ZENGİNİN ÖDEMEDİĞİ VERGİYİ HALKTAN ALIYORLAR

Abone Ol

İktidar ekonomik krizin faturasını masum halka kesiyor. Maaş kısıtlamaları ve yüksek vergiler artık taşınamaz boyuta ulaştı. Oysa ülkenin seçkin elit kesiminden, asıl ekonomiyi elinde tutan büyük patronlardan, vergi alınmadığı ortaya çıktı. Türkiye bu skandalı Evrensel Gazetesinin manşetten verdiği haberle öğrendi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise bunu kabul ve itiraf etti.

Demek ki AKP Genel Başkanı’nın dediği gibi, asgari ücret ve emekli maaşlarına zam engeli, belediyelerin vergi borçları değilmiş. Asıl sebep kabak gibi ortada, fakat ilginç olan Mehmet Şimşek diyor ki, sanırsın o da sade vatandaş gibi olayı gazetelerden öğrenmiş; “İnceleme başlatacağız.” Ne yaparsanız yapın ama vatandaşı da bu kadar ahmak yerine koymayın bari. Vatandaş asıl şamarın nereden geldiğinin farkında.

İktidar bu haliyle, bu manzara karşısında açığa düştü. Ülkenin kaymağını yiyen, ihaleleri alan, Dolar, Euro garantili iş yapan şirketler vergi ödemiyor. Ya da sembolik vergiler ödüyor. Gerekçeleri ise “Gelir elde edemiyorlarmış, zarar ediyorlarmış!”

Kimler yok ki bu şirketler arasında: Türk Hava Yolları (THY), Türk Telekom, Turkcell, Gediz Elektrik, Hepsi Burada, Trendyol, Yemek Sepeti, Getir… gibi yerli ve yabancı 735 adet dev şirket gelir elde edemedikleri için vergi ödemiyormuş. Neden ödesin ki? Nasıl olsa hazır sessizce bir ödeyen kesim var. Ne yüklesen bana mısın demiyor.

Sosyal Medya çarşaf çarşaf vergi ödemeyenlerin listesi ile adeta çalkalanıyor. 2815 Büyük Mükellefin yüzde 27’si üzerinde vergi incelemesi yapılıyormuş, Maliye’nin beyanına göre.

TBMM’de skandal üzerine skandal yaşanıyor. Örneğin CHP, DEM PARTİ, İYİ PARTİ, SAADET PARTİSİ’nin vergi vermeyen dev şirketlerle ilgili inceleme talebi, AKP ve MHP oyları ile reddediliyor. Oysa Mehmet Şimşek TBMM’de yeni vergi düzenlemeleri üzerine konuştu. Hiç vergi kaçaklarına değinmedi bile. Yalnız bir şeye çok güzel değindi; “Vergilemede adaleti ve etkinliği artırmayı, kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi hedefleyen bu yasa vatandaşlarımıza yük getirmiyor” diyebildi.

Maliyecilerin ortak görüşü Türkiye’de yakın zamana kadar; “Genelde vergi cezaları affediliyordu, fakat iktidara yakın şirketlerin, bırakın vergi cezalarını, ödemesi gereken vergi asıllarını da ödemediği” ortaya çıktı.

GSM Şirketleri de vergi ödemeyenler arasında. Turkcell, Türk Telekom’un da son 5 yıl vergi ödemediği söyleniyor. Oysa devletle iletişim kuran her vatandaş 6 kalemde çatır çatır vergi ödüyor. Özel iletişim vergisi 400 lira, telsiz ruhsat ücreti yıllık 179 lira, telsiz kullanım ücretinin bedeli yine yıllık 179 lira. Ayrıca yüzde 20 KDV ödüyoruz. Binde bir de damga vergisi. Aslında telsiz kullanım ücretini önce operatörler ödüyordu, sonra onu da  yine şirketlere yük olmasın diye millete itelediler. Telsiz kullanım ücreti için tüm abonelerden 2024 yılında 16,5 milyar lira  para alacaklar.

Sermayenin partisi AKP iktidarı; “Şirketler krizden etkilenmesin” dedi. Maliyecilerin görüşü, iktidara yakın Cengiz, Kolin, Makyol, Limak ve Kalyon şirketlerine 14 yılda onlarca teşvik ve vergi muafiyeti getirdi.

CHP Milletvekili Cevdet Akay bu şirketlerin nasıl vergisiz ticaret baronlarına dönüştüklerini; “Nasıl gümrük vergisi muafiyeti aldılar? Nasıl KDV istinası aldılar? Nasıl yatırım teşviki aldılar?” Tek tek açıklıyor. Cengiz İnşaat’a 30, Kolin’e 36, MAKYOL’a 24, Limak’a 19 ve Kalyon’a da 19 defa kıyak yapılmış.

Trilyonlar bu şirketlere verilirken, faturayı da halka yüklemeyi ihmal etmemişler. Bu vergileri şimdi inim inim inleyen halk “Yandım anam” türküsü söyleyerek ödemeye devam ediyor.