti olduğunu düşünmüyorum. Bunun çözülmesi için devletin çiftçiyi desteklemesi gerekiyor. Yurt dışından ithal ederek bunun önlemini alamayız. İnsanların alım gücü yüzde 200 gerilemiş durumda. Ben AK Parti'ye de oy verdim ama bence Sayın Cumhurbaşkanını da yanıltıyorlar, parti içindeki yöneticiler halktan müthiş derecede kopmuş bir şekildeler. 4 yıldır Çorum'da yaşıyorum bir tane Çorum milletvekilini sokakta görmedim siz gördüyseniz söyleyin. Eskiden Ahmet Sami Ceylan vardı insanlar eleştirebilir ama ben ne zaman Çorum'a gelsem onla karşılaşırdık sokakta insanlarla omuz omuzaydı. Bugün Belediye Başkanının insanlarla kurduğu beşeri ilişkileri vekiller neden kurmuyorlar. Vekiller üst düzey 1. sınıf insanlar mı? Halil İbrahim Aşgın, ekonomi bu haldeyken herkesle kucaklaşabiliyor, helal olsun adama bence milletvekilleri de ondan biraz feyz alsın.”
“15 BİN LİRA KİRA VERİYORUM”
Aldığı emekli maaşıyla geçinmekte zorlandığını anlatan bir emekli, “Tok acın halinden anlamıyor, 15 bin lira kira veriyorum aldığım 23 bin 500 lira. Ben de şaşırdım ne yapacağımı. Zengin fakirin halini bilmiyor.” diye konuştu.
Bir başka yurttaş ise “Ne söyleyebiliriz ki 17 buçuk lira da olur 27 buçuk lira da olur.” ifadelerini kullandı.
“BU DÜZEN DEĞİŞMEZ”
Zammın az bile olduğunu söyleyerek tepkisini dile getiren bir vatandaş, geleceğe ilişkin umudunun kalmadığını belirtti:
“50 bin lira olsun. Her şey almış başını gitmiş. Hiç iyi günlere gitmiyoruz. Yılbaşından sonra ne olur bilemem. Bu düzen değişmez belki de daha kötü olacak. Hiçbir şeyden umudum yok.”
17,50 liranın az bile olduğunu söyleyen bir başka yurttaş da “50 lira olsun. Yakışır bu millete. Bu millet her şeyi götürüyor.” dedi.
“FIRINCILARIN DA HAKLI OLDUĞU YERLER VAR”
Artan işletme giderlerine dikkat çeken bir vatandaş ise günümüz ekonomik koşullarında zammı normal karşıladığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“İzmir'de ekmek 20 lira. Sadece ekmek olarak bakmayacaksın, iş yerinin personeli, elektriği, suyu, doğalgazı var. Unun fiyatı nedir bilmiyoruz. Fırıncıların da kendilerine göre haklı olduğu yerler var.”
Zamlardan şikayet eden emekli bir kadın ise “Bize öl, mezara gir diyor.” sözleriyle tepki gösterdi.
Ekmek zammını eleştiren bir başka vatandaş, “Una mı zam gelmiş? Neden ekmek zamlanıyor. Çorum'da bazı fırınlar 7 buçuk liraya ekmek satıyor.” dedi.
Pahalılıktan yakınan bir kadın hükümetin bu duruma çare bulmasını isterken, bir başka vatandaş ise “Ekmek 20 olsun, sıkıntı yok bu millete hak.” ifadesini kullandı.
FIRINLARDAKİ FARKLI FİYATLARA TEPKİ
Bir vatandaş zammı “Hayırlısı olsun ne yapalım, olanla ölene çare yok.” sözleriyle değerlendirirken, bir başka yurttaş fırınlarda uygulanan farklı fiyatları eleştirerek yetkililere çağrıda bulundu.
“Garibanın bir ekmeği var onunla neden uğraşıyorsunuz?” diye soran vatandaş, şöyle devam etti:
“Sigaraya 3 ayda bir zam yapıyorlar. Ekmeğe zam yapıyorlar. Belediye başkanı Halil İbrahim Aşgın beye sesleniyoruz, ekmeği kafalarına göre fiyatlarla satmasına engel olsun, kafalarına göre zam yapamasınlar.”
“EVİMİZE 20 BİN LİRA GİRİYOR AMA YETMİYOR”
Engelli çocuğu olduğunu anlatan bir anne de geçinemediklerini belirterek, “Engelli parasıyla birlikte evimize 20 bin lira giriyor ama yetmiyor. Bu ekonomik koşulların düzeltilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Buğday üreten bir çiftçi ise üreticinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek şunları söyledi:
“Ben buğdayımı 12 buçuk liradan sattım, çiftçinin elinden gittikten sonra buğdayın fiyatını yükselttiler, şimdi garibanın ekmeğini zamlandırıyorlar, ben bu düzenden hiçbir şey anlamadım. Bir çiftçi olarak çalışa çalışa battık.”





