Üç sayfayı kaplayan Ceren Oral imzalı söyleşinin spotunda, Alapala Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Görkem Alapala’nın, 2017'de 260 milyon TL ciroya ulaşmayı ve 120 ülkeye ihracat yapmayı hedefledikleri ve Afrika’da un fabrikası kurmayı planladıkları yolundaki sözlerine yer veriliyor.

Ekonomist World Class Dergisi’nin Alapala Makine ile ilgili değerlendirmesi şöyle:

Alapala Makine 1954 yılında Çorum'da kurulmuş olan, bugün ise ülke sınırlarını aşarak yaklaşık 100 ülkeye ihracat gerçekleştiren başarılı bir Anadolu şirketi. Un fabrikası için makina üreterek yola çıkan Alapala, zaman içinde ürün skalasını ve faaliyet alanını genişletti. Şu anda değirmen makinaları ve yedek parçaları üretimi ile değirmen fabrikası için gereken silo ve inşaat çalışmalarını yürütüyor ve hem Türkiye'ye hem de dünyaya anahtar teslimi un, yem ve irmik fabrikaları kuruyor. Bunun için Alapala İnşaat adında ayrı bir inşaat şirketi de bulunuyor ve fabrikaların inşaatları bu şirket vasıtasıyla gerçekleştiriliyor.

Alapala Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Görkem Alapala, aynı zamanda şirketin üçüncü kuşak temsilcisi. Değirmen makineleri üretiminde dünya ikincisi oldukları bilgisini veren Görkem Alapala, Türkiye pazarının da en büyük oyuncusu olduklarını dile getiriyor. İhracatın yanı sıra, yurtdışında iş birlikleri de bulunduğunu aktaran Görkem Alapala, "İtalyanlarla ortak şirketimiz Mill Service Italy, fabrikalarımızın satış ve projelendirme aşamasında rol alıyor. Ayrıca Japon Satake ile de stratejik ortaklığımız var ve ortak şirket kurmak için çalışıyoruz" diyor.

Başarının sırrının üretimde uzmanlığa odaklanmak ve inovasyonu iş süreçlerinde kullanmak olduğunu söyleyen Görkem Alapala ile şirketin kuruluş öyküsünü, yatırım planlarını ve yeni dönem hedeflerini konuştuk.

•Alapala Makine'nin kuruluş öyküsünden bahsedebilir misiniz? Şirket, ne zaman ve kim tarafından kuruldu?

•Alapala Grubu'nun temelleri 1954 yılında marangoz ustası dedem Mehmet Alapala tarafından atıldı. Çorum'da kurulan bir un fabrikası için makina üreterek sektöre giriş yaptık. Ardından Türkiye'nin birçok farklı şehrindeki çeşitli alandan fabrikalar için makine üretmeye başladık. 1970'lerin ortalarına kadar sadece makina üretimi yapıyorduk. Sonrasında anahtar teslimi fabrikalar da kurmaya başladık.

"ALANIMIZDA DÜNYA LİDERİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ"

•Şu an Alapala Makine'yi kaçıncı kuşak yönetiyor?

•Ben şirkete 2007 yılında katıldım. Bu yıl, 10'uncu yılım. Şu anda ikinci ve üçüncü kuşak olarak yönetimde yer alıyoruz.

•Faaliyet alanınız nedir? Üretim ve ürün çeşitliliği anlamında nasıl bir strateji izliyorsunuz?

•Alapala olarak değirmen makinaları ve yedek parçaları üretimi ile ve değirmen fabrikası için gereken silo ve inşaat çalışmalarını yapıyoruz. Türkiye'de ve yurtdışında anahtar teslimi un, yem ve irmik fabrikaları kuruyoruz. Alapala İnşaat adında ayrı bir inşaat şirketimiz var ve fabrikaların inşaatlarını bu şirket vasıtasıyla gerçekleştiriyoruz. İnovasyona çok önem veriyor, yeni teknolojilerle makinalarımızı geliştirerek faaliyetlerimize devam ediyoruz.

•Yabancı ortaklarınız ve işbirlikleriniz var mı? Birlikte ne gibi projeler yürütüyorsunuz?

•İtalyanlarla kurduğumuz ortak bir şirket var: Mili Service Italy. Mili Service ile de anahtar teslimi fabrikalar inşa ediyoruz. Bu fabrikalarının bir kısmını Türkiye'de, bir kısmını İtalya'da üretiyoruz. Mili Service de satış ve projelendirme aşamasında rol alıyor. 2001 'de kurulan şirket ile Latin Amerika pazarında oldukça aktif bir konumdayız.

Ayrıca 2015 Ağustos'ta Japonya'nın 100 yıllık geçmişe sahip şirketlerinden Satake ile stratejik ortaklık yaptık ve halihazırda ortak bir şirket kurmak için çalışıyoruz. 2018'de pirinç makinası üretimi için de birlikte çalışacağız. Satake, dünyanın en büyük pirinç fabrikası ve optik ayırıcılar üreticisi.

