YENİ NESİL YAZAR KASA VE MUHTEMEL SORUNLAR

Abone Ol

Bu yeni uygulamaya işletmeler yüklediği "maliyet" açısından bakacak olur isek, mevcut kullanılabilir yazar kasalarını hafızaları dolana yada bozulana kadar kullanma hakkı tanımaları şu ekonomik sıkıntılı günlerde daha yararlı olur düşüncesi ister istemez ağır basıyor.
Aslında uygulama 2013 yılında başladı, bu tarihten sonra kullanmış olduğu yazar kasasının hafızası dolan veya başka bir nedenle kullanılmaz duruma gelen cihazlarının yerine "yeni nesil yazar kasa" almak zorundaydılar. Fakat halen milyonlarca işletmede mevcut yazar kasaların kullanılır durumda olduğu düşünülür ise, hem işletme için hem de ülke ekonomisi için gereksiz bir kaynak israfı ön plana çıkmaktadır.
Başka bir açıdan bakıldığında ise 2013 yılında bu yana yeni nesil yazar kasa kullanan işletmelerin ise yeni nesil yazar kasaların yazılım içeriği gereği, ticari bazı işlemlere uyumsuz olduğu görülmüş ve hala bu sorunları giderici düzenlemeler yapılmamıştır.
Bu sorunların bir kaçına göz atalım;
1. Müşteri, işletmeden bir ürün satın alıyor ve bedelini daha sonra ödemek üzere işletmeye ile anlaşmaya varıyor. Bu durumda işletme veresiye olarak sattığı bu ürüne ya yeni nesil yazar kasadan fiş düzenleyecek ve mecburen "nakit" tuşuna basacak, yada fatura düzenleyecektir. Müşteri 15 gün sonra veresiye olarak almış olduğu bu ürünün bedelini kredi kartı ile ödemek istiyor. İşletme yeni nesil yazar kasasına kredi kartını okuttuğu an daha ürün tesliminde düzenlemiş olduğu fatura yada fiş numarasını girerek cihazdan sadece "pos" fişini çıktısını müşteriye verecek. Peki aynı müşteri birden çok ürün alıp elinde bu ürünlere ilişkin birden çok fiş yada fatura var ise ve daha sonra kredi kartı ile yapacağı ödemede sırasında işletme hangi fiş yada faturanın numarasını yeni nesil yazar kasa girmek suretiyle "mükerrer" fiş düzenlemeden işlemini yapacak.
2. Müşteri ve işletme e-fatura kapsamında olsun, müşteri farklı tarihlerde 8.000 TL üzerinde mal almış ve kendisine bu farklı tarihlerde 6 adet fatura düzenlenmiş olsun, daha sonra ödemesini kendi işletmesinin kredi kartı ile ödemek için geldiğinde, satıcı işletme yeni nesil yazar kasadan ikinci bir satış fişi çıkartmadan hangi fatura numarasını girerek sadece pos belgesini verecektir.
3. Akaryakıt alan bir müşteri aynı zamanda akaryakıt istasyonunun marketinde alış veriş yaptığını düşünelim, ve ödemesini kredi karı ile yapmak istemektedir, işletme kredi kartını cihaza okuttuğu an toplam bedel üzerinden hem resmi satış fişi hem de pos fişi verecektir. Halbuki akaryakıt alımı için zaten akaryakıt pompasına bağlı cihazdan resmi satış fişini almıştı. Dolayısı ile akaryakıt için ödediği bedel karşılığında işletme 2 nci kez satış fişi düzenlemiş yani mükerrer belge düzenlemiş olacaktır.
Bir çok işletmeye kullanma zorunluluğu gelmeden yukarıda bir kaçını bahsettiğimiz sorunların çözülerek uygulamaya geçilmesi, hem bakanlığımız açısından hem de işletme açısında muhtemel uyuşmazlıkları ortadan kaldıracaktır.