Çorum Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Afacan, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında yaptığı açıklamada, otizm spektrum bozukluğuna yönelik toplumsal bilinç ve duyarlılığın artırılması gerektiğini vurguladı.
Otizmin bireylerin iletişim, sosyal etkileşim ve davranış biçimlerinde farklılıklarla kendini gösteren nörogelişimsel bir durum olduğunu belirten Afacan, her bireyde farklı özelliklerle ortaya çıkan bu durumun doğru yaklaşımlar ve erken destekle yönetilebildiğini ifade etti.
Otizmli bireylerin toplumsal yaşamın her alanında eşit, bağımsız ve onurlu bir şekilde yer alabilmesi için yalnızca sağlık hizmetlerinin yeterli olmadığını kaydeden Afacan, eğitimden sosyal yaşama, istihdamdan kamu politikalarına kadar uzanan bütüncül bir yaklaşımın gerekliliğine işaret etti. Farkındalığın sadece bilgi düzeyinde kalmaması gerektiğini belirten Afacan, bunun anlamak, kabul etmek ve kapsayıcı bir toplum inşa etmekle mümkün olacağını dile getirdi.
Eczacıların toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesinde önemli bir rol üstlendiğini belirten Afacan, özel gereksinimli bireyler ve ailelerinin her zaman yanında olduklarını ifade etti. İlaç danışmanlığı, doğru bilgilendirme ve sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması konularında aktif rol aldıklarını vurgulayan Afacan, otizmli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik farkındalık çalışmalarına katkı sunmayı sürdüreceklerini söyledi.