ALAPALA MAKİNENİN KİLOMETRE TAŞLARI:

1)Ahşap makine üretiminden çelik makine üretimine geçiş,

2)Türkiye'nin coğrafi avantajını da kullanarak çevre ülkelere ihracatı geliştirmek ve ihracat yapılan ülke sayısını artırmak

3)Teknoloji ve inovasyonla anahtar teslimi fabrikalar kurmak.

•2016 yılında ne kadar ciro elde ettiniz? 2017 yılı ciro hedefiniz nedir?

•2016'da 240 milyon TL ciro rakamına ulaştık. 2017 yılını da yaklaşık 260 milyon TL'lik ciroyla kapatmayı planlıyoruz.

Anahtar teslimi bir fabrikanın makina maliyeti 1 milyon dolardan başlayıp 15 milyon dolara kadar gidiyor. Buna makina parkuru ve tahıl depolama kısımları da dâhil. Binaları da talebe göre biz inşa ediyoruz. Ciromuzun yüzde 70'i anahtar teslimi fabrikalar, yüzde 30'u ise yedek parça ve makinadan geliyor.

•İhracata ilk ne zaman ve hangi ülkeyle başladınız, yıllar içinde nasıl bir gelişim gösterdiniz?

•Babamın 1980'lerde yurtdışına açılmamız gerektiğini söylemesiyle beraber ihracata başladık. İlk olarak Yugoslavya'ya ihracat yaptık, İtalya ile devam ettik. 1984 yılında Ürdün'e ilk kez anahtar teslimi fabrika kurduk. Bugüne kadar Türkiye'de ve dünyada toplamda 600 adet fabrika kuruluşu yaptık. 5 binden fazla fabrikada makinalarımız çalışıyor. Üretimimizin de yüzde 95'ini ihraç ediyoruz. Yıllık ihracatımız 40 milyon dolar civarında bulunuyor.

•Ana ihracat pazarlarınız neresi?

•Çorum'da üretiyor ve 95-100 arasında ülkeye ihracat yapıyoruz. Ekvador'dan Endonezya'ya. Fransa ve İtalya'dan Kanada'ya anahtar teslimi fabrika kurduk. Panama, Moğalistan, Özbekistan, Hindistan, Kazakistan, Amerika (Mineapolis)'te kendi ofislerimiz var. Ayrıca 25 ülkede temsilcilerimiz bulunuyor.

•İhracatta yeni hedef ülkeler var mı?

•İhracat yaptığımız ülke sayısını orta vadede 120'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Uzakdoğu'da ve Afrika'da yeni pazarlara açılacağız. Ukrayna'da var olan, Moğolistan'da da yakında açacağımız un fabrikamızı Afrika'da da kurma niyetimiz bulunuyor.

•Değirmen makineleri üretiyor, Türkiye'de ve yurtdışında anahtar teslimi un, yem ve irmik fabrikaları kuruyorsunuz. Türkiye'de bu konularda başka üretici var mı? Dünyadaki sıralamanız nedir?

•Türkiye'de bazı üreticiler var ancak pazarın en büyük oyuncusu biziz. Dünyanın da lider değirmen makineleri üreticileri arasında ikinci konumdayız. Bu alanda İtalyan Ocrim ve İsviçreli Bühler ile birlikte değirmen makineleri üretiminde ilk üçte yer almaktan mutluluk duyuyoruz.

•Devam eden ya da bu yıl yapmayı planladığınız yeni yatırımlarınız var mı?

•Çorum'da kapasite artırım yatırımına başladık. Bu yatırımın ilk etabının bu yıl içinde tamamlanmasını ve devreye girmesini planlıyoruz. Çorum'daki fabrikamız Alapala'nın makinalarını ürettiği fabrika. Yani burada üretilen makinalar müşterilere gönderiliyor veya bu makinalarla un ve un ürünleri üreten değirmenler kuruluyor. Yeni kapasitenin devreye girmesiyle birlikte bugün yılda 20 olan anahtar teslimi proje sayısını 60'a çıkarmayı hedefliyoruz.

Buna ek olarak Moğolistan'da da kendi un tesisimizi kuruyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor. Onun da bu yıl tamamlanmasını planlıyoruz.

•Rekabette öne geçmek için neler yapıyorsunuz?

•Makina sektöründe inovasyon yapmadan çalışmak neredeyse imkânsız bir durum. Biz de kendimizi her geçen gün işimizde geliştirerek yolumuza devam ediyoruz. Dünyaca ünlü tasarım ofisleriyle çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızla, kalitemizi de en üst seviyede tutmayı sürdürüyoruz. (Ceren Oral - Ekonomist World Class)

Editör: TE Bilisim